Belga

| Drugscontrole in Brussel. (archief)

Drugscriminaliteit blijft hoofdbezigheid van federale politie

© Belga
24/02/2025

Het grootste deel van de onderzoekscapaciteit van de federale politie, bijna 22 procent, ging vorig jaar naar drugscriminaliteit. Dat blijkt uit het jaarverslag van de politiedienst. De regering belooft versterking.

"We beleven woelige tijden", zei commissaris-generaal van de federale politie Eric Snoeck bij de start van de presentatie van de jaarcijfers. "De drugscriminaliteit is onaanvaardbaar brutaal."

Er waren de laatste tijd verschillende schietpartijen in Brussel en ook in Antwerpen en elders in het land zijn er de laatste jaren verschillende geweldincidenten geweest gelinkt aan het drugsmilieu.

De Federale Gerechtelijke Politie, die zich bezighoudt met complexe criminaliteitsfenomenen, startte vorig jaar 3.920 nieuwe onderzoeken op, waarvan 805 witwasdossiers, 695 dossiers over drugscriminaliteit en 564 dossiers voor geweldfeiten. Ze identificeerde 52.018 verdachten in lopende onderzoeken, voornamelijk in drugszaken (8.796), witwas (7.771), valsheden (3.717) en terrorisme (3.511). Er werd bijna 232 miljoen euro aan crimineel vermogen in beslag genomen.

België blijft een belangrijk gebied voor drugscriminelen. Het Antwerpse havengebied is een knooppunt voor cocaïnesmokkel. Daar verrichtte de Scheepvaartpolitie vorig jaar 128 druggerelateerde arrestaties. De in beslag genomen hoeveelheden daalden wel. Criminelen vinden nieuwe manieren om de drugs te verstoppen, luidt het, bijvoorbeeld door ze te mengen met plastic, karton of bepaalde vloeistoffen.

Ook de productie van synthetische drugs is een probleem in België. Vorig jaar werden 33 labs ontmanteld. Daarnaast blijkt de invoer van cannabis uit Canada en Thailand toe te nemen, zo staat in het jaarverslag.

Veelkoppig monster

Om de uitdagingen verder aan te pakken, rekent de federale politie op de uitvoering van het regeerakkoord. Snoeck merkte op dat het akkoord voorziet in een aanzienlijke versterking van de middelen. De politie moet niet alleen meer mensen aantrekken, agenten moeten ook beter uitgerust worden en ze moeten flexibeler kunnen worden ingezet, merkte de commissaris-generaal op.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) en minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) woonden de presentatie bij en benadrukten het belang van het veiligheidsluik in het regeerakkoord. "In juni en in oktober heeft men een sterk signaal gestuurd: er is gestemd voor meer veiligheid", zei Quintin, maar hij waarschuwde tegelijk dat het tijd zal kosten om het "veelkoppige monster" van de drugshandel te verslaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni