Twintigtal dealers uit Clemenceau-wijk in Anderlecht staan vanaf maandag terecht

© Belga
03/04/2025
Updated: 07/04/2025 16.32u

Voor de correctionele rechtbank van Brussel staan vanaf maandag 22 mensen terecht voor verschillende drugsfeiten, waaronder voornamelijk de verkoop van cocaïne en cannabis op straat in de Clemenceau-wijk in Anderlecht. Daar waren de voorbije maanden verschillende schietpartijen - vermoedelijk afrekeningen in het drugsmilieu - waarbij twee doden vielen.

De rechtszaak vindt van 7 tot 11 april plaats in het gerechtsgebouw Justitia in Haren, de voormalige NAVO-hoofdzetel. De beklaagden zijn voor het merendeel "kleine verkopers".

Ze vormen de laatste en meest zichtbare schakel van uitgebreide drugsnetwerken die heel georganiseerd zijn en een sterk hiërarchische structuur hebben. Drugsverkoop op straat is vaak het werk van kansarme jongeren die snel geld willen verdienen.

Geleid vanuit de gevangenis

Een van de hoofdbeklaagden zou de organisatie geleid hebben vanuit de gevangenis van Haren, waar hij opgesloten zat voor eerdere feiten. Het netwerk handelde tussen mei 2023 en september 2024 in cannabis en cocaïne. Daarbij zou het ook tot afrekeningen gekomen zijn. Volgens de hoofdbeklaagde waren er "geruchten dat er armen werden gebroken".

De voorzitter van de rechtbank vroeg dezelfde hoofdbeklaagde ook waarom hij nog altijd niet uit zijn fouten had geleerd. "Ik ben niet iemand die snel bijleert", was het antwoord van die laatste. De man vertelde ook dat hij in de toekomst beter wil doen. "Ik zou zoals iedereen willen zijn: werk hebben en trouwen."

Een andere beklaagde van 21, die als 'bevoorrader' van de straatverkopers werkte, verklaarde dat hij enkel drugs verkocht om zijn eigen gebruik te kunnen financieren. "Ik slaag er niet echt in om te stoppen", klonk het op de zitting. De man had al een autonome probatiestraf gekregen voor eerdere feiten, onder de voorwaarde dat hij opnieuw school zou lopen. Volgens het onderzoek ondernam de beklaagde geen enkele stap in die richting.

Media-aandacht

Niet iedereen begrijpt de media-aandacht die naar dit proces gaat. “Vandaag was ik verrast door het grote aantal mensen dat naar dit proces kwam kijken, terwijl er dagelijks mensen in de rechtszaal zijn voor zaken die vaak ernstiger zijn”, zegt advocate Nathalie Gallant, die de verdediging van een van de beklaagden op zich neemt. “Het is een dossier en een proces waarbij het hoofd van het Openbaar Ministerie vooral wil aantonen dat ze niet langer mensen onbestraft laten die betrokken zijn bij misdrijven met verdovende middelen en vuurwapens”.

Schietpartijen

De concurrentie tussen straatverkopers is de voorbije jaren toegenomen en de strijd om territorium leidt soms tot schietpartijen. Zo werd op 15 februari een 19-jarige man neergeschoten in de buurt van het metrostation Clemenceau. Hij overleefde de schietpartij niet. Volgens zijn familie en vrienden had de man niets met drugshandel te maken.

Een tiental dagen eerder, op 5 en 6 februari, vonden in dezelfde omgeving al twee schietpartijen plaats. Daarbij viel een gewonde. En op 7 februari werd een 54-jarige man gedood bij een schietpartij met een oorlogswapen in de Peterboswijk, ook in Anderlecht.

De Brussels procureur des Konings Julien Moinil heeft intussen een antidrugsplan opgesteld. Samen met de burgemeesters van de gemeenten Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst roept hij de federale regering op om de federale gerechtelijke politie en justitie te versterken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni