Politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene

| Het kunstwerk 'Poésie Masculine' moet mannen op straat bewustmaken over het probleem van grensoverschrijdend gedrag.

'Poésie Masculine' in Beursgebouw moet mannen bewust maken van probleem straatintimidatie

© Belga
05/11/2024

Het interactieve kunstwerk 'Poésie Masculine' in het Brusselse Beursgebouw moet mannen op straat bewustmaken van grensoverschrijdend gedrag. De kunstenaars Nathalie Erin, Frédéric Durieu en Gilles de Boncourt willen samen met de Emergency Victim Assistance-cel (EVA) van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene een gedragsverandering bij daders verkrijgen, door hen bewust te maken van hun gedrag op straat.

In bijzijn van burgemeester Philippe Close (PS) en korpschef Michel Goovaerts hebben de kunstenaars dinsdagavond het kunstwerk voorgesteld en geopend voor het grote publiek.

Dat kan voortaan in het Brusselse Beursgebouw terecht om aan de levende lijve te ondervinden wat 'grensoverschrijdend gedrag' is en hoe het aanvoelt. De focus ligt daarbij op mannen: zij zijn veel vaker dader dan slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag in de Brusselse straten.

Het kunstwerk is een interactieve kunstinstallatie, waarmee aan de hand van audio-opnames en beelden een ware 'harassment simulator' in het leven geroepen wordt. De bewegingen van de bezoekers in de simulator beïnvloeden de animatie. Mannen die de vijf minuten durende simulatie afronden, worden verwacht zich nadien onder te dompelen in het leven van een Brusselse vrouw - en hopelijk als gevolg daarvan bij te leren over het eigen (wan)gedrag op straat.

Onveilige zone

De simulatie beoogt ook slachtoffers ervan bewust te maken van dat zij niet verantwoordelijk zijn voor wat hen overkomt. Na afloop is er ook de mogelijkheid voor potentiële slachtoffers om in contact te treden met potentiële daders, en vice versa. Op voorhand moeten de bezoekers een vragenlijst invullen en op een kaart aangeven in welke straten ze zich onveilig voelen als man of vrouw. Uit die kaarten blijkt alvast dat het onveiligheidsgevoel van vrouwen zich over een veel groter gebied uitstrekt dan dat van mannen. Dat beperkt zich tot hoogstens een handvol straten.

Om het effect van de interactieve installatie te maximaliseren heeft het collectief de handen in elkaar geslagen met de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, meer bepaald met de EVA-cel, gespecialiseerd in slachtofferhulp. De zone is daarmee de eerste die zich inschrijft in zo'n bewustmakingsproject. Het resultaat van de samenwerking tussen politie en kunstenaarscollectief is uitgemond in de politieopleiding Street Poetry @ PolBru. De kunstenaars en EVA willen zo samen in extra opleidingen voor politieagenten op straat voorzien, specifiek over grensoverschrijdend gedrag op straat en in de publieke ruimte.

Confronterend

Korpschef Michel Goovaerts is onder de indruk van de 'harassment simulator' en getuigt na de simulatie over "een ware confrontatie".

"We spreken er heel veel over, maar zo voel je toch wat vrouwen echt meemaken op straat", duidt Goovaerts.

Goovaerts is in ieder geval verheugd dat zijn korps deelneemt aan het kunstproject en bijhorend opleidingstraject voor agenten. Ook zij moeten volgens hem gesensibiliseerd worden over het gedrag van mannen en de veiligheid van vrouwen in Brussel. Dagelijks kunnen er zowat honderd politieagenten opgeleid worden.

De opleiding is zoveel mogelijk gericht op de praktijk in de publieke ruimte, niet louter op basis van theorie. "In het licht van wat er op straat gebeurt, is dit project een absolute meerwaarde", concludeert de korpschef.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Cultuurnieuws , straatintimidatie , politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene , burgemeester Philippe Close , seksuele agressie , agressie , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni