Dyab Abou Jahjah 2 BRUZZ ACTUA 1606

| Be.One, de kersverse partij van Dyab Abou Jahjah, stapt met een tweetalige lijst naar de Brusselse kiezer.

Abou Jahjah mikt met Be.One op Brussels Gewest

TDN
© BRUZZ
22/04/2018

In oktober trekt activist Dyab Abou Jahjah in Gent, Antwerpen, Mechelen en Limburg naar de kiezer met de nieuw opgerichte partij Be.One. Ook in Brussel zal Be.One op de verkiezingslijst staan. "Daar waar we opkomen, zijn we klaar voor de lokale verkiezingen. Over Brussel twijfel ik nog. Ik vrees dat oktober te vroeg komt", zegt Abou Jahjah in een interview met De Zondag.

Abou Jahjah woont zelf in Schaarbeek en twijfelt eraan dat zijn partij klaar zal zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen in het Brusselse. "Als je een zetel wil in de gemeenteraad moet je ook de Franstaligen overtuigen. We hebben nog tijd nodig om dat te doen", geeft Abou Jahjah toe.

De activist gelooft wel dat Be.One, dat streeft naar radicale gelijkheid, in het parlement kan geraken. "Ik mik vooral op 2019. Ik geloof erin dat we in het Brussels of het federaal parlement kunnen. Be.One is een breed politiek project. Dat is het grote verschil met de Arabisch-Europese Liga, een activistisch project."

CD&V weigerde deze week een orthodoxe jood op haar Antwerpse lijst in, omdat die vrouwen geen hand wil schudden. "Daar moeten we toch niet zo hysterisch over doen? Iemand groeten is een cultureel gegeven. Dat houdt geen belediging in", vindt Abou Jahjah.

"Dat is iets anders dan het respect voor gelijke rechten. Wie zegt dat holebi’s geen gelijke rechten mogen hebben, kan niet op onze lijst. Be.One vindt de klassieke linkse benadering arm versus rijk fout. Ongelijkheid manifesteert zich ook op afkomst, cultuur, geloof én gender."

'Wij zijn geen marxisten'

Abou Jahjah vindt de vergelijkingen met Islam niet terecht. "Wat mij stoort aan Islam is dat een vrouw geen lijsttrekker mag zijn. Dat voorstel is een bewijs dat je ongelijkheid propageert. Islam is per definitie een ultraconservatieve partij, geënt op ongelijkheid. Daar staan wij niet voor."

Volgens hem heeft de N-VA de maatschappelijke hysterie over de partij in de hand gewerkt. "De hysterie gaat niet over de standpunten van Islam, maar wel over haar islamitische achtergrond. N-VA verziekt het debat over identiteit. Zolang ze dat doet, wordt de partij Islam sterker."

"In het Europees parlement zit N-VA in dezelfde fractie als de Nederlandse partij SGP, een ultraconservatieve en protestantse partij die er dezelfde standpunten over man en vrouw op nahoudt als Islam. Waarom heeft N-VA daar geen probleem mee?"

Ook de PVDA, die nochtans net als Be.One gaat voor een vierdagenwerkweek en een vermogenstaks, is niet te vergelijken met de partij van Abou Jahjah. "Het verschil? De ideologie. Wij zijn geen marxisten en geloven zelfs in de markteconomie. Ondernemers die rijk willen worden: ga ervoor! Wij steunen jullie", aldus Abou Jahjah.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2018 , Politiek , be.One , Dyab Abou Jahjah , Hilde Sabbe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni