Het experiment van de leerlingen aan het Sint-Pieterscollege in Jette, aan boord van de Europese Ariane 6-raket, is helaas niet gelukt. Na de lancering werd geen signaal van het meettoestel ontvangen. Toch blikt leerkracht Erik De Schrijver tevreden terug: “Het was een unieke ervaring.”
Ruimte-experiment Jetse leerlingen helaas niet gelukt: ‘Toch mooie ervaring'
Dinsdagavond werd de Europese Ariane 6-raket de ruimte ingestuurd. Aan boord zat ook een experiment van leerlingen aan het Sint-Pieters-college in Jette. Het instrument, Peregrinus gedoopt, moest de correlatie tussen het elektromagnetisch veld van de aarde en X-en gammastralen van de zon meten.
Maar zover is het helaas niet gekomen. “Een uur na de lancering werd een startsignaal verzonden naar de instrumenten aan boord van de raket”, legt De Schrijver uit. “Normaal gezien ontvang je nadien een bevestigingssignaal. Maar dat hebben we niet gekregen.”
Of de trillingen van de raket aan de basis van het defect liggen, is nog niet duidelijk. “Het kan zijn dat er wel een bevestigingssignaal uitgestuurd werd, maar wij dat niet ontvingen", vermoedt De Schrijver. "De signalen worden immers verstuurd via een satelliet en niet door een intern systeem van de raket zelf. Daarnaast is het ook mogelijk dat ons experiment van bij de lancering al niet meer werkte.”
Lees verder onder de afbeelding
Avontuur
De Schrijver acht de kans klein de komende dagen alsnog een signaal te ontvangen. De technische details moeten de komende dagen uitwijzen wat er precies is misgelopen. Ondanks de tegenslag blikt hij tevreden terug op het experiment.
“Het was een unieke ervaring. En zes van de vijftien experimenten aan boord van Ariane 6 zijn niet gelukt. Dat universitaire projecten, die toch over meer middelen en mogelijkheden beschikken, er ook niet in geslaagd zijn, biedt ons wel wat troost.”
Ook voor de leerlingen was het een avontuur. “Meerderen gaven al aan dat ze een wetenschappelijke richting willen inslaan in hun hogere studies.”
Poollicht
De Schrijver hoopt in de nabije toekomst een gelijkaardig initiatief te organiseren. “Ik heb een aanvraag ingediend om mee te werken aan een NASA-project. In 2026 plannen ze metingen uit te voeren rond het poollicht in het noorden van Noorwegen. Ook enkele experimenten van studenten en leerlingen zijn welkom."
In tegenstelling tot Ariane 6 zal dat ruimtetuig geen baan rond onze planeet maken. “Maar het komt wel in de ruimte, meer dan honderd kilometer boven het aardoppervlak. En voor de leerlingen is het een buitenkans om mee te werken aan een project van NASA.”
De Schrijver denkt erover na om nog een experiment rond elektromagnetische straling te voeren. “Zo kunnen we voortbouwen op de expertise die we vergaarden met het Peregrinus-project.”
Lees meer over: Jette , Wetenschap , Sint-Pieterscollege Jette , ESA