20181003 FLIT DAKLOZE BRUZZ ACTUA 1632

| Waar wordt de stembrief van daklozen naar toe gestuurd? Meestal naar het OCMW, zo blijkt.

Analyse

Ook thuislozen krijgen hun stembrief in de bus

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
03/10/2018

Alle thuislozen krijgen dezer dagen op hun referentieadres hun oproepingsbrief tot stemmen. Is dat veilig? “Ik ga me niet bezighouden met verkiezingspropaganda bij de post van een dakloze te leggen,” stelt de Jetse OCMW-voorzitter Brigitte De Pauw (CD&V).

logo Brussel Kiest 2018

De thuislozen in dit gewest die geen vast domicilie hebben, beschikken over een referentieadres. Dat is in de regel het OCMW-adres van een van de negentien gemeenten of het gemeentehuis zelf. Dankzij dat adres kunnen die minderbedeelden aanspraak maken op eventuele OCMW-bijdragen, zoals een leefloon, of een vergoeding vanwege een ziekenfonds. Alle correspondentie van de overheid of officiële instanties wordt systematisch naar dat adres gestuurd. Ook de oproepingsbrief voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober dus.

Of de clochard of hij of zij die ergens wel een slaapstek heeft, maar geen officieel adres, die brief afhaalt, is zijn of haar keuze. Wel stelt de regelgeving dat de begunstigde van deze post minstens om het trimester wordt gecontacteerd met de vraag om de post op het referentieadres af te halen. “Sommige daklozen komen wekelijks langs, bij anderen kan het langer duren.

Dagelijks passeren mag ook,” zegt de OCMW-secretaris van Sint-Agatha-Berchem. “Ze worden door ons OCMW-secretariaat heel regelmatig gecontacteerd, zeker zodra er post binnen is gekomen op hun naam. In elk geval minstens eenmaal per maand. Hun post wordt gesorteerd in gepersonaliseerde postbakjes. Voor de toegang tot die zaal gaat een sociaal assistente mee.” Voor Berchem gaat het om ongeveer 96 mensen, maar dat aantal schommelt wekelijks door schrapping uit de gemeente of door plotse inschrijving in een sociale woning.

“Ik ga me niet bezighouden met verkiezingspropaganda bij de post van een dakloze te leggen"

Brigitte De Pauw (CD&V), OCMW-voorzitter in Jette

Brussel Kiest 2018 Jette CD&V Brigitte De Pauw lg

In de meeste gemeenten gaat het er gelijkaardig aan toe. In Jette stelt OCMW-voorzitter De Pauw: “Bij ons krijgen 60 à 65 mensen met een referentieadres zelfs wekelijks de mededeling om hun post af te halen. Het afhaalpunt is gewoon het onthaal van het OCMW, waar alle post voor thuislozen verzameld ligt. Er zijn geen aparte postbakjes.”

Propaganda

De vraag of bij die post ook verkiezingspropaganda wordt gelegd, blijkt een heikel punt te zijn. “Alle namen van de stemgerechtigden worden meegedeeld aan de verkiezingskandidaten. Zij die een referentieadres bij het OCMW hebben, staan dus bij elke politicus of kandidaat politicus bekend.

Net zoals andere burgers kan de dakloze ook verkiezingspropaganda op naam toegestuurd krijgen, daar is niets onwettigs aan. Dat de OCMW-voorzitter zich daarmee bezighoudt, lijkt me vreemd,” zegt de Berchemse OCMW-secretaris nog. Ook OCMW-voorzitter De Pauw lijkt verbolgen door de vraag: “Er zijn wel andere belangrijke taken dan verkiezingspropaganda tussen de post van de thuislozen te schuiven.”

In het hele gewest zwerven ruim zesduizend daklozen. Het aantal met een referentieadres loopt op. In Ukkel bijvoorbeeld hebben 260 mensen hun referentieadres bij het OCMW. “Daarvan zijn er 55 dakloos,” weet OCMW-voorzitter Stefan Cornelis. Dat de stembrief niet wordt opgehaald, heeft doorgaans geen zware gevolgen. Wie echter niet opdaagt in het stemlokaal riskeert een boete van 55 euro. “Dat een stembrief niet wordt opgehaald, is niet de eerste zorg van die mensen, zoveel moet wel begrepen worden,” stelt Katrien Debeuckelaere, OCMW-voorzitter van Evere, dat 56 mensen met een referentieadres telt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , thuislozen , daklozen , gemeenteraadsverkiezingen 2018 , stembrief

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni