Eric Tomas wil maar al te graag zijn carrière afsluiten met een tweede ambtstermijn als burgemeester. Zijn grootste concurrent zit binnen de meerderheid: eerste schepen Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) zet alles op alles om de sjerp te heroveren.
Lees ook: Lijsttrekkers aan het woord: Anderlecht
| De inzet |
Zowel burgemeester Eric Tomas (PS) als eerste schepen Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) dingt naar een tweede ambtstermijn als burgemeester. De winnaar kan bepalen of de coalitie van de traditionele machtspartijen al dan niet wordt voortgezet.
Onder het motto ‘never change a winning team’ trekt burgemeester Eric Tomas opnieuw een brede lijst met kandidaten van de PS, SP.A, CDH en onafhankelijken. De zeventigjarige chemicus hoopt zijn mandaat te verlengen en zou in de loop van de legislatuur de fakkel doorgeven.
Zijn meerderheid kan alvast een aardig bilan voorleggen. De begroting is op orde, en er is heel wat geïnvesteerd in scholen en andere voorzieningen. Dat was nodig, want de bevolking groeit als kool. Die groei zal zich bovendien doorzetten, met de bouw van nieuwe wijken aan Erasmus en het Biestebroekdok.
Campagnekoorts
De wildgroei aan affiches verhitte de politieke gemoederen al in augustus, maar het was een rel bij N-VA die tot nu toe het meest opzien baarde.
De Vlaams-nationalisten katapulteerden de jonge en onbekende medewerker Gilles Verstraeten tot lijsttrekker. Ondanks zes actieve jaren in de gemeenteraad werd Nadine Van Lysebetten bij het grof huisvuil gezet.
Evengoed kan die herwonnen dynamiek van de gemeente afstralen op coalitiepartner MR. Eerste schepen Gaëtan Van Goidsenhoven, bevoegd voor Stedenbouw, wil maar al te graag zelf opnieuw burgemeester worden. Dat ambt viel hem als jonkie al eens in de schoot na de onverwachte dood van zijn mentor Jacques Simonet in 2007. Bij de verkiezingen in 2012 haalde ‘Van Goids’ een goede persoonlijke score, maar zijn lijst deed het minder goed dan die van Tomas.
Zo werd de samenwerking tussen socialisten en liberalen voortgezet, maar met een andere krachtverhouding. Het was trouwens niet altijd rozengeur en maneschijn tussen de twee partners. Door een gebrek aan eensgezindheid werd bijvoorbeeld gedraald met de toekomstplannen voor het Dapperheidsplein.
Daarnaast blijft de gemeente geconfronteerd met hardnekkige problemen. Netheid blijft een thema, ondanks de inspanningen van schepen Elke Roex (SP.A). Hoewel de criminaliteit al jaren daalt en de meerderheid investeerde in nabijheidspolitie, staat ook veiligheid nog altijd op de agenda. Daar lieten de schermutselingen in de Peterboswijk enkele maanden terug geen twijfel over bestaan.
"De coalitie tussen PS en MR lijkt vaak op een verstandshuwelijk."
Los van de vraag wie burgemeester wordt, is het uitkijken of de twee traditionele machtsblokken, blauw en rood-oranje, opnieuw voor een grote coalitie gaan. Bij de oppositie zijn Ecolo-Groen en Défi de meest voor de hand liggende kandidaten om mee te besturen. De groenen hebben ambitie, maar het is afwachten of hun lijsttrekker voldoende gewicht in de schaal kan leggen. Défi doet het goed in de peilingen, maar kende in Anderlecht een bewogen legislatuur. Twee gemeenteraadsleden keerden de partij de rug toe. Onlangs kon de partij wel een voormalig PS-gemeenteraadslid strikken.
CD&V en zeker N-VA, allebei goed voor twee raadsleden, maken minder kans om in een coalitie te worden opgenomen. Verder is het uitkijken of Vlaams Belang zijn enig overgebleven gemeenteraadslid in Brussel kan behouden. Volgens peilingen is ook het zitje van de lijst Islam bedreigd. De PTB zou dan weer haar opwachting kunnen maken in de gemeenteraad.
De Vlaamse schepen
Schepen Elke Roex (SP.A) investeerde onder meer in onderwijs, met bijvoorbeeld een eerste gemeentelijke freinetschool, en probeerde voor een nieuwe wind te zorgen in het Nederlandstalig cultuurbeleid. Bij de meeste andere Vlaamse partijen is er sprake van een afl ossing van de wacht. CD&V komt alleen op met Anne Mertens als lijsttrekker. Kopman bij Open VLD is Lionel Bajart. N-VA schuift twintiger Gilles Verstraeten naar voren. De eerste kandidate bij Groen is Susanne Müller-Hübsch. Bij Vlaams Belang hoopt Louis Bogemans zijn zitje te behouden.
Hoe scoort burgemeester Tomas (PS) op de baro(n)meter?
Eric Tomas (70) werd voor het eerst gemeenteraadslid in 1982, maar maakte carrière op hogere beleidsniveaus. Zes jaar geleden haalde hij 500 stemmen minder dan uittredend burgemeester Van Goidsenhoven, maar zijn lijst, met SP.A maar ook CDH, maakte het verschil. Met een relatief goed rapport mag hij hopen op een tweede termijn.
Politiek landschap
Lees meer over: Anderlecht , Kiest 2018: Anderlecht , Eric Tomas , Elke Roex , Gaëtan Van Goidsenhoven
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.