Bijna helft van geweigerde expats mag dan toch stemmen

26/09/2018

Een ontbrekende postzegel dreigde roet in het eten te gooien, maar 64 expats wiens inschrijvingsbrief te laat toekwam bij de Stad Brussel zullen dan toch naar de stembus mogen op 14 oktober. Dat kondigt eerste schepen Alain Courtois (MR) aan, die er wel op aandringt om bij de volgende verkiezingen de inschrijvingen van expats ook elektronisch te laten verlopen.

“Vervalt het stemrecht van honderden niet-Belgen door een ontbrekende postzegel?” Dat schreven we hier zo’n twee weken geleden. Want zowel bij de Stad Brussel als in Sint-Pieters-Woluwe kwamen ná de deadline van 31 juli opeens nog honderden inschrijvingsbrieven binnengestroomd. Wat bleek: allemaal brieven van mensen van buitenlandse origine die in Brussel naar de stembus mogen trekken op 14 oktober, maar hun brief niet hadden gefrankeerd. Daarom was de stapel blijven liggen bij Bpost en niet op tijd bij de gemeentes geraakt.

De fout ligt eigenlijk bij het Gewest, oordeelt eerste schepen van Alain Courtois (MR) nu. Het Gewest had immers de formulieren en de envelop naar de expats gestuurd, maar de boodschap “gelieve te frankeren” enkel in het Nederlands en Frans opgeschreven. Toch ging de Stad, nadat het welgeteld 152 brieven na de deadline binnenkreeg, aankloppen bij de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken voor advies.

'Laat buitenlandse kiezers zich elektronisch inschrijven'

Die oordeelt nu dat het aan de gemeenten zelf toekomt om te beslissen of ze de expats wiens brief te laat toekwam, alsnog kunnen inschrijven. Voorwaarde is dan wel dat hun brief moet kunnen gedateerd worden als verstuurd vóór de deadline van 31 juli. Voor 64 personen is dat het geval, bij de andere brieven kon ofwel de datum van verzending niet bepaald worden of kwam de brief van mensen die eigenlijk niet stemgerechtigd zijn, omdat ze bijvoorbeeld nog geen vijf jaar in Brussel verblijven.

Om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden, zal schepen Alain Courtois er bij de FOD Binnenlandse Zaken bij aandringen om de inschrijvingsprocedure voor buitenlandse onderdanen te vereenvoudigen. “Zo zou het goed zijn indien de FOD Binnenlandse zaken zou kunnen instemmen met het elektronisch invullen en verzenden van een inschrijvingsformulier (eventueel via het e-loket van de Stad), door middel van de elektronische verblijfskaart en een kaartlezer. Deze oplossing zou toelaten de niet-Belgische onderdaan ondubbelzinnig te identificeren en problemen met de briefwisseling per post te vermijden”, klinkt het. In afwachting van een nieuw systeem kan een voorgefrankeerde envelop soelaas bieden.

In de Stad Brussel is het aantal buitenlandse kiezers overigens sterk gestegen ten opzichte van de vorige lokale verkiezingen van 2012, van 2947 naar 7319. En ook in heel Brussel trekken er meer buitenlandse kiezers dan ooit naar de stembus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Brussel Kiest 2018 , Brussel Kiest 2018 , gemeenteraadsverkiezingen , expats

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni