U las het hier al, maar nu bevestigt Groen het ook met zoveel woorden. De partij trekt in Molenbeek niet met zusterpartij Ecolo naar de kiezer. Molenbeek is daarmee de enige Brusselse gemeente waar de twee niet samengaan. De vertrouwensbreuk na de publicatie van het boek van schepen Annalisa Gadaleta bleek onoverkomelijk.
Groen bevestigt: in Molenbeek zonder Ecolo naar de kiezer
In het hele Gewest trekken Ecolo en Groen met één lijst naar de kiezer. Behalve in Molenbeek. De splijtzwam bleek het boek van de groene schepen aan Nederlandstalige kant, Annalisa Gadaleta. In Entretien à Molenbeek - La dérive fondamentaliste du quartier le plus redouté d’Europe gaf Gadaleta haar visie op de Molenbeekse gemeenschap nadat die veelvuldig in het nieuws was gekomen door de aanslagen in Parijs en Brussel.
Het boek deed heel wat stof opwaaien, maar aanvankelijk bleef Ecolo Groen steunen. Onder druk van de publieke opinie en harde uithalen van de oppositie, keerde schepen Sarah Turine van Ecolo haar kar. “Ik las het boek eerst als vriendin, ik had het als fractievoorzitter moeten lezen,” motiveerde ze haar ommezwaai.
In oktober meldde BRUZZ al dat Groen alleen naar de kiezer zou trekken, nu is dat nieuws opnieuw bevestigd. Eerder had Ecolo al aangegeven wel met Groen verder te willen, maar niet met Gadaleta als Nederlandstalig kopstuk. Turine eiste publieke excuses van Gadaleta, maar die bleven uit. Groen bleef Gadaleta steunen.
Gadaleta benadrukt dat Groen Ecolo wél ziet zitten, zodra de vertrouwensbreuk is opgelost. "We blijven voorstander van een samenwerking, maar tussen wat er gebeurd is en het moment van de verkiezingen bleek te weinig tijd."
Groen moet ongeveer 4 procent van de stemmen halen om een zetel in de gemeenteraad te veroveren (van de 45). Ter vergelijking, in 2012 haalde de combinatie Ecolo-Groen 9 procent.
Verkeersveiligheid en transparantie
Gadelata hoopt de lokale lijst van Groen te mogen trekken met speerpunten rond verkeersveiligheid en transparant bestuur. Zo wil ze werk maken van een fysieke afscheiding voor fietsers op de Gentsesteenweg. Daarnaast pleit ze voor een heraanleg van het Gemeenteplein. Ze sluit een verplaatsing van de wekelijkse markt niet uit. "Door de markt moeten er ook altijd auto's kunnen parkeren, en zijn er nooit andere plannen voor het plein gemaakt, zoals een speelplaats. Maar ik hoop van het plein echt een gezellige plek te maken waar mensen samenkomen."
Daarnaast wil ze werk maken van depolitisering van de vzw's in Molenbeek, waar vaak alle leden van het bestuur politieke mandatarissen zijn. Ze verwijst naar de door haar opgerichte vzw voor kinderopvang, Molenketjes. Daar zijn de statuten al aangepast, en komt de helft van de bestuurders van buiten de politiek. Ook is de voorzitter van de raad van bestuur geen schepen, in tegenstelling tot veel andere vzw's.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Kiest 2018: Sint-Jans-Molenbeek , Brussel Kiest 2018 , Annalisa Gadaleta , Groen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.