De militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid) wil stevig uitbreiden en mikt op een verdubbeling van het personeelsbestand tegen 2040. Dat blijkt woensdag uit het jaarverslag van de inlichtingendienst.

©
Belga
| Stephane Dutron poseert bij ADIV.
Militaire inlichtingendienst ADIV wil aantal personeelsleden verdubbelen tegen 2040
De federale regering heeft eerder al aangekondigd dat ze de defensie-uitgaven stevig wil opvoeren. Een definitief akkoord is er nog niet, maar het is in elk geval de bedoeling om het defensiebudget zo snel mogelijk op te trekken naar 2 procent van het bruto binnenlands product.
Een deel van het extra geld moet dus ook de inlichtingendienst ADIV ten goede komen. Het huidige personeelsbestand, bestaande uit een duizendtal mensen, zou daarbij fors worden opgetrokken. "Ik zou graag een verdubbeling zien tegen 2040. Dat is zeer ambitieus. Maar dat lijkt me nodig om op een correcte manier de verschillende onderdelen van de organisatie verder te ontwikkelen", zegt generaal-majoor Stéphane Dutron, de topman van ADIV, aan Belga.
Dutron wijst erop dat de verschillende conflicten en oorlogen meer werk vergen van de inlichtingendienst. Daarnaast is er ook nog sprake van een "hybride oorlog en cyberdreiging, die continue aan de gang is". "Dat vereist een grote wendbaarheid."
Momenteel is ADIV al bezig met het aanwerven van nieuwe mensen. "Gemotiveerde mensen vinden lukt wel via de rekruteringscampagnes die we momenteel voeren", zegt Dutron. "We kunnen personeel aanwerven in alle onderdelen van de organisatie." Maar tegelijkertijd botst de dienst ook op zijn limieten. "Want op een bepaald moment moeten we de mensen ook kunnen opleiden en onderdak kunnen bieden."
De inlichtingendienst maakt daarom ook werk van bijkomende kantoorruimte. De uitbreiding van ADIV staat los van het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die vindt dat Europa voortaan zijn eigen boontjes moet doppen op militair vlak. "Dat verandert voor mij momenteel niets. We hebben nog altijd bijzonder goede contacten met de inlichtingenwereld in de VS", benadrukt Dutron. "Die steun is nog altijd verzekerd."
"Dat neemt niet weg dat het tijd wordt om na te denken over onze afhankelijkheid van Amerika op bepaalde domeinen. Ik denk dat de komst van Trump een wake-upcall is voor Europa. We moeten dat zien als een opportuniteit om ervoor te zorgen dat we de nodige middelen hebben in Europa, op alle domeinen."
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid , Brussel Kort