De weg naar een feilloze controle gaat via het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), afgekort het Voedselagentschap. Vermits de slagerijen business to consumer leveren, dus aan de verbruiker, zijn ze onderworpen aan de federale regelgeving. "Net als elke slagerij moet een halalslagerij voldoen aan alle regelgeving over voedselveiligheid."
Voedselagentschap waakt ook over halalslagerij
Lees ook: Steeds meer halalslagerijen in Brussel
Als slagerijen-groothandels zich vestigen en niet meteen in orde zijn met een vestigingsattest, dan komt het Voedselagentschap dat niet zo maar te weten. Lieve Busschots, communicatiedirecteur van het FAVV, legt uit.
Is er een meldingsplicht?
Lieve Busschots: Elke operator in de voedselketen, of het nu een boer is, een restaurant, slager of bedrijf dat vissalades maakt, moet zijn activiteiten bij het Voedselagentschap aangeven. Hij krijgt dan een registratie, een toelating of een erkenning, afhankelijk van de uitgeoefende activiteiten. Slagers hebben soms een toelating, soms ook een erkenning in functie van wat ze doen. Vanaf dan vallen ze in ons controleplan, waardoor de onderneming volgens een bepaalde controlefrequentie wordt gecontroleerd. Zolang het bedrijf niet in orde is, blijft het gecontroleerd.
Een aantal oudere Belgische slagerijen durven kritiek te uiten op de controle bij de concurrentie, in casu de halalslagerij.
Lieve Busschots: Als die klagers vinden dat de controle niet overal op dezelfde manier wordt uitgevoerd, mogen ze het bewijzen. Iedereen kan aan het Voedselagentschap signaleren dat er iets misloopt in een slagerij. We hebben een ombudsdienst voor alle externe klachten. En een meldpunt voor de klachten van de consument. Aan elke klacht wordt gevolg gegeven.
Wat is de pakkans bij nalatigheden in een slagerij?
Lieve Busschots: We werken overal met dezelfde checklists voor slagerijen, van Knokke over Mande-Saint-Étienne tot Brussel. De frequentie van ‘onaangekondigde controles’ is doorgaans tweejaarlijks (maakt 95 procent uit van de werking, JMB). Daarboven zijn er een tiental aangekondigde controleacties per jaar, verspreid over alle provincies. De wetten van het toeval bepalen de gemeenten of stadszones. Bedoeling is om dan in een week tijd zoveel mogelijk voedselbedrijven met het team te controleren. Het draagt ertoe bij dat de voedselveiligheid erop vooruitgaat voor de consument.
Wanneer komt u te weten dat er vlees verkocht wordt, als iemand zich niet registreert als slager?
Lieve Busschots: Dan duurt het inderdaad tot wij daarop vallen. Die dag komt hetzij na een klacht van derden, hetzij bij onze aangekondigde acties. Die slagerij krijgt dan een proces-verbaal en een bepaalde tijd om zich in orde te stellen. Anders kunnen we het niet weten, want we zijn met onze database niet gelinkt aan FOD Financiën. Al doen we soms wel gezamenlijke acties.
En geldt hetzelfde voor de halalslagerij?
Lieve Busschots: De controles van het Voedselagentschap maken geen onderscheid in type slagerijen. Halal of geen halal, daar houden wij geen rekening mee. Halal is een begrip van de Moslimexecutieve. Net als elke slagerij moet een halalslagerij voldoen aan alle regelgeving over voedselveiligheid.
Lees meer over: actua , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.