Nu aftredend burgemeester Françoise Schepmans (MR) haar partij in het nieuwe Molenbeekse gemeentebestuur met PS heeft binnen geloodst, is het uitkijken naar haar politieke toekomst. Gaat ze voor een schepenambt? Of wordt het toch een mandaat in een parlement? Iedereen die haar de vraag stelt krijgt steevast het antwoord dat haar persoonlijke toekomst niet aan de orde is. “Voor mij is het belangrijk dat ik aanwezig blijf in Molenbeek, ongeacht mijn functie,” zei Schepmans afgelopen maandag nog aan BRUZZ. Een analyse.
Molenbeek: gaat Schepmans gemeentelijk of gewestelijk?
De eerste optie voor Schepmans ligt voor de hand: eerste schepen worden in het PS-MR-college van burgemeester Catherine Moureaux (PS). Zes jaar een gemeente besturen met een partner die in de vorige legislatuur stevig, vaak vijandige oppositie heeft gevoerd, het valt te proberen. Schepmans mag zich dan nog “une femme de consensus” noemen, je moet het toch maar doen, na 6 jaar aan de top, plots de tweede viool gaan spelen in wat we toch ook een verstandshuwelijk mogen noemen tussen socialisten en liberalen.
Bovendien heeft Schepmans de gemeente Molenbeek zonder kleerscheuren door een kwalijke periode geloodst. Denken we maar aan de aanslagen in Parijs (waarbij zowat alle daders uit Molenbeek kwamen) en die van Brussel. Misschien ligt er voor haar toch een andere rol weggelegd. Maar zegt Schepmans aan BRUZZ: "Ik heb nog geen beslissing genomen. (...) Ik kijk nu vooruit. Nog altijd voor mijn gemeente. Maar eveneens voor andere politieke uitdagingen en gevechten."
Brussels parlement
Dat brengt ons naar het andere niveau: het Brussels parlement. In mei van volgend jaar zijn er verkiezingen. Het valt niet uit te sluiten dat Schepmans op de MR-lijst voor het Brussels parlement staat. En waarom ook niet als lijsttrekker? De gewestelijk ondervoorzitter van de Brusselse MR, David Leisterh (MR) pleitte afgelopen maandag in “L’Interview” bij de collega’s van BX1, nog voor een vrouwelijke lijsttrekker.
Daar antwoordde, daags erna, Schepmans in hetzelfde programma zo op: “Het is een mogelijkheid maar ik heb zelf geen plan. (…) Ik heb wel een duidelijke visie op wat er in dit gewest moet gebeuren,” voegde de politica er aan toe. Waarna ze het had over de “ter plaatse trappelende regering Vervoort (PS)” die niet in staat is om de autohandel in de Heyvaertwijk te herlokaliseren. Een regering ook die de jonge middenklasse de stad uit jaagt, zegde ze. De toon was gezet. Schepmans is klaar voor Brussel.
En dus lijkt het regionale niveau een zeer plausibele optie. Schepmans is nu wel actief in het federale parlement. Maar gezien haar niet mis te verstane boodschap, kan Brussel de uitkomst worden. Dat betekent dat Schepmans nog actief kan zijn als fractievoorzitter in de Molenbeekse gemeenteraad.
Niets staat haar in de weg om toch te gaan voor een uitvoerend mandaat in het schepencollege en dat te combineren met een zitje in het Brussels parlement. De decumul is nog altijd wettelijk niet verplicht. Dus alles kan. Maar rekening houdend met het huidige politieke klimaat rond de cumul van mandaten, kan dit spoor wel snel doodlopen. En het ministerschap en een schepenambt combineren, is nu al niet mogelijk.
" Ik heb nog niet beslist over mijn toekomst. Maar voor mij is het belangrijk in Molenbeek aanwezig te zijn. Ongeacht mijn functie. "
De liberale keuken
Maar dan begint het roeren in de potjes van de interne MR-keuken. Het is uitkijken naar de reactie van huidig fractievoorzitter in het Brussels parlement én kandidaat-lijsttrekker Vincent De Wolf (MR), tegelijk burgemeester van Etterbeek. Die scoorde afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zeer goed. Dus hij heeft zeker recht van spreken.
En dan is er ook nog Alain Destexhe (MR) die bij BRUZZ zelf ook aankondigde kandidaat te zijn voor, jawel, datzelfde lijsttrekkersschap te maken: Brussel of federaal. Dus ook hij kan een mogelijke lijsttrekker worden voor de Brusselse MR-lijst. Het wordt dus nog druk daar zo helemaal bovenaan de MR-lijst. De Brusselse liberalen hebben nog wat intern onderhandelingswerk op de plank liggen. Spannend.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Kiest 2018: Sint-Jans-Molenbeek , Analyse , Françoise Schepmans , MR , Didier Reynders
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.