In vijf Brusselse gemeenten wordt de sjerp doorgegeven. De groenen leveren in totaal drie burgemeesters, PS levert er zes. Catherine Moureaux (PS, Sint-Jans-Molenbeek) wordt de enige vrouwelijke burgemeester. Dominique Dufourny (MR, Elsene) en Françoise Schepmans (MR, Sint-Jans-Molenbeek) moeten het driekleurige lint afstaan
Dit zijn de (nieuwe) Brusselse burgemeesters
De vijf nieuwe gezichten
Elsene: geen blauwe, maar een groene burgemeester
Ecolo-Groen is hier de grote winnaar met 33 procent van de stemmen. Lijsttrekker Christos Doulkeridis wordt de nieuwe burgemeester en gaat een coalitie aan met PS-SP.A. De MR van aftredend burgemeester Dominique Dufourny verliest 3,5 procent. Zij blijft met 2.906 voorkeursstemmen wel de populairste politicus van Elsene, gevolgd door Bea Diallo (PS) met 2.755 voorkeursstemmen en de nieuwe burgemeester Doulkeridis (2.233 voorkeursstemmen).
Ganshoren: Kompany scoort
Huidig burgemeester Robert Genard (MR/Lijst van de Burgemeester) moet zijn sjerp doorgeven aan de eerste zwarte Brusselse burgemeester Pierre Kompany (ProGanshoren). Na drie jaar geeft Kompany op zijn beurt de burgemeesterssjerp door aan partijgenoot Jean-Paul Van Laethem. De Lijst van de Burgemeester blijft net als Défi wel deel uitmaken van de meerderheid.
Sint-Jans-Molenbeek: Schepmans (MR) verliest van Moureaux (PS)
Catherine Moureaux (PS), dochter van voormalig burgemeester Philippe Moureaux, wint de verkiezingen in Molenbeek en vervangt wellicht Françoise Schepmans (MR). Waarschijnlijk zal haar Lijst van de Burgemeester de komende zes jaar oppositie moeten voeren. Moureaux wil de coalitie aangaan met PTB-PVDA die de derde partij wordt van Molenbeek. De PS-lijsttrekker wil ook Ecolo-Samen in de meerderheid.
Koekelberg: niet Pivin (MR), maar Laaouej (PS)
Het einde van een tijdperk in Koekelberg, waar vader en zoon Pivin al sinds 1980 aan de macht zijn. Philippe Pivin (MR) die sinds 2000 burgemeester is, kan er geen vierde termijn bijdoen. Zijn Lijst van de Burgemeester blijft de grootste, maar verliest maar liefst 17,5 procent. PS levert de nieuwe burgemeester met de fractieleider in de Kamer Ahmed Laaouej, die 400 voorkeursstemmen minder haalde dan aftredend burgemeester Pivin. PS vormt hier de meerderheid met Ecolo-Groen en Alternative Humaniste.
Vorst: groene burgemeester
De grote winnaar in Vorst mag de burgemeester leveren. Ecolo-Groen is nu de grootste partij, lijsttrekker Stéphane Roberti (Ecolo) wordt burgemeester. De groenen gaan de coalitie aan met MR dat wel bijna 10 procent verloor, en met CDH. Dat betekent dat aftredend burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS), ondanks zijn 2.344 voorkeursstemmen, buitenspel wordt gezet en de komende zes jaar in de oppositie zal doorbrengen.
De blijvers
Brussel-Stad: Close blijft
Huidig burgemeester Philippe Close (PS) is met voorsprong de populairste politicus van de Stad Brussel, al verliest de PS wel een zitje in de gemeenteraad. Close blijft op post, maar ruilt MR-Open VLD als coalitiepartner in voor Ecolo-Groen en Change.Brussels. Alain Courtois (MR) en Els Ampe (Open VLD) moeten dus naar de oppositiebanken. Ans Persoons (Change.Brussels) wordt opnieuw schepen.
Etterbeek: nog eens Vincent De Wolf (MR)
Sinds 1992 is Vincent De Wolf (MR/LB) burgemeester van Etterbeek en hij mag er nu nog een ambtstermijn bij doen. Zijn Lijst van de Burgemeester verliest slechts een half procentje en blijft dus de grootste. De groenen, die bijna 11 procent meer stemmen halen dan in 2012, en PS-SP.A+ blijven in de meerderheid. De drie lijsten hadden een voorakkoord dat nu ook waargemaakt kan worden.
Evere: Rudi Vervoort (PS) blijft
Huidig titelvoerend burgemeester Rudi Vervoort (PS/LB) haalt veruit de meeste voorkeursstemmen. Zijn Lijst van de Burgemeester strandt met 37,7 procent op een procentpunt minder dan in 2012. Rudi Vervoort, ook minister-president van de Brusselse regering, blijft dus burgemeester en behoudt de coalitie met Défi. Als Vervoort in mei 2019 niet opnieuw minister-president wordt, keert hij wellicht terug naar het gemeentehuis van Evere.
Oudergem: Gosuin (Défi) herverkozen
Al verliest de Lijst van de Burgemeester met 16,5 procentpunten, het blijft de grootste lijst met 47,6 procent van de stemmen. Huidig burgemeester Didier Gosuin (Défi/LB) mag burgemeester blijven en behoudt met 19 van de 31 zetels de absolute meerderheid. Gosuin wil verder met MR-Open VLD, al is er nog geen officieel akkoord.
Sint-Joost-ten-Node: Emir Kir (PS) wint
Emir Kir (PS) blijft burgemeester van Sint-Joost en haalt met zijn Lijst van de Burgemeester opnieuw de absolute meerderheid met zelfs één zetel meer dan in 2012. Zoé Genot (Ecolo-Groen) grijpt naast de burgemeesterssjerp, al krijgt haar lijst er vier zetels bij. Kir haalde meer dan twee keer zoveel voorkeursstemmen in vergelijking met Genot. Of Kir zijn coalitiepartner CDH+ erbij houdt is nog niet duidelijk. De humanisten verloren immers vier zetels en houden er nog maar eentje over.
Schaarbeek: Clerfayt (Défi) blijft op Colignonplein
Bernard Clerfayt (Défi/LB) is herverkozen als burgemeester. Hij haalde bijna 8.000 voorkeursstemmen. Dat zijn er bijna 5.500 meer dan de tweede populairste politicus in Schaarbeek, Koyuncu Hasan (PS). De Lijst van de Burgemeester haalt 32 procent van de stemmen, iets minder dan bij de vorige verkiezingen, maar coalitiepartner Ecolo-Groen wint 6 procent. De samenwerking tussen Défi en de groenen blijft dus. CDH-CD&V verhuist naar de oppositiebanken.
Ukkel: Dilliès (MR) behoudt sjerp ondanks verlies
De MR verliest maar liefst 14,8 procent in Ukkel, onder meer door een liberale scheurlijst, maar blijft wel de grootste partij.
Huidig burgemeester Boris Dilliès (MR) mag blijven en vormt een meerderheid met Ecolo-Groen, dat 10 procent won, en CDH, de kleinste partij in de gemeenteraad.
Jette: Hervé Doyen (CDH) doet het nog beter
Huidig burgemeester Hervé Doyen (CDH/LB) behoudt niet alleen het vertrouwen van de kiezer. Zijn Lijst van de Burgemeester haalt zelfs 9,3 procent meer stemmen in vergelijking met 2012. Doyen blijft burgemeester en kan het voorakkoord met MR en Ecolo-Groen in vervulling brengen. Die laatsten haalden 6,4 procent meer stemmen. De groenen komen daardoor op de tweede plaats in Jette.
Sint-Pieters-Woluwe: Cerexhe (CDH) wint
De Lijst van de Burgemeester haalt meer dan 6 procent extra stemmen.
Benoît Cerexhe (CDH/LB) blijft dan ook de komende zes jaar burgemeester en ook de huidige meerderheid met Ecolo-Groen en Défi blijft bestaan.
MR hoopte de burgemeesterssjerp af te pakken van Cerexhe maar zal dus oppositie moeten blijven voeren.
Sint-Gillis: Picqué (PS) kan blijven, maar verliest absolute meerderheid
Huidig burgemeester Charles Picqué (PS) blijft de populairste en mag burgemeester blijven, maar zijn Lijst van de Burgemeester heeft een zetel te weinig voor de absolute meerderheid. Picqué moet dus op zoek naar een coalitiepartner. Wie dat wordt, is nog niet duidelijk. Ecolo-Groen is de tweede partij met 11 zetels en PTB-PVDA haalde 4 zetels.
Sint-Lambrechts-Woluwe: Maingain (Défi) aan de top
Olivier Maingain (Défi/LB) blijft op post in het gemeentehuis aan het Tombergplein. Hij haalt zelfs het meeste voorkeursstemmen in het hele gewest, 8.512, en zijn lijst gaat er zelfs lichtjes op vooruit met een extra zetel. Een coalitiepartner heeft hij dus niet nodig. Het is nog onduidelijk of hij CDH/WolHu in het bestuur houdt.
Sint-Agatha-Berchem: Riguelle (CDH) blijft aan zet
De Lijst van de Burgemeester Riguelle (CDH/LBR) verliest 4,4 procent van de stemmen, maar blijft nipt de grootste.
Joël Riguelle mag er nog een ambtstermijn als burgemeester bij doen.
Om een meerderheid te halen, vond Riguelle een akkoord met PS-SP.A dat 4,7 procent winst boekte en Ecolo-Groen dat 3,6 procent extra stemmen haalde.
Watermaal-Bosvoorde: topscore voor groenen, Deleuze (Ecolo) blijft burgemeester
Olivier Deleuze (Ecolo) doet het goed en wordt opnieuw burgemeester. Hij krijgt 800 voorkeursstemmen meer, Ecolo-Groen wint meer dan 10 procent in vergelijking met in 2012 en wordt zo de grootste partij in Watermaal-Bosvoorde. Ecolo-Groen zal de komende zes jaar samenwerken met MR-GM.
Anderlecht: Tomas (PS) opnieuw burgemeester ondanks verlies
Ondanks een verlies van 5 zetels, blijft de lijst van burgemeester Eric Tomas de grootste. PS-SP.A-CDH haalt 16 zetels, MR-Open VLD-IC 12 zetels. Tomas (PS) wordt opnieuw burgemeester, en gaat in zee met Ecolo en Défi.
Lees meer over: Brussel Kiest 2018 , brusselkiest2018 , gemeenteraadsverkiezingen 2018 , burgemeester
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.