Ondanks gebrekkige leefomstandigheden wordt de gevangenis van Sint-Gillis ook na de jaarwisseling opengehouden. Dat bevestigt het gevangeniswezen aan BRUZZ. Het was nochtans de bedoeling om de op een na oudste Belgische gevangenis eind dit jaar te sluiten. "De nieuwe gevangenis van Haren zit al vol. De capaciteit van Sint-Gillis is dus broodnodig."
Gevangenis Sint-Gillis blijft ook in 2025 open: 'Die capaciteit is broodnodig'
Officieel luidt het antwoord van ontslagnemend minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) op een vraag van Kamerlid Steven Matheï (CD&V) dat de mogelijkheid om de gevangenis van Sint-Gillis open te houden “onderzocht wordt”.
Maar achter de schermen is al langer duidelijk dat de gevangenis ook volgend jaar nog geïnterneerden zal huisvesten. Dat bevestigt het gevangeniswezen nu ook aan BRUZZ. Nochtans was het plan om de gevangenis, die al 140 jaar meegaat, aan het einde van dit jaar te sluiten.
"De situatie is nog altijd verre van ideaal, maar is alvast minder onaangenaam dan toen er in Sint-Gillis zo’n 800 gedetineerden gehuisvest werden"
VSOA
Haren
Zo’n vaart loopt het niet. De overbevolking van de Belgische gevangenissen blijft een hardnekkig probleem, ook na de opening van de gevangenis van Haren. Die zit na twee jaar al propvol: er is plaats voor 1.035 gedetineerden, maar het gevangeniswezen telt momenteel 1.116 gevangenen in Haren, laat woordvoerder Kathleen Van De Vijver weten aan BRUZZ. In Europa ligt enkel in Cyprus, Frankrijk en Roemenië de overbevolkingsgraad hoger dan in ons land, staat in een rapport van de Raad van Europa.
Hoewel Haren deels in het leven werd geroepen om de verouderde cellen van Sint-Gillis te vervangen, blijkt de gevangenis nu net van cruciaal belang voor Haren. "De capaciteit waar we in Sint-Gillis over beschikken, is broodnodig om Brusselse gedetineerden te kunnen huisvesten", zegt Van De Vijver .
In Sint-Gillis zijn momenteel 496 gevangenen opgesloten. De maximumcapaciteit ligt er op 515. "Dat gaan we voorlopig zo houden", aldus minister Van Tigchelt. "We zullen eerst inzetten op voldoende en opgeleid personeel in de Brusselse gevangenissen."
Dat extra personeel is vooral in Haren hoognodig. Er wordt al langer gewag gemaakt van een tekort aan cipiers. Daarnaast gaf directeur Jurgen Van Poecke in De Standaard toe dat "de opening van de gevangenis gepaard ging met een grote golf van nieuw personeel” en er op alle niveaus "veel onervaren mensen bij zijn gekomen". "Er is nog personeel nodig", bevestigt Van De Vijver.
Volgende federale regering
In Sint-Gillis is de situatie voor het personeel dan weer "doenbaar", klinkt het bij regionaal vakbondsvoorzitter Stijn Van den Abeele (VSOA). “Er verblijven nu over drie vleugels maximaal twee gevangenen per cel. Dat is nog altijd verre van ideaal en niet conform de Europese richtlijnen, maar de situatie is alvast minder onaangenaam dan toen Haren minder plaatsen telde en er in Sint-Gillis zo’n 800 gedetineerden gehuisvest werden."
Het VSOA juicht de verlenging dus toe. "Alleen is het jammer dat het personeel geen duidelijkheid heeft over de termijn", aldus Van den Abeele. Het gevangeniswezen zegt dat de verdere toekomst van de gevangenis van Sint-Gillis op het bord van de volgende federale regering komt.
Eerder dit jaar bleek uit een verslag van de toezichtscommissie van de gevangenis dat gedetineerden in Sint-Gillis geplaagd worden door schurft en dat uitwerpselen van duiven op vensterbanken voor ziektes zorgen. “Het is en blijft een verouderd gebouw en met hoe meer je samenhokt op een kleine ruimte, des te groter de kans op besmettelijke ziektes”, reageert Van den Abeele.
Lees meer over: Sint-Gillis , Vorst , Veiligheid , gevangenis Sint-Gillis , gevangeniswezen , Gevangenis Haren
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.