Politie, parket en de Dienst Vreemdelingenzaken gaan nauwer samenwerken om het drugsgeweld in Brussel aan te pakken. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad woensdag beslist. Op "hotspots" zoals de Anderlechtse wijk Peterbos of de buurt rond de Hallepoort komen er gecoördineerde preventieve acties, zei minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) op een persconferentie.
Nationale Veiligheidsraad schakelt versnelling hoger tegen Brussels drugsgeweld
Brussel was de afgelopen weken herhaaldelijk het toneel van gewelddadige afrekeningen in het drugsmilieu, vaak in drukke buurten, soms ook op klaarlichte dag. Dat geweld aanpakken is niet evident: de drugsnetwerken doen steeds meer beroep op nieuwe jonge dealers, die vaak illegaal in het land zijn. De versnippering van de Brusselse politiezones is een bijkomende moeilijkheid, zeker wanneer netwerken zich over de gemeentegrenzen uitspreiden.
De Nationale Veiligheidsraad heeft daarom woensdag beslist om het geweld op een meer gecoördineerde manier aan te pakken, voornamelijk met preventieve acties in hotspots als Peterbos of de Hallepoortwijk. Dat kan omdat het Brusselse parket en de federale politie versterkt zijn naar aanleiding van de aanslag op Zweedse voetbalsupporters afgelopen najaar, lichtte minister van Justitie Paul Van Tigchelt toe. Het parket kan garanderen dat het aanwezig is bij alle acties zodat dealers die er worden aangetroffen, kunnen worden aangehouden of gedagvaard in snelrecht.
Geen militairen
Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met de Dienst Vreemdelingenzaken, dat plaatsen voorziet in de gesloten centra om drugscriminelen die illegaal in ons land zijn van het grondgebied te verwijderen. De zes Brusselse politiezones zullen hun acties dan weer beter coördineren.
Militairen de straat op sturen, een vraag die de Franstalige liberalen van MR naar verluidt op tafel legden, is niet aan de orde, benadrukte minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) na afloop tijdens een interview met Belga. Defensie ondersteunt geregeld in crisissen, maar heeft niet de opleiding, het materiaal of het mandaat om tegen georganiseerde criminaliteit op te treden, zei ze. "Daar heeft tijdens de Nationale Veiligheidsraad nauwelijks een discussie over plaatsgevonden. De MR riep daartoe op, maar de diensten hebben er niet op gereageerd, want dat beantwoordt helemaal niet aan hun noden", aldus Dedonder.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Justitie , nationale veiligheidsraad , drugsgeweld