Een gewezen financieel directeur, een oud-student en een sterrenkundige: allemaal vonden ze de weg naar Brusselse lerarenkamers in tijden van een historisch lerarentekort. Reporter Saïd huurde na afloop van vorig schooljaar een klasje in Klein Mabo op de Vlaamsesteenweg om het met vier Brusselse leraren en een directeur over hun job te hebben, het ongeziene manco aan onderwijskrachten en mogelijke remedies tegen de kwaaltjes waarmee het onderwijs kampt.
Lerarentekort vs. de schoonheid van de stiel: vier leraren en één directeur over hun job
Anna en Aaron geven les aan het Sint-Pieterscollege in Jette, Steven aan het Atheneum in Brussel en Lobke staat in het tweede leerjaar in Mabo onder de hoede van directeur Kristof. Terwijl het Sint-Pieterscollege met een gewiekste tactiek onderwijszieltjes weet te winnen, is het vechten tegen de bierkaai voor het instituut Maria-Boodschap. "De vijver is kurkdroog".
Enter Lobke, die de sprong naar de overkant waagde vanuit de overheid. "Als ik mijn anciënniteit niet had kunnen meenemen, zou ik het ook niet gedaan hebben." Via een flexibeler personeelsbeleid met variërende lonen en kleinere klassen denkt directeur Kristof meer mensen als Lobke te kunnen overtuigen. Aan de andere kant hopen de jongere leerkrachten de stresserende administratieve last kwijt te kunnen spelen.
Maar los van aantrekkelijkere loonfiches, stabielere lespaketten en minder rompslomp is het vooral de schoonheid van het beroep dat nieuwe leerkrachten moet overhalen. "Het gaat over diegene zijn die een 15-jarige nodig heeft om te kunnen groeien als persoon."
Terug naar school 2022
Lees meer over: Saïd in the City , BRUZZ 24 , Brussel , Onderwijs , Jongeren , Samenleving , Terug naar school 2022 , MABO , lerarentekort , Sint-Pieterscollege Jette , Sint-Pieterscollege