De Belgische staat moet momenteel voor 2,7 miljoen euro aan dwangsommen betalen aan de Orde van Franstalige en Duitstalige balies, Avocats.be. Dat meldt die laatste. Het hof van beroep dwong de overheid eind vorig jaar om een einde te maken aan de overbevolking. Volgens de advocaten is er niets ondernomen en loopt het totaalbedrag van de dwangsommen sindsdien op.
Overheid moet 2,7 miljoen euro dwangsommen betalen wegens overbevolking gevangenissen
"We hebben hun geld niet nodig, maar wel menselijkheid," zei de Brusselse strafpleiter Denis Bosquets vrijdag op een persconferentie. "We hebben de FOD Justitie in januari gezien en we hebben een lijst van oplossingen onder de aandacht gebracht. Op 11 maart is er een tweede bijeenkomst gepland. We zullen zien wat ze dan te zeggen hebben. Maar de overbevolking in de gevangenissen is een schande en het is tijd om te handelen."
Volgens Avocats.be zaten er nooit meer gevangenen in de Belgische cellen, terwijl de criminaliteit niet toenam. Onder meer nieuwe wetgeving over de uitvoering van korte celstraffen heeft een rol gespeeld. In 2021 zaten er 10.035 mensen in de Belgische gevangenissen, momenteel zijn het er zowat 12.000. Dat is 1.300 meer dan de totale capaciteit toelaat.
Ook de gevangenis in Sint-Gillis kampt met overbezetting. "Normaal zou de gevangenis eind 2024 sluiten," vertelde Eddy De Smedt, permanent secretaris bij VSOA Gevangenissen, eerder aan BRUZZ. "Maar door de overbevolking wordt die eindtermijn mogelijk uitgesteld. Dat zorgt voor veel onzekerheid, zowel voor het personeel als voor de gedetineerden."
De overbevolking heeft volgens de advocaten nefaste gevolgen op vlak van privacy en hygiëne. "Onmenselijk," luidt het. De kritiek op de overbevolking zwelt de laatste tijd aan en komt uit verschillende hoeken. Ook de vakbonden protesteren ertegen. De laatste maanden waren er al verschillende vakbondsacties in de gevangenissen.
Lees meer over: Veiligheid , overbevolking gevangenissen