resultaten 26.05

Europees Parlement: Ecolo de grootste, ook Kanko verkozen

Thijs Roelen
© BRUZZ
26/05/2019

De resultaten van de Europese verkiezingen wijken niet veel af van die van de federale en gewestelijke verkiezingen. Ecolo is in Brussel de winnaar. Assita Kanko (N-VA) raakte verkozen, Jan Cornillie (SP.A) niet. Nationaal is Vlaams Belang opnieuw de grote winnaar, het haalt 3 zetels in het Europees Parlement.

Vernieuw deze pagina regelmatig voor de laatste updates.

Volg ook de uitslagen voor het Brussels Parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Ecolo haalt een kleine 24 procent van de stemmen, met 98 procent van de Brusselse kiesbureaus geteld. Dat betekent een groei van tien procent.

De PS haalt net 19 procent, de MR een kleine 14 procent. Beide partijen dalen flink: 5 en 7 procent.

Nederlandstalige kiezers in Brussel

Aan Nederlandstalige kant is Open VLD de grootste in Brussel, met een kleine 5 procent van de stemmen, een daling van zo’n anderhalf procent.

Groen en de N-VA zijn de groeiers aan Nederlandstalige kant; beide zo’n 1 procent. Groen haalt daarmee 3 procent, de N-VA zit ook bijna aan de 3 procent. CD&V verliest een half procent en haalt nog maar net 1 procent van de stemmen.

Vlaams Belang zit op 1,5 procent van de stemmen, Europees is dat bijna een verdubbeling. SP.A verliest een half procent en haalt nog 1 procent.

Brusselse kandidaten: Kanko wel, Cornillie niet

In totaal zijn er 751 zetels te verdelen in het Europees Parlement, na het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU zullen er daar nog 705 van overblijven. België levert 21 parlementsleden: 12 uit het Vlaamse kiescollege, 8 uit het Franstalige en 1 uit het Duitstalige. Brusselaars konden in het stemhokje zelf kiezen of zij op een Nederlandstalige of Franstalige kandidaat wilden stemmen.

Op de lijsten van de Nederlandstalige partijen voor Europa stonden verschillende Brusselaars. Assita Kanko stond tweede op de lijst van de N-VA, Jan Cornillie was de tweede van SP.A. De N-VA haalt 3 zetels, wat betekent dat Kanko zeker is van haar plaatsje. De SP.A haalt slechts een zetel en Cornillie haalt het parlement dus niet. De nieuwe pan-Europese partij Volt had met Christophe Calis een Brusselse lijsttrekker, maar zij raakten niet verkozen.

En de rest van Europa?

Met 50,5 procent kan gesproken worden van een recordopkomst, meldde de EU zondagavond zelf. Net als bij ons, is het beeld van de Europese verkiezingen in andere landen behoorlijk versnipperd. Dat uit zich, in de eerste voorspellingen, in de afbrokkeling van de traditionele machtsblokken van de christendemocraten (EVP) en sociaaldemocraten (S&D). Zij verliezen hun gezamenlijke meerderheid, al blijft de EVP van ‘Spitzenkandidat’ Manfred Weber wel de grootste partij.

De winst van het nieuwe Eurosceptische blok ENV onder leiding van de Italiaan Matteo Salvini valt uiteindelijk lager uit dan verwacht. Dat is niet te wijten aan Vlaams Belang, dat met 3 Europese zetels even goed doet als de N-VA.

Bekijk hier de voorlopige resultaten van de Europese fracties

  • EVP (CD&V en CDH): van 221 naar 178

  • S&D (SP.A en PS): van 191 naar 152

  • ALDE (Open VLD en MR): van 67 naar 108

  • Groenen (Groen en Ecolo): van 50 naar 67

  • ENV (Vlaams Belang): naar 55

  • ECR (N-VA): van 70 naar 61

In Frankrijk wonnen, net als bij ons, de eurosceptici. Het Rassemblement National van Marine Le Pen haalde er de meeste stemmen, op korte afstand gevolgd door de coalitie van premier Emannuel Macron.

Duitsland stemde dan weer overwegend Groen. De christendemocraten van CDU-CSU blijven wel de grootsten, maar verliezen wel, net als de sociaaldemocraten van de SPD.

In Italië zou de eurosceptische Lega van Salvini de grootste partij worden. De Lega zou zo'n 30 procent van de stemmen halen.

Nederland, dat donderdag al naar de stembus ging, stemde opvallend links. De sociaaldemocratische PvdA haalde er het grootste deel van de stemmen binnen. Dat was waarschijnlijk mede te danken aan Frans Timmermans, die namens hen ‘Spitzenkandidat’ is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

En nu?

Het voorzitterschap van de Europese Commissie lijkt vooralsnog voorbestemd voor Weber van de christendemocraten, omdat zij nog altijd de grootsten blijven. Weber heeft ook al gezegd dat hij het initiatief zal nemen in de onderhandelingen met de andere partijen over welke kandidaat voorgesteld zal worden. Die kandidaat zal ook nog moeten worden goedgekeurd door de lidstaten van de Europese Raad. ALDE, met Guy Verhofstadt als een van de ‘Spitzenkandidaten’, kan een belangrijke rol gaan spelen in die onderhandelingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Europees Parlement , verkiezingsuitslagen 2019 , Europees Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni