CD&V trekt met een wit konijn naar gemeenteraadsverkiezingen in Brussel-Stad. Ex-VRT-journalist Alex Puissant zal op de tweetalige lijst van de christendemocraten te zien zijn. Hij pleit voor een andere manier van besturen. “Als een bedrijfje onder elkaar beslissingen nemen boven het hoofd van de mensen: dat kan niet meer.”
Ex-VRT-journalist Alex Puissant stapt in de politiek
Dat hij de vraag van Bianca Debaets helemaal niet zag aankomen. Ook al hadden de twee al enkele keren van gedachten gewisseld over Brussel, tijdens conferenties die hij zelf modereerde. Maar vooral: dat de verontwaardiging groot genoeg was deze keer, om zelf het politiek engagement op te nemen. Alex Puissant mag zich na zijn tijd als anker bij het VRT Journaal Laat – ‘Voor elk van u een goeieavond,’ weet u het nog? – en als moderator van internationale conferenties nu opmaken voor de Brusselse gemeenteraadsverkiezingen. Bianca Debaets, tweede op de lijst CDH-CD&V, stelt hem woensdagvoormiddag voor bij de voorstelling van haar nieuwe boek 'Brussel, mijn weerbarstig lief'.
Passages in Italië, Berlijn en New York, maar toch Brussel niet kunnen loslaten?
Alex Puissant: Ik heb de afgelopen veertig jaar in Brussel gewoond, met uitzondering van die drie onderbrekingen. Ik ben me dus altijd Brusselaar blijven voelen, mijn hart ligt hier. Dat ik álles heb gevolgd op het vlak van de Brusselse politiek, is te veel gezegd. De Brusselse politiek is voor mij immers even complex als voor alle andere burgers. Gelukkig kreeg ik zelfs in Rome wel nog elke week Brussel Deze Week (de voorloper van dit BRUZZ-magazine, red.) in de bus.Maar het allerbelangrijkste verneem ik terwijl ik in de stad rondfiets. Zelfs zonder daarbij te stoppen, zie je al wat er veel beter zou kunnen. Niet alleen voor de fietser zelf, maar ook op esthetisch vlak. Je zou echt wel wat meer groen mogen verwachten in onze stad. Maar je ziet ook meteen wat voor een onwaarschijnlijk verdeelde stad dit is: de armoede is zo zichtbaar. Zo zijn er nog dingen die opvallen, dingen waarvoor in andere steden schijnbaar wel oplossingen bestaan. Berlijn, bijvoorbeeld: die stad zwemt niet in het geld, maar bewijst wel dat goed beleid ook mogelijk is zonder met veel geld te morsen. En trouwens, over geld morsen gesproken ...
"We hebben ook allebei hetzelfde lief, Bianca en ik: Brussel"
U heeft de affaire-Samusocial gevolgd.
Puissant: We hebben allemaal dat kotsgevoel gehad bij die hele kwestie. Maar er waren genoeg andere dingen. Dat er twee jaarweddes worden uitgegeven voor een logo van niemendal (80.000 euro voor het logo van Brussel-Stad, red.) voor een van de negentien gemeenten: dat krijg je toch niet meer uitgelegd? En dan zijn er nog de centrale lanen. Kijk, ik vind het fantastisch dat ik me gezonder voel op de Anspachlaan als ik er fiets. Maar communiceer dan over dat project, over waar het naartoe moet gaan, over de overgangsmaatregelen. Dat verzacht het leed van de lokale handelaars en bewoners.
De centrale lanen is één dossier, maar het is wel symptomatisch voor een bepaalde manier van aan politiek doen. Als een bedrijfje onder elkaar beslissingen nemen, boven het hoofd van de mensen: dat kan niet meer.
Verontwaardiging is één ding, aan politiek doen iets anders. Wat kan Puissant de lokale CD&V bijbrengen?
Bianca Debaets: Alex heeft het vaak over burgers die als actieve pottenkijkers moeten fungeren: wel, dat is hij zelf altijd geweest. Altijd met veel liefde voor onze stad, maar ook kritisch genoeg. Hij is er, net zoals ik, van overtuigd dat de troeven van Brussel veel beter benut moeten worden. En zeker binnen de stad Brussel. Zo kan het echt niet verder, we hebben een rampzalige zes jaar achter de rug. Alex kan bovendien met zijn buitenlandse ervaring veel bijbrengen, bijvoorbeeld op het vlak van burgerparticipatie.
Hoe ver reiken de ambities? Is toetreden tot de meerderheid in Brussel-Stad het doel?
Debaets: Als we kunnen mee besturen, heel graag, maar er moet vooral een andere manier van besturen komen. We willen echt wegen op de stad en de dingen fundamenteel veranderen.
Inhoudelijk willen we inzetten op goed en vereenvoudigd bestuur. Dat geldt voor alle gemeenten, trouwens, maar voeg daar voor Brussel-Stad ‘ethisch bestuur’ ook maar aan toe.
Meer inspraak van burgers, dat is een ander belangrijk thema, net als de opwaardering van de handel in het stadscentrum, want die is aan het doodbloeden. Je moet blind zijn om dat niet te zien. Ik wacht nog altijd op de uitvoering van de plannen van huidig schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR), die van de Anspachlaan een Belgian Avenue ging maken met artisanale en Belgische producten.
Ook de veiligheid in de binnenstad ligt ons nauw aan het hart. De rellen vonden niet niet toevallig plaats aan Lemonnier en Anneessens. Handelaars en bewoners daar trekken zelf al lang aan de alarmbel. Iedereen heeft recht op een veilige en propere buurt. Daarvoor moet de burgerzin opnieuw aangewakkerd worden, maar moet er ook een duidelijk kader zijn. Dat geldt nog het meest voor verkeersveiligheid en sluikstorten. Wie niet horen wil, moet voelen.
Welke rol zullen jullie daar zelf bij vervullen?
Debaets: Wat de plaatsen op de lijst betreft, trekt Didier Wauters van CDH de lijst. Ikzelf neem de tweede plaats in en vorm zo een duo met Wauters. Alex zal een belangrijke plaats krijgen, dat spreekt voor zich, maar er zijn nog andere kandidaten. Die plaatsen vullen we de komende weken in.
Puissant: Ik heb tegen Bianca gezegd dat ze mag doen met mij wat ze wil. We hebben ook allebei hetzelfde lief, Bianca en ik: Brussel. En dat is geen prostituee, voor alle duidelijkheid, eerder een koningin. Of een hertog. In ieder geval iets om te koesteren.
Bekijk hier het volledige gesprek met Alex Puissant en Bianca Debaets in De Kenners.
Lees meer over: Brussel , Kiest 2018: Brussel-Stad , Brussel Kiest 2018 , gemeenteraadsverkiezingen , CD&V
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.