Bruocsellaprijs voor mozaïekstenen op de stoep

Lynn Pasteleurs
© Brussel Deze Week
08/06/2012
De straten van de Essegemwijk worden binnenkort opgefleurd met zo'n tachtig kleurrijke mozaïektegels. Het project van het wijkcomité Magritte krijgt de Bruocsella Prijs 2012, goed voor 17.500 euro.

Elk jaar reikt de bedrijvenclub Prométhéa de Bruocsella Prijs uit aan projecten die het levenskader en de stedelijke omgeving in Brussel verbeteren. Vorig jaar ging de prijs naar Kuregem, waar bewoners van de Bergensesteenweg hun straat mochten opwaarderen door hun gevels in felle kleuren te schilderen.

Dit jaar viel het project Identités mosaïques: hommage au surréalisme van het Jetse wijkcomité Magritte bij de jury in de smaak. Die oordeelde dat 'de zichtbaarheid, duurzaamheid en betrokkenheid van de omwonenden' de doorslag gaven in de keuze voor dit project.

"Heel het initiatief staat in het teken van het surrealisme," zegt Emmanuelle Le Texier van het Comité Magritte. "Een indirecte knipoog naar het Magrittehuis, dat in onze wijk ligt." Concreet plant het wijkcomité een dag in het teken van het surrealisme. Buurtbewoners kunnen eerst in het Magrittehuis inspiratie opdoen en nadien onder begeleiding van mozaïst Jean-Christophe Duperron een mozaïek maken in diens atelier. Nadien zullen de tegels op de stoepen van de wijk komen te liggen. Enkele tegels zijn al te zien bij de ingang van het gemeenschapscentrum Essegem.
"Hier wonen veel culturen en generaties door elkaar, en soms is communicatie een heikel punt," vertelt Le Texier. "Met de mozaïektechniek bereik je een vrij groot publiek en breng je iedereen samen."

School en werkplek
Het tweede deel van het project omvat een mozaïekmuur aan de ingang van de Nederlandstalige Vande Borneschool en de Frans­talige École Jacques Brel.

Jacques Huyge, de directeur van Vande Borne, is opgetogen met het project. "De muur wordt het herkenningspunt van onze school. Dit initiatief is het bewijs dat de school en de wijk goed kunnen samenwerken. Dat is een boodschap die wij onze leerlingen ook willen meegeven. Ze zullen dus zelf een grote rol spelen in de realisatie van de muur."

De Ruggensteun-prijs ter waarde van 7.500 euro gaat naar het initiatief Het web van de werkwereld van BruxellesFabrique-BrusselFabriek. Die vzw gaat een website maken met een overzicht van belangrijke Brusselse werklocaties die met geschiedenis beladen zijn, aangevuld met getuigenissen van mensen die er ooit hebben gewerkt. Initiatiefnemer Guido Vanderhulst wil jongeren een interactief platform bieden en hen zo bewustmaken van het stedelijke erfgoed. "Dit initiatief sluit perfect aan bij de fundamentele doelstellingen van de Bruocsella Prijs: het stedelijk erfgoed opwaarderen en bewaren voor de toekomstige generaties."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni