In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei maakte BRUZZ in samenwerking met Le Soir het rapport op van deze Brusselse regering. Dit is de beoordeling van Bianca Debaets (CD&V).
Rapport van Bianca Debaets (CD&V): 49/100
Eindscore voor Bianca Debaets: 49/100
- Brusselse regering: Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid, Informatica en Digitalisering, Gelijke Kansen, Ontwikkelingssamenwerking en Dierenwelzijn
Actie: 17/40
- Onverdoofd slachten
- Flitspalen
+ Gendergelijkheid
+ Hervorming rijopleiding
Visie: 14/30
Capteert de tijdsgeest, maar haar oppositiewerk in de stad Brussel verhindert dat dit zich vertaalt in een coherente visie.
Communicatie: 18/30
Communicatie naar Nederlandstaligen is prima, naar Franstaligen is ze ruim onvoldoende.
Als staatssecretaris hebben de coalitiepartners Bianca Debaets geen zware bevoegdheden gegund, en wat verkeersveiligheid aangaat, is ze snel op de grenzen van haar macht gestoten: voor de inrichting van de openbare ruimte is ze afhankelijk van Pascal Smet en de gemeenten. Terwijl verkeersveiligheid bij de verdeling van de bevoegdheden in 2014 geen issue was, is dat de jongste jaren veranderd. Debaets heeft zwaar ingezet op campagnes waarvan de resultaten niet meetbaar zijn, en op flitspalen. Een kwart van de flitspalen werkt niet, zo kwam onlangs aan het licht. Debaets wist dat al van de zomer 2018, maar kon er naar eigen zeggen niets aan doen door een gebrek aan personeel bij Brussel Mobiliteit. Ze kon ook de gemeenten niet overtuigen om de trajectcontrole in de Leopold II-tunnel in werking te stellen.
Debaets heeft haar werk gedaan voor wat was overeengekomen in het regeerakkoord op het vlak dierenwelzijn, en ze heeft ook onmiddellijk ingegrepen na een schandaal over dierproeven aan de VUB , maar in tegenstelling tot in Vlaanderen en Wallonië is onverdoofd slachten in de hoofdstad nog altijd toegestaan.
Met versnipperde en licht wegende bevoegdheden en zwaar oppositiewerk in Brussel-Stad is haar visie niet echt uit de verf gekomen. Ze communiceerde veel, soms té veel, maar vooral naar de Nederlandstalige media. Intussen leverde ze zware kritiek op bijvoorbeeld het Franstalig onderwijs waardoor ze, als Brussels mandataris, in communautair vaarwater terechtkwam.
De punten van de regeringsleden
Bekijk ook het rapport en de punten van de andere ministers en staatssecretarissen van de Brusselse regering Vervoort II (2014-2019).
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , rapport van de regering , Bianca Debaets
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.