| "Het grote verschil met de traditionele manier van lesgeven is dat bij TADA de basis waarop dat gebeurt, veel breder is", zegt Kanko aan BRUZZ.

Assita Kanko: ‘TADA plaatst vraagtekens in de hoofden van de kinderen’

Godfried Roelant
© BRUZZ
23/11/2018

Vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko (ex-MR) stapte in februari uit de politiek. Ze wil zich in de toekomst storten op haar start-up Polin, ‘een incubator voor vrouwen die een carrière in de politiek willen’. Daarnaast zet ze zich ook in voor TADA. “Daar kunnen kinderen volledig zichzelf zijn, zonder dat iemand hen ook maar iets oplegt”, zegt ze aan BRUZZ.

“Een paar jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met TADA (voluit ToekomstATELIERdelAvenir, red.). In Anderlecht organiseerde ik een groepsgesprek over vrouwenrechten. Daarin werden kinderen op een interactieve manier bevraagd naar hun meningen hierover. Ook, en misschien zelfs vooral, de jongens werden daarbij uitgedaagd.”

“Het was een verrijkende dag en de dankbaarheid die ik ervoor terugkreeg was groot. Zo wilde ik op een bepaald moment een filmpje afspelen op mijn computer. Toen die dienst weigerde, kwam heel de klas mij helpen. Dat groepsgevoel en die samenhorigheid zijn twee redenen waarom ik zo graag naar TADA kom.”

‘Geanimeerde discussies’

Kanko is auteur van verschillende boeken, waaronder één over genitale verminking bij jonge meisjes. “Het is niet de bedoeling om dat thema er telkens weer uit te lichten. Er komen bij TADA verschillende actuele vraagstukken aan bod."

Assita Kanko bij TADA

| Kanko waardeert het groepsgevoel en de samenhorigheid bij TADA.

“Maar mijn les over genitale verminking maakte wel heel wat los. De kinderen reageerden geshockeerd en vroegen zich luidop af hoe zoiets in een wereld als de onze vandaag nog mogelijk is. De verontwaardiging leidde onmiddellijk tot een geanimeerde discussie. Dat maakt TADA zo mooi. Het geeft kinderen een platform om volledig zichzelf te zijn, zonder dat iemand hen ook maar iets oplegt."

"Het helpt om taboes te doorbreken. Idealiter worden de nieuw verworven inzichten mee naar huis genomen. Zo kunnen ze ook bij de ouders en andere familieleden verandering teweegbrengen. Dat gebeurt nu nog veel te weinig.”

‘Brede basis’

“Het is belangrijk dat we daar meer op inzetten, want het zal het emanciperende effect van TADA alleen maar doen toenemen. Daarnaast is het noodzakelijk dat we oog blijven hebben voor een goede sociale mix. Als kinderen zich steeds binnen dezelfde culturele kringen begeven, dan brokkelt de kritische houding die ze bij TADA aanleren beetje bij beetje af. Dat moeten we vermijden. Daarom stuur ik mijn kinderen ook naar de jeugdbeweging. Daar komen ze in contact met leeftijdsgenoten met verschillende achtergronden.”

'Kinderen leren hier terug met verwondering naar dingen kijken. Juist dat is belangrijk. Want wie alles denkt te weten, leert niets meer bij.'

Assita Kanko, vrouwenrechtenactiviste en actief bij TADA

Assita Kanko (MR)

TADA is een weekendschool, maar voor Kanko geen volwaardig alternatief voor het huidge onderwijssysteem, eerder een aanvulling. “In een klassieke leeromgeving wordt ook aan zingeving gedaan. Leerkrachten kaarten overal dezelfde onderwerpen aan. Het grote verschil is dat de basis waarop dit gebeurt bij TADA veel breder is. We plaatsen een vraagteken in de hoofden van de kinderen. Ze leren er terug met verwondering naar dingen kijken. Juist dat is belangrijk. Want wie alles denkt te weten, leert niets meer bij.”

Brussel Helpt 2018 staat volledig in het teken van ToekomstATELIERdelAvenir (TADA). Bij TADA gaan honderden maatschappelijk kwetsbare tieners uit Brusselse buurten elk weekend vol goesting naar de zaterdagschool.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Elsene , Samenleving , Assita Kanko , TADA , spaghettislag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni