Saskia Vanderstichele

| Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Zuid, op het dak van het commissariaat in de Demosthenesstraat.

Jurgen De Landsheer: ‘Private agenten inzetten voor bewakingsopdrachten'

JP
© BRUZZ
23/02/2025

Om de ‘spiraal van geweld’ te stoppen, stelt korpschef Jurgen De Landsheer onder meer een taskforce voor om de illegale economie aan te pakken. Daarnaast wil hij de taken van de lokale politiezones herbekijken zodat die weer meer kan focussen op de eigen wijk. Zo stelt hij voor om bij bewakingsopdrachten ook private bewakingsagenten in te zetten.

Tien schietpartijen in nog geen twintig dagen. De schrik zit er goed in bij heel wat Anderlechtenaren, vooral bij de bewoners rond metrostation Clemenceau. Bij de schietpartijen tussen drugsbendes uit de Peterboswijk en Aumale vielen twee doden. "Collateral damage is onze grootste vrees," zegt Jurgen De Landsheer in De Zevende Dag. “Dat moeten we absoluut voorkomen.”

Ondertussen lopen gerechtelijke onderzoeken en zijn er al twee mensen aangehouden, bevestigt De Landsheer. Ook andere onderzoeken vorderen goed. “Hoewel we hier weinig over kunnen communiceren, gebeurt er wel degelijk veel achter de schermen.”

Aanpak illegale geldstromen

Welke uitweg ziet De Landsheer uit deze geweldspiraal? Naast de aanwezigheid van agenten op straat ligt volgens hem een belangrijke oplossing in het aanpakken van illegale geldstromen. Een Brusselse task force zou zich hiermee bezig moeten houden. “Het onderscheppen van vastgoed, luxewagens en cash die naar het buitenland gaan, is essentieel. Als we de geldstromen aanpakken, raken we criminelen het hardst.”

De Landsheer is tevreden dat premier Bart De Wever (N-VA) het thema naar zich toe trekt en zijn steun ervoor uitspreekt. “Het is belangrijk dat dit hoog op de agenda staat, zodat we voldoende middelen en steun krijgen.”

'Hopelijk dieptepunt bereikt'

De Landsheer erkent de ernst van de situatie, maar verwacht veel van het gerechtelijk onderzoek, dat al resultaten boekte en het milieu onder druk zet. Hij verwijst naar een uitspraak van voormalig minister Paul Van Tigchelt (Open VLD): “Het zal eerst slechter worden voordat het beter wordt.” De korpschef hoopt dat nu het dieptepunt is bereikt, al beseft hij dat het een kwestie van lange adem is.

Maar politiewerk alleen is niet voldoende om het geweld achter ons te laten. “Drie cruciale zaken zijn noodzakelijk,” benadrukt De Landsheer: "Veiligheid creëren door agenten op straat, gerechtelijk onderzoek naar criminele netwerken en het versterken van sociale cohesie."

Extra lokale agenten vrijmaken

Op dit moment beschikt de politiezone over voldoende wapens en manschappen, maar langdurige inzet zal extra middelen en personeel vergen. “Daarom werken we nauw samen met de federale politie en collega-korpschefs om mensen optimaal in te zetten,” zegt De Landsheer.

“We hebben dagelijks ongeveer zestig mensen op straat, met steun van de federale politie en andere zones, waaronder Brussel Stad. Dit wordt prioritair aangepakt. Daarnaast hebben we patrouilles en een speciaal bijstandsteam dat actief criminelen opspoort en arresteert.”

Binnenlandminister Bernard Quintin (MR) stelde eerder voor om het leger bepaalde politietaken te laten overnemen. Ook de regering is voorstander van het inzetten van private bewakers om zo de 'kerntaken' van de politie te vrijwaren. Zo schreef Knack eerder deze week.

De Landsheer is voorstander om daar werk van te maken. “We willen het takenpakket van de lokale politie herbekijken. Doen wij niet te veel taken die anderen kunnen overnemen? Bijvoorbeeld de bewaking van Joodse instellingen in Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst. Deze bewaking is belangrijk, maar kan ook worden uitgevoerd door het leger, private bewaking of de federale politie."

Daardoor zouden dagelijks zo'n acht agenten vrijkomen. “Zo kunnen wij ons richten het aanpakken van illegale economie, die gelinkt is aan de drugshandel," zegt De Landsheer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni