Brussel kiest 2018 Groen Jette Annemie Maes plaats 4

| Maes kreeg van Groen geen verkiesbare plaats op de gewestelijke lijst.

Maes: 'Verbod op onverdoofd slachten is taboe voor Groen'

Bettina Hubo
© BRUZZ
18/02/2019
Updated: 19/02/2019 10.22u

Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) betreurt dat het Brussels parlement voor de verkiezingen van mei geen knopen doorhakt in het dossier van het onverdoofd slachten. Na de verkiezingen kan ze niet aan dit dossier verder werken, want ze kreeg van Groen geen verkiesbare plaats. "Mijn exit is wellicht deels door dit dossier bepaald."

Vorige week besloot de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement dat het desbetreffende ordonnantievoorstel van Maes, net als de voorstellen voor een verbod op onverdoofd slachten van N-VA en MR, de komende maanden niet op de agenda worden geplaatst. “Toen mijn voorstel aan de beurt kwam, was ik de enige (samen met Liesbet Dhaene van de N-VA, red.) die de hand opstak om het bij hoogdringendheid te laten agenderen,” zegt ze. “Ze willen dus zelfs gewoon niet over het onderwerp praten.”

Maes benadrukt dat haar voorstel een loutere kopie is van de regelgeving die in Vlaanderen en Wallonië goedgekeurd werd. “In Brussel is het blijkbaar taboe om hierover op basis van inhoud te debatteren,” schrijft ze op haar Facebookpagina.

Geen hetze

Ze betreurt niet alleen dat ze dit voorstel niet zal kunnen afronden – Maes kreeg van Groen geen verkiesbare plaats op de gewestelijke lijst – maar ook dat haar wat dit dossier betreft door sommigen ‘intenties tegen bepaalde bevolkingsgroepen’ in de mond gelegd worden. “Terwijl het absoluut mijn bedoeling niet is om een hetze tegen bepaalde religieuze gemeenschappen te beginnen. Het gaat mij enkel en alleen om dierenwelzijn.”

"Ook bij Groen was er te weinig moed om mij in dit dossier te steunen."

Annemie Maes

Brussel kiest 2018 Groen Jette Annemie Maes plaats 4

Maes voelt zich in dit dossier ook door de eigen ecologisten in de steek gelaten. “Ecolo steunde het voorstel helemaal niet, maar ook bij Groen Brussel was er te weinig moed om mij in dit dossier te steunen en openlijk mee te tekenen. Zo komt het dat ik de enige ondertekenaar van het voorstel ben,” aldus Maes.

Exit

Volgens haar ligt het dossier ook mee aan de basis van het feit dat ze aan de kant is geschoven door haar partij . ‘Hoewel mijn exit wellicht deels door dit dossier bepaald is, heb ik er geen seconde spijt van dat ik de wetgeving heb ingediend,’ zo klinkt het op haar Facebookpagina.

Maes hoopt dat er na mei 2019 een nieuwe generatie ecologisten zal aantreden die wel de moed zal hebben om het debat aan te gaan en ook in Brussel een wetgeving, vergelijkbaar met Vlaanderen en Wallonië, in te voeren.

Behalve Ecolo houden met name CDH en PS een verbod op onverdoofd slachten in Brussel tegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , lijstvorming , Ecolo-Groen , Groen , gewestverkiezingen , slachtpartij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni