Brussel krijgt een groen-paarse coalitie aan Nederlandstalige kant. Groen kiest Open VLD en One.brussels als partner in de Brusselse regering. Dat verneemt onze redactie. Voor de eerste keer sinds de oprichting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal CD&V niet meebesturen.
Groen, Open VLD en One.brussels willen coalitie vormen
De Brusselse regering wordt op een wat aparte manier gevormd: de Nederlandstalige en Franstalige partijen vormen elk aan hun kant eerst een meerderheid. Die twee meerderheden, die zelden een perfecte afspiegeling zijn van elkaar, praten dan verder over een gemeenschappelijk regeerakkoord.
Aan Nederlandstalige zijde is nu duidelijk welke partijen zullen deelnemen aan de gewestregering. Naast Groen worden dat Open VLD en One.brussels. Samen zijn ze goed voor tien van de 17 zetels in de Nederlandse taalgroep (4 voor Groen, en telkens 3 voor Open VLD en SP.A). De drie partijen praten nu verder over de inhoudelijke invulling van hun samenwerking.
"Aan Nederlandstalige kant hebben we elkaar snel gevonden in de visie op de stad die we delen. We omarmen de stad en delen de passie voor de stad", zegt Elke Van den Brandt (Groen). "Met deze stadscoalitie willen we aan tafel gaan."
"Deze drie partijen vormen een echte stadscoalitie, met eenzelfde passie voor Brussel"
Welke politici zullen toetreden tot de gewestregering is nog niet bij iedereen uitgemaakt. Voor Groen is dat Elke Van den Brandt. Bij Open VLD hangt er wat mist: het kan Guy Vanhengel of Sven Gatz worden, maar ook Els Ampe toonde al ambitie.
Bij One.brussels, dat als kleinste partner normaal het staatssecretariaat krijgt, heeft Nederlandstalig stemmenkampioen Pascal Smet de eerste keus. Of hij lid wordt van de regering, zal wellicht afhangen van het bevoegdheidspakket.
'Groene golf'
De bevoegdheden voor het Gewest worden pas later verdeeld, als er een akkoord is in de twee taalgroepen. Aan Franstalige zijde vordert de regeringsvorming wat langzamer. Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort plannen nog verkennende gesprekken tot en met volgende dinsdag.
"Nu moeten we verder gaan met inhoudelijke gesprekken en zien wat er aan Franstalige kant gebeurt", aldus Van den Brandt nog. "Dat kan nog enkele maanden duren."
Op inhoudelijk vlak is het voor Van den Brandt duidelijk dat het bestuursakkoord groen getint moet zijn. "Ook bij deze verkiezingen is er een groene golf over Brussel gegaan. Dat moet zich vertalen in het bestuursakkoord."
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Elke Van den Brandt , Groen , one.brussels , Open VLD
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.