Lijsttrekker Bianca Debaets: 'Middenklasse in Brussel houden'

Danny Vileyn
© BRUZZ
18/05/2019

| Bianca Debaets (CD&V): "We moeten naar een volledige tewerkstelling evolueren."

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Brussels Parlement. Aan het woord: Bianca Debaets (CD&V), lijsttrekker voor het Brussels Parlement.

Bianca Debaets spreekt bedachtzaam. Op de vraag wat de grote uitdaging is, antwoordt ze dat het er twee zijn die samenhangen: “We moeten de middenklasse in Brussel houden. Heel wat jonge mensen kiezen voor Brussel na hun studies of omdat ze er een eerste job vinden. Maar als ze trouwen of gaan samenwonen en kinderen krijgen, dan lonkt de Rand of verder en daar heeft betaalbaar wonen heel veel mee te maken.”

Die middenklasse moet zorgen voor een fiscaal draagvlak om een beleid mogelijk te maken en dat niet alleen in het arme Sint-Joost, maar ook in de rijke gemeenten van het zuiden. “Dat is niet alles, het is ook dankzij de middenklasse dat er sociale cohesie is. Onze baseline is niet voor niets Brussel een stad voor ‘t leven: die duidt op de bruisende creativiteit en de dynamiek van Brussel. Daarnaast moet Brussel ook een stad zijn waar het goed wonen is als kind en als oudere die minder mobiel wordt. Dat is meteen ook de verklaring waarom we de voorbije vijf jaar zoveel geïnvesteerd hebben in kinderopvang en seniorenvoorzieningen.”

"Er is in Brussel soms een hoek af, dat is een van de charmes"

Bianca Debaets, lijsttrekker CD&V

Bianca Debaets, kandidaat voor het Brussels Parlement op de CD&V-lijst

De tweede grote uitdaging is volgens Debaets een efficiënter bestuur, maar dat wil iedereen. Debaets: “Ik weet wel dat heel wat partijen een coherenter bestuur willen en meer uniformiteit, maar het verschil is dat wij de mensen geen luchtkastelen verkopen, maar realistische oplossingen voorstellen. Je kan vijftien jaar roepen dat Brussel één stad moet worden, dat is een slogan die er bij veel mensen ingaat, alleen is de kans dat de gemeenten daags na de verkiezingen afgeschaft worden niet bijzonder groot.”

Debaets heeft als staatssecretaris voor Verkeersveiligheid mogen ondervinden dat burgemeesters als die in het parlement in de oppositie zitten, weigeren om maatregelen, zoals de trajectcontrole in de Leopold II-tunnel, uit te voeren. En dat maakt haar boos. “Ieder contract heeft twee onderdelen, ook een huwelijkscontract, een met rechten en een met plichten. In Brussel is dat anders: het Gewest schrijft jaarlijks een blanco cheque uit. Wij willen de verhouding gemeenten en gewest contractualiseren. De gemeenten moeten zich inschrijven in de globale visie met het Gewest. Werken ze tegen, dan moeten ze financieel gestraft worden.”

Op de vraag waar de Brusselse regering gefaald heeft, aarzelt Debaets. “Je gaat er dus van uit dat we ergens gefaald hebben. Als dat al is gebeurd, dan hangt het falen samen met de verhouding gewest en gemeenten, gewest en politiezones. Ik ben naar het Braziliaanse Rio geweest, een stad van vijftien miljoen inwoners, met één politiezone en één videobeveiligingsplatform. Als er een boef ontsnapt kan die - waar er camera’s zijn - in heel de stad gevolgd worden. Hier zijn er drie politiezones aangesloten op het videobeveiligingsplatform, drie niet. Het is toch belangrijk dat alle zones een crimineel op de vlucht kunnen volgen?”

20190314 Bianca Debaets BRUZZ ACTUA 1662

| Bianca Debaets: "We moeten naar een volledige tewerkstelling evolueren."

De Brusselse regering is de enige regering waarvan alle ministers nog op post zijn, dat mag volgens Debaets ook weleens geschreven worden. Maar waaraan moet het succes van de volgende regering afgemeten worden? “Als we erin slagen om het elan van nu de komende vijf jaar vol te houden met de daling van de jeugdwerkloosheid: we moeten naar een volledige tewerkstelling evolueren. Veiligheid en sociale cohesie hangen in grote mate samen met tewerkstelling. Jongeren moeten het gevoel hebben dat ze bijdragen aan de samenleving. Dat is trouwens een taak voor de hele regering en niet alleen voor de minister van Werk.”

Nederlands

Het Nederlands is op zijn retour, zo vertelt de Taalbarometer. “Als je kijkt naar het succes van het Huis van het Nederlands is dat niet zo. De verantwoordelijkheid van de Franse Gemeenschap is groot. In het Nederlandstalig onderwijs moet de voorrang voor Nederlandstaligen aangescherpt worden, ook anderstalige ouders willen klassen met voldoende Nederlandstaligen. Waarom zouden ze anders hun kinderen naar het Nederlandstalig onderwijs sturen?”

Maar Brussel is op de goede weg, concludeert Debaets: “Volgens de New York Times is Brussel het nieuwe Berlijn. Wie ben ik om dat tegen te spreken? Berlijn is verzadigd, terwijl er in Brussel nog marge is. Er is in Brussel soms een hoek af, maar dat is een van de charmes. Almine Rech, de vrouw van de kleinzoon van Picasso, en kunsthandelaar Barbara Gladstone hebben in Brussel een galerij en dankzij de bouwmeester trekken we toparchitecten aan. Het moet niet allemaal spektakelarchitectuur à la Jean Nouvel of Zaha Hadid zijn. In Brussel zijn er Xaveer De Geyter en Willem Jan Neutelings. Het ziet er veelbelovend uit voor Thurn & Taxis en de Reyerssite.”

Drie vragen voor Bianca Debaets

Wat wordt uw droomcoalitie?

Iedere partij waarmee we aan het CD&V-verhaal kunnen schrijven.

Wie wordt de nieuwe minister-president in Brussel?

Een bruggenbouwer tussen alle niveaus

Welke rol ziet u voor zichzelf de volgende legislatuur?

Graag iets met zorg want dat is ontzettend belangrijk voor gezinnen en individuen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Bianca Debaets , CD&V , lijsttrekkers 2019

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni