Archeologen zijn tijdens opgravingen op het Dapperheidsplein in Anderlecht op restanten als greppels en kelders gestoten die stammen uit de 18de of 19de eeuw, en zelfs uit de 14de eeuw. "Door oude kaarten wisten we al dat er toen een dorp was."
Opgravingen leggen eeuwenoude overblijfselen onder Dapperheidsplein bloot
De stedenbouwkundige dienst urban.brussels voerde een maand lang proefopgravingen uit aan het Dapperheidsplein. Dat deden ze om te zien of er interessante overblijfselen onder het plein zouden zitten. En dat blijkt zo te zijn: "We vonden in alle lagen opvallend goed bewaarde restanten. De oude ruïnes zaten tussen meer recente structuren", zo verklaart archeologe Julie Timmermans die het team leidde.
De opgravingen legden delen van het middeleeuwse Anderlecht bloot: "We ontdekten onder andere kuilen en greppels die stammen uit de 14e eeuw, of van zelfs iets vroeger”, geeft Timmermans mee. Daarnaast legde het onderzoek vooral kelders uit de 18e en 19e eeuw bloot.
Bodemlagen
Dat er overblijfselen uit de 14de eeuw te vinden zijn was overigens geen grote verrassing: "Door oude kaarten wisten we al dat er toen een dorp was, maar nog niet wat daarvan overbleef onder de grond", klinkt het. Verder onderzoek moet bepalen welke functies de gevonden structuren hadden en hoe oud ze precies zijn.
Voor de archeologische opgravingen maakte het team grote greppels op vijf strategisch gekozen plekken op en rond het plein. Er werd tot 1.70 meter diep gegraven om op die manier alle bodemlagen te kunnen onderzoeken.
De opgravingen vonden plaats om de toekomstige heraanleg van het plein voor te bereiden.
Lees meer over: Anderlecht , Wetenschap , archeologische vondst , Urban Brussels , Brussel Kort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.