Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober komt Open VLD op in alle Brusselse gemeenten. De Vlaamse liberalen hebben overal lijsten samen met andere partijen, meestal met de MR. Op haar congres tekende de Brusselse afdeling van Open VLD de krijtlijnen uit van het partijprogramma waarmee het naar de kiezer trekt. Scholenbouw en belastingverlaging zijn de speerpunten.
Open VLD komt op in alle Brusselse gemeenten
Op dit moment levert Open VLD vijf schepenen, een OCMW-voorzitter en acht gemeenteraadsleden in de verschillende gemeenten. De ambitie is om dat aantal na de verkiezingen op te trekken of minstens te consolideren. "We zijn erin geslaagd om goed te staan en op een aantal plaatsen een goede kans te maken om mee te besturen", sprak minister Guy Vanhengel zijn partijgenoten toe.
In vijftien gemeenten komt Open VLD samen op met MR. In Evere staat Open Vld op de burgemeesterslijst van Rudi Vervoort (PS), in Schaarbeek op die van Bernard Clerfayt (Défi) en in Ganshoren op de lijst 'Samen' van ex-burgemeester Michèle Carthé (PS).
Op een congres zaterdag werden een aantal inhoudelijke prioriteiten in de verf gezet. Die gingen niet alleen over het gemeentelijke, maar ook over het gewestelijke niveau. Het bestuursniveau van gemeenten en gewest raken ook steeds meer verweven, meent Open VLD. Zeven maanden na de gemeenteraadsverkiezingen volgen de gewestverkiezingen.
Groene fiscaliteit
De liberalen willen verder inzetten op lagere fiscaliteit. Hoewel Brussel al het gewest is met de laagste personenbelasting, wil Open VLD de opcentiemen op de personenbelasting nog verlaging. Verder ook een groen element: niet het bezit maar het gebruik van de wagen moet belasten worden, vinden de liberalen. De jaarlijkse verkeersbelasting gaat op de schop, als het van Open VLD afhangt, en elektrisch rijden wordt fiscaal beloond.
De partij bouwde de afgelopen weken niet veel krediet op inzake fietsbeleid, maar vindt wel dat voetgangers- en fietsinfrastructuur in Brussel aangepakt moet worden. "In de binnenstad wordt de auto daarom een gast, voetgangers en fietsers leidend. Dit moet gepaard gaan met veiliger rijgedrag." Open VLD pleit er ook voor om de metrolijnen door te trekken tot in Vlaams-Brabant.
Onderwijs
Na het debacle met het Eurostadion richtte vooral Vanhengel zich op de scholenbouw. Open VLD ziet het Nederlandstalig onderwijs als een van de belangrijkste elementen uit haar programma. De Vlaamse liberalen beloven inspanningen te leveren om Nederlandstalig leerkrachten in Brussel te houden en beter voor te bereiden.
"We willen onverminderd verder inzetten op de ondersteuning van scholen, brede scholen en speelpleinen met blijvende aandacht voor Brusselspecifieke zaken zoals meertaligheid en armoede." Ook van de naschoolse opvang maken de liberalen een aandachtspunt.
Eén politiezone
Inzake veiligheid pleiten de Vlaamse liberalen voor een centraal aangestuurd veiligheidsbeleid en één politiezone voor het hele Gewest. "Maar even belangrijk om het goede politiewerk in steden als Brussel te ondersteunen, is dat justitie snel en efficiënt volgt. Justitie moet het gevoel van straffeloosheid bestrijden: snelrecht moet sneller. Waar het nu gaat over een termijn van twee maanden, willen wij een termijn van 7 dagen."
Lees meer over: Brussel Kiest 2018 , Politiek , Open VLD , Els Ampe , partijcongres
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.