Korpschef politiezone Zuid: ‘We werken hard om veiligheidsgevoel te verhogen’

MVDH
20/02/2025
Updated: 20/02/2025 18.10u

Anderlecht vormt het brandpunt van een ontsporende territoriumstrijd tussen verschillende drugsbendes. Korpschef van de politiezone Zuid Jurgen De Landsheer zegt alles op alles te zetten om met een massale politieaanwezigheid het veiligheidsgevoel in de wijken te verhogen, maar hij vraagt ook geduld. "We evalueren onze maatregelen dagelijks."

Dinsdagavond vond opnieuw een schietpartij plaats in Anderlecht, de zevende al deze maand. Bij de kogelregen in de Kliniekstraat raakte niemand gewond, maar eerder werd in de gemeente wel een man in het been geschoten aan de metrohalte Clemenceau. Zaterdag werd de 19-jarige Souleyman er nog koelbloedig geëxecuteerd.

Op een persconferentie van de politiezone Zuid donderdag over het drugsgeweld, wonden de burgemeesters van Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst, alsook korpschef De Landsheer er geen doekjes om. “Dit is een crisis, er gaan mensenlevens verloren.”

"Intussen wijzen de neuzen in dezelfde richting", stelt De Landsheer. “We bezetten zoveel mogelijk het terrein en hebben de steun van de Brusselse procureur (Julien Moinil, red.), de federale politie en het parket. Iedereen zit op dezelfde lijn. We zetten nu alles op alles om het veiligheidsgevoel in de wijken te verhogen op basis van de gekende hotspotstrategie.”

Zeven op zeven

Hij wijst erop dat zijn drugsbrigade momenteel, door persoonlijke omstandigheden, slechts vijf mensen telt, maar dat zijn lokale recherche ook 70 mensen telt en er 35 mensen van de nabijheidspolitie zijn die dag en nacht actief zijn. “Met de interventiediensten, de wegpolitie, de steun van de andere zones en de federale politie kunnen we nu op alle hotspots 24 uur op 24, 7 dagen op 7 aanwezig zijn. Zelfs als je de agenten niet altijd ziet, zijn ze er toch: sommige diensten patrouilleren, sommige zijn statisch en soms zijn ze in burger.”

De Landsheer vraagt evenwel ook wat geduld. “We evalueren iedere maatregel dag per dag en proberen ons ook aan te passen.” De voorbije weken vonden volgens de korpschef dagelijks huiszoekingen plaats in Anderlecht. Over de resultaten hiervan mag hij evenwel niet uitweiden.

Nabijheidsbrigades

De korpschef werd nog gevraagd naar de zogenaamde “nabijheidsbrigades”, zoals de Uneus-brigade, die de politiezone Zuid tot enkele jaren geleden nog telde. Zij waren constant actief op het terrein en gingen proactief op zoek naar criminaliteit. Alhoewel deze diensten positieve resultaten konden voorleggen met dalende criminaliteitscijfers, kwamen ze ook onder vuur te liggen. Vooral de Uneus-brigade, die actief was in het gebied tussen de Hallepoort en het Zuidstation.

De leden van de brigade werden beschuldigd van racisme, machtsmisbruik en hardhandige optredens. Woensdag nog getuigde een inspecteur van de zone Zuid dat de afschaffing van de brigades volgens hem de deur heeft opengezet voor het ontsporende drugsgeweld.

De Landsheer is echter stellig. “Wat vijf jaar geleden werkte in het kader van diefstallen in drie straten, want dat is het terrein waar Uneus actief was, is niet noodzakelijk vandaag een oplossing."

Volgens de korpschef leidde de aanpak tot een waterbed-effect waarbij de problemen zich simpelweg verplaatsten. "Er was toen ook geen territoriumoorlog en we kiezen er nu voor om op het volledige territorium te focussen. We moeten niet teruggrijpen naar recepten uit het verleden. Dat is net het punt: de criminaliteit is geëvolueerd. Wij moeten mee evolueren.”

Drugsgeweld

In 2024 telde Brussel een recordaantal schietpartijen en ook in 2025 stopt het aantal incidenten niet. Zo zit de hoofdstad in de top drie van de steden in Europa met het meeste vuurwapengeweld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni