Het bestuursakkoord bindt de strijd met de aanzienlijke armoede in het Brussels Gewest niet aan, vindt PVDA. De exodus van de middenklasse zal volgens de extreemlinkse partij niet afnemen, klinkt het verder. En op klimaatvlak lijken de maatregelen eerder zwak en een samenraapsel van maatregelen. "Dit is geen ambitieus plan dat echt voor een nul-emissie wil gaan tegen 2050."
PVDA: 'Brussels akkoord bindt strijd met armoede niet aan'
Voor PVDA gaan de voorgestelde maatregelen de wooncrisis in het Brussels Gewest niet oplossen en ook niet de verarming die gepaard gaat met te hoge huurprijzen. "Zonder een bindend huurraster waarmee je de huurprijzen kan laten dalen, zonder de bouw van sociale woningen, is het einde van de wooncrisis nog lang niet in zicht", reageert fractieleidster Françoise De Smedt.
Want om de wooncrisis tegen te gaan moet je de dominantie van de private vastgoedspelers breken en betaalbare woningen aanbieden aan de Brusselse gezinnen", vindt De Smedt, die erop wijst dat de te hoge huurprijzen een deel van de gezinnen in armoede duwt, maar tegelijkertijd is het een van de oorzaken waarom de middenklasse de stad verlaat.
Geen gratis openbaar vervoer
Ten tweede stelt de PVDA ook dat het heel moeilijk zal worden om tegen 2050 de CO2-uitstoot tot nul te herleiden, zoals nodig is in de strijd tegen de klimaatopwarming. De partij pleit voor gratis openbaar vervoer. "Zo geef je de mensen tegelijkertijd koopkracht, maar geef je hen ook de mogelijkheid om hun auto aan de kant te laten staan."
PVDA staat wel positief tegenover een uitbreiding van het metronet, en bijkomende of verlengde tramlijnen, maar vraagt zich af waar de regering daarvoor het geld gaat halen. "De meerderheidspartijenet stellen het strakke Europese begrotingskader niet ter discussie, en dus zijn grote openbare investeringen onmogelijk", aldus De Smedt, die vindt dat het akkoord meer liberale dan linkse punten heeft.
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Politiek , PVDA , armoede , regeerakkoord , brusselse formatie , Françoise De Smedt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.