De voorzitters van de hoofdstembureaus bij de gemeenteraadsverkiezingen kijken beter uit hun doppen. Wanneer ze de usb-stick met resultaten invoeren in de urne, riskeren ze de resultaten te wissen, laten de gewestoverheden weten. In Vlaanderen wordt die waarschuwing ondertussen al weer ingetrokken.
'Niet formatteren!': USB-sticks in stembureaus zaaien verwarring
Alle voorzitters van de hoofdstembureaus kregen een waarschuwing. Ze moeten namelijk erg goed opletten bij het gebruik van de USB-sticks. Die laatste worden gebruikt om de resultaten van de stemcomputers over brengen naar het hoofdbureau, waar ze ingevoerd worden in het systeem dat de resultaten centraal beheert.
“LET OP! USB-sticks NIET formatteren !!” luidt de boodschap die in Vlaanderen werd verstuurd. “Bij het inlezen van de USB-sticks op verkiezingsdag vraagt uw pc om de USB-sticks te formatteren: “de schijf in station moet worden geformatteerd, voordat u deze kunt gebruiken” FORMATTEER DE USB-STICKS NIET! Klik op “Annuleer”.
Ook de voorzitters van de Brusselse hoofdstembureaus kregen een gelijkaardige boodschap van het Brussels Gewest, zo wordt bevestigd aan onze redactie.
Manueel tellen
Wie toch formatteert, wist meteen ook de stemresultaten op de stick. “In dat geval moet de reservestick uit het stembureau in kwestie worden ingevoerd”, vertelt Hélène Herman van Brussel Plaatselijke Besturen.
“Als de voorzitter van het hoofdstembureaus (zo zijn er 19 in het gewest) dezelfde fout opnieuw maakt, dan rest er maar een oplossing meer: de resultaten met de hand hertellen.” Alle kiezers moeten immers ook een papieren print van hun stembiljet afgeven. Die stembiljetten kunnen desnoods als basis dienen voor een manuele telling.
Linux versus Windows
De oorzaak van de verwarrende boodschap ligt bij de verschillende informaticasystemen die gebruikt worden bij de stembusgang. De digitale stemcomputers gebruiken Linux, terwijl het systeem voor het resultatenbeheer op Windows draait.
Alsof de situatie nog niet verwarrend genoeg is, liet de Vlaamse overheid dinsdag weten dat de waarschuwing overbodig was. De boodschap zou dan toch niet verschijnen bij het invoeren van de USB-stick. In Brussel blijft de waarschuwing wel behouden. "We hebben nog niet genoeg tests gedaan om zeker te zijn dat het niet mis kan lopen", zegt Herman aan BRUZZ.
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.