Nel Coussement (29) woont aan de Brugmannlaan in Sint-Gillis. We verwachten een lawaaierige toestand, maar niets is minder waar. Haar appartementje, eigendom van de gemeente Sint-Gillis, is aan de achterkant van het herenhuis naast Hôtel Hannon, haar woonkamer kijkt uit op een prachtige stadstuin. Op het terras komen de meesjes eten halen.
Nel Coussement: 'Ik vind het fijn als bewoners de straat opeisen'
Coussement geeft les aan de derde kleuterklas in de Nederlandstalige school Sint-Vincentius in Ukkel: "Het zijn graadklassen, ik heb ook een paar kindjes van de tweede kleuterklas." Het gesprek vindt plaats in de krokusvakantie, Coussement moet een weekje niet werken: "Leraar zijn is vermoeiend, je moet het echt heel graag doen om het vol te houden, na de les begin ik onmiddellijk de les voor 's anderendaags voor te bereiden."
Vorig jaar stond Coussement in een immersieklasje in L’École des Quatre Saisons aan het Bethlehemplein in Sint-Gillis. "Na het schooljaar kreeg ik te horen dat er het jaar nadien geen plaats meer zou zijn voor mij," zegt ze. "Dat vond ik heel jammer. Net toen ik op mijn huidige school kon beginnen, bleek dat ik toch kon blijven. Ik moest een aartsmoeilijke keuze maken, maar uiteindelijk heb ik voor het Nederlandstalige onderwijs gekozen, omdat het meer perspectieven biedt, ook wat benoeming betreft."
Coussement groeide op in Aalst en Limburg, ze studeerde voor kleuteronderwijzeres in Hasselt en hoorde tijdens haar opleiding dat er een tekort aan leraren was in Brussel en een overaanbod aan kleuteronderwijzers in Limburg. Toch moet de stap niet klein geweest zijn. Coussement: "Mijn afstudeerstage heb ik in Runkst gelopen, een multiculturele school in een arbeidersbuurt in Hasselt, waar het lesgeven niet evident was. Voordien had ik in eerder 'elitaire' scholen in het centrum stage gelopen. Maar ik ontdekte dat lesgeven in een moeilijke school me best afging en dat ik er ook veel voldoening uit putte."
De eerste school waar Coussement les gaf was in Sint-Lambrechts-Woluwe, ze pendelde toen een half jaar. Nadien, toen ze in andere gemeenten terechtkwam, kon ze overnachten in het GO!-internaat De Tuinen in Ganshoren. Het is toen dat ze Brussel ontdekte. Op BRUZZ-radio (toen nog FM Brussel) hoorde ze van het ruime aanbod in de hoofdstad, zo trok ze naar de Beursschouwburg op woensdagnamiddag.
Uiteindelijk begon het te kriebelen voor een eigen stek en landde ze in de Schotlandstraat. En daar was ze blij mee. Ze somt de leuke winkels en restaurantjes in de buurt op, het Pierre Pauluspark vlakbij en vooral het Sint-Gillisvoorplein met zijn markt, cafés en drukte. "Het is goed dat erin geïnvesteerd wordt, ik mis die plek nu wel. Hier (aan de Brugmannlaan, red.) is er meer groen, maar minder stadsambiance. Het is waar, in de Schotlandstraat keek ik uit op grijze gevels. Wat ik er leuk vond, was dat de bewoners van de Schotlandstraat ieder jaar gedurende één dag de straat opeisten en de straat met vlaggen versierden."
Dat ze voor Sint-Gillis koos, had natuurlijk met aanbod te maken, maar ook met haar grootouders die gedurende vele decennia een drogisterij openhielden aan de Barrière. En in de zomer vindt ze ook het Bethlehemplein met zijn Griekse restaurantjes en spelende kinderen een fijne plek.
Coussement heeft zelf geen auto, er zijn al veel te veel auto's, zegt ze. "Dus waarom zou ik er ook een kopen?" Ze heeft wel begrip voor de frustraties van mensen die beroepshalve niet zonder auto kunnen en iedere dag op zoek moeten gaan naar een parkeerplaats, ook al omdat de prijzen van garages de pan uit rijzen.
De Ronde: Sint-Gillis
Lees meer over: Sint-Gillis , Brussel Kiest 2018 , De Ronde: Sint-Gillis , Nel Coussement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.