Maryam K. Hedayat: 'Molenbeek heeft meer groen nodig'

Jasmijn Post
© BRUZZ
03/05/2018

| Maryam K. Hedayat, visueel artieste en inwoonster van Molenbeek.

Maryam K. Hedayat woont sinds drie jaar in Molenbeek. De in de Iraanse stad Isfahan geboren visueel artieste groeide op in Antwerpen, maar verhuisde voor haar studies film aan LUCA School of Arts naar Brussel.

logo Brussel Kiest 2018

Toen ze de kans kreeg om in het appartement van een vriendin uit Molenbeek te gaan wonen, twijfelde ze geen moment. “Ik heb nooit een negatieve connotatie gehad met Molenbeek, integendeel. Het is heel centraal gelegen, vlak bij de KVS, het Kaaitheater en de Beursschouwburg. Mijn inkopen doe ik het liefst in Marokkaanse, Indische of Pakistaanse winkels in Molenbeek.

Zo leer ik mijn buurt kennen. Mijn vaste bakker spreekt vijf talen: met mij spreekt hij Farsi, maar als mijn ouders op bezoek komen, spreekt hij Koerdisch met mijn moeder, en ik heb hem ook al in het Arabisch bezig gehoord. Toen ik laatst mijn betaalkaart was vergeten, zei een uitbater dat ik een andere keer mocht komen om te betalen. Dat heb ik in Antwerpen nog niet meegemaakt, en ook niet in Schaarbeek en Elsene. Het geeft een echt community-gevoel in de grootstad.”

Ook in haar werk speelt Molenbeek een rol. Op dit moment geeft Hedayat een keer per week les over film in het Huis van Culturen en Sociale Samenhang. Na afloop drinkt ze met de cursisten, vrouwen met verschillende achtergronden, muntthee in een café of eten ze linzensoep op het Sint-Jan-Baptistvoorplein.

"Ik zie in Molenbeek veel verbondenheid"

Maryam K. Hedayat, visueel artieste en inwoonster van Molenbeek

Maryam K. Hedayat, visueel artieste en inwoonster van Sint-Jans-Molenbeek

Enkele vrouwen willen een documentaire maken over hun liefde voor de gemeente. “Een van hen, uit Zuid-Afrika, heeft een lied gemaakt voor Molenbeek. Dat wil ze inzingen en tegelijkertijd haar favoriete plekken in Molenbeek verbeelden.” De cursus loopt nog tot eind mei, en daarna volgt een expositie in het Huis van Culturen en Sociale Samenhang. Hedayat hoopt het project nog eens te kunnen overdoen met jongeren, en na afloop met hen een filmfestival te organiseren.

Ondertussen werkt Hedayat zelf ook aan een documentaire, onder de naam First Day of Spring. In de film figureren twintigers en dertigers uit Molenbeek en Brussel-Stad, die gedachten uitwisselen over onze samenleving, en hoe hun generatie in opstand komt.

Maryam K. Hedayat, visueel artieste en inwoonster van Molenbeek

| Maryam K. Hedayat, visueel artieste en inwoonster van Molenbeek.

“De jaren 1960 waren iconisch. Maar hoe ziet protest van vandaag eruit?” zegt Hedayat, die voor de documentaire naar een groot aantal manifestaties trok, waaronder de Hart boven Hard-mars langs het kanaal twee jaar geleden. “Veel mensen hadden toen een heel positieve kijk op de maatschappij. Maar in korte tijd kan er zoveel gebeuren dat ons op onze grondvesten doet daveren.

Dat lieten ook de aanslagen zien, die twee dagen na die opnames plaatsvonden. Was ons optimisme te naïef?” Binnenkort komt de groep opnieuw samen voor opnames, en in het voorjaar van 2019 hoopt Hedayat de film af te hebben.

Voor Molenbeek heeft Hedayat nog een revolutionair idee. “Werk meer bottum-up. Ik zie bij metrohalte Graaf van Vlaanderen vaak een groepje jongeren cricket spelen. Vraag hen of ze nog iets nodig hebben, rackets bijvoorbeeld.

Die kunnen dan bij Brass’art op het Gemeenteplein worden bewaard, waar overigens in de zomer films zouden kunnen worden vertoond. Ook is er meer groen nodig in de gemeente, op het grijze Sint-Jan-Baptistvoorplein bijvoorbeeld.

Dat geeft leven, dat hebben we al op talrijke plekken gezien. Ik denk aan het Krugerplein in Borgerhout, dat is heraangelegd. Bar Leon heeft er een pingpongtafel neergezet, concerten georganiseerd en het plein groeide in een paar jaar tijd uit tot een van de populairste plekken van Antwerpen.”

Lees ook het aanverwante interview met Geert Cochez, adjunct-directeur van visit.brussels en eveneens inwoner van Molenbeek.

De Ronde: Sint-Jans-Molenbeek

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente MOLENBEEK.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Brussel Kiest 2018 , Samenleving , De Ronde: Sint-Jans-Molenbeek , Maryam K. Hedayat , huis van culturen en sociale samenhang

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni