Willem Stevens (SP.A), Schepen voor Duurzame Ontwikkeling in Sint-Gillis

| Willem Stevens (SP.A), Schepen voor Duurzame Ontwikkeling in Sint-Gillis.

Nederlandstalig beleid in Sint-Gillis: 'Groen moet ook sociaal zijn'

Danny Vileyn
© BRUZZ
21/02/2018

Schepen Willem Stevens (SP.A) kan een mooi bilan voorleggen, zowel wat Nederlandstalige Aangelegenheden aangaat als voor Duurzame ontwikkeling. Maar volgens de groene oppositie kan het nog beter ... in een andere coalitie.

Stevens volgde Mady Novalet-Van Vooren (Open VLD), die Nederlandstalige Aangelegenheden heeft opgestart in Sint-Gillis, in 2009 op als schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden. Sinds 2012 heeft hij er ook Duurzame Ontwikkeling bij. Stevens' meest opvallende realisatie is ongetwijfeld het kinderkunstenfestival Supervlieg-Supermouche, waarmee hij samen met zijn Vorstse collega Jutta Buysse in 2011 is begonnen.

Supervlieg werd tijdens deze legislatuur overgedragen aan Wiels en lokt met een bovengemeentelijke uitstraling tienduizend bezoekers. Stevens: "Er werken zestig organisaties en driehonderd vrijwilligers mee."

De demografische groei en de grotere behoefte aan scholen en crèches waren de voorbije zes jaar ook in deze gemeente een thema. Sint-Gillis heeft geen Nederlandstalige gemeentescholen, maar ondersteunt wel de drie Nederlandstalige scholen op zijn grondgebied. De aftandse Sint-Gillisschool kon naar de Fernand Bernierstraat verhuizen en in de Zuidwijk komt er volgend schooljaar een nieuwe Nederlandstalige basisschool. Vorig jaar opende ook een nieuwe crèche 'Kiekeboe 2' de deuren en op de ECAM-site komt er plaats voor buitenschoolse opvang. Bovendien moet tegen de zomer de vernieuwde Nederlandstalige bibliotheek, volledig door de gemeente bekostigd, de deuren openen.

jutta_buysse_willem_stevens_c_saskia_vanderstichele_cmyk.jpg

| Jutta Buyse (Vorst) en Willem Stevens (Sint-Gillis). Samen realiseerden ze het kinderkunstenfestival Supervlieg-Supermouche.

Stadslandbouw

Sint-Gillis is de tweede dichtstbevolkte gemeente van Brussel, maar Stevens kan wel uitpakken met het stadslandbouwproject Mr. Funghi & Mme Witloof, ook een samenwerking met Vorst. In Sint-Gillis worden oesterzwammen op koffiedik gekweekt. De eerste oogst is binnen. Dat oogt heel erg hip, maar, zo benadrukt Stevens: "Het sociale is voor mij even belangrijk als het natuurbehoud, en het ecologische. Sint-Gillis heeft als enige gemeente een Ecohuis dat goed draait en niet alleen voor de overtuigden. Vanaf het prille begin is het OCMW met Eco & Co betrokken geweest bij het project. Een Ecohuis is meer dan belangrijk voor mensen die moeite hebben om hun energiefacturen te betalen. Wekelijks nemen er bewoners deel aan workshops, ateliers en opleidingen waar ze leren om hun omgeving te vergroenen, duurzamer te eten ..."

Op sociale media is dagelijks discussie over het gemeentebeleid, zegt Stevens: "De facebookgroep 'I love Saint-Gillis' heeft zevenduizend volgers, als schepen moet je dat volgen." Stevens trekt sinds een jaar ook iedere dinsdagavond uit voor huisbezoeken: "Ik wil met de mensen spreken buiten de kiescampagne, ik word overal zeer goed onthaald, het is uiterst zelden dat we niet gevraagd worden om binnen te komen."

"Sint-Gillis heeft als enige gemeente een Ecohuis dat goed draait"

Willem Stevens, Schepen voor Duurzame Ontwikkeling

RONDE Willem Stevens BRUZZ ACTUA 1604 SPAjpeg

Volgens Stevens wordt er in Sint-Gillis goed samengewerkt onder Nederlandstaligen - maar ook met zijn Franstalige collegae-schepenen. Over zijn voorgangster zegt hij: "Mady Novalet-Van Vooren is heel correct geweest." Novalet-Van Vooren beaamt: "In het begin was de omgang een beetje stroef, maar nadien kon ik Willem Stevens gewoon zeggen wat ik te zeggen had."

Bij de groene oppositie klinkt het uit de mond van Klaas Lagrou aldus: "Willem doet wat hij kan, maar in een progressieve coalitie zou hij veel meer kunnen realiseren." De groenen hopen dat de kiesuitslag dusdanig zal zijn dat de Lijst van de Burgemeester niet anders zal kunnen dan de MR inruilen voor Ecolo.

Sint-Gillis telt drie Nederlandstalige gemeenteraadsleden, Mady Novalet-Van Vooren in de meerderheid, Klaas Lagrou en Eva Louwers in de oppositie. Alle drie stellen ze zich om verschillende redenen geen kandidaat meer. Bij Open VLD komen Pieter-Jan Devos en Melanie Verroken op de MR-lijst die opnieuw getrokken wordt door Patrick Debouverie. Verroken is de kleindochter van Jan Verroken, de CVP-parlementariër die de regering-Vanden Boeynants I liet struikelen over Leuven Vlaams. Verroken is 101 jaar oud en haalt nog regelmatig de media. Het is nog niet bekend welke plaatsen de Open VLD'ers op de MR-lijst krijgen. Devos is parlementair medewerker van Stefan Cornelis. Verroken is advocate.

Bij Ecolo krijgen Suzanne Ryvers en Jos Raymenants de derde en de zesde plaats. De lijst wordt getrokken door Catherine Morenville en Mohssin El Ghabri. Ryvers werkt bij de Schaarbeekse schepen Adelheid Byttebier, Raymenants is attaché Werk en Sociale Economie voor de Vlaamse regering bij de EU.

De Ronde: Sint-Gillis

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente SINT-GILLIS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Kiest 2018: Sint-Gillis , Brussel Kiest 2018 , De Ronde: Sint-Gillis , Nederlandstalig beleid , Willem Stevens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni