Erg spannend wordt de verkiezingsuitslag in Oudergem niet. De Lijst van de Burgemeester staat, met 23 van de 31 zetels, ijzersterk. Het geheim van die lijst is verhinderd burgemeester Didier Gosuin, die de afgelopen dertig jaar een resem sterke politici om zich heen heeft verzameld.
Lees ook: Lijsttrekkers aan het woord: Oudergem
| DE INZET |
Hoe voorspelbaar de uitslag aan Franstalige kant is, zo spannend wordt het aan Vlaamse kant. Het Nederlandstalige kartel Samen zag zijn partner Open VLD vertrekken. De liberalen kozen de Franstalige partner MR. Groen stond al langer bij Ecolo op de lijst. Bovendien komt er nieuwe concurrentie bij voor het Nederlandstalige kartel: de N-VA komt voor het eerst op in Oudergem.
Ook dit jaar poetst Didier Gosuin (Défi) zijn aloude verkiezingsthema nog eens op: hij belooft de Oudergemnaar dat de belastingen de laagste blijven in het Gewest, en dat hij het budgettair evenwicht zal behouden. Met voornamelijk Défi-partijleden en een paar onafhankelijken is de meerderheid overwegend liberaal, en Franstalig. De belangrijkste vraag zal ook dit jaar zijn met wie de baron in zee gaat. Zoals schepen Dirk Hoornaert (Samen) eerder al zei, is dat zijn strategie: de Lijst van de Burgemeester levert de meeste schepenen, maar Gosuin vraagt een andere partij mee aan boord die daarvoor voldoende stemmen heeft.
Campagnekoorts
Of Christophe Magdalijns waarnemend burgemeester blijft, is voorlopig een raadsel. In januari raakte bekend dat hij de Défi -lijst niet zal trekken, maar de eervolle plaats als lijstduwer krijgt. Didier Gosuin trekt ook dit keer de lijst, en sluit een burgemeesterspost niet uit. Veel zal afhangen van de vraag of Gosuin ook na de gewestverkiezingen minister blijft.
Een logische keuze zou Ecolo-Groen zijn. Met drie zetels zijn de ecologisten de grootste na Défi. Dit jaar mikt lijsttrekker Elise Willame op een vierde zetel, en als Nederlandstalige schepen stelt ze Lieve Jorens voor, derde op de lijst en Nederlandstalig. Dat zou betekenen dat schepen Dirk Hoornaert zijn zitje moet afstaan. Eerder liet Gosuin al aan een Franstalige krant weten dat hij graag verder wil met Samen. De vraag is echter of het Nederlandstalige kartel daarvoor genoeg stemmen krijgt. Ook andere partijen staan in de oppositie te trappelen om hun ambitieuze plannen voor Oudergem in de praktijk te brengen. Over wat ze in de gemeente willen veranderen, zijn de meesten het eens. Oudergem moet democratischer en dynamischer worden. “Sinds ik hier dertig jaar geleden naar school ging op het Lutgardiscollege, is Oudergem geen steek veranderd,” klaagt Liesbet Dhaene, die dit jaar voor het eerst opkomt met de N-VA in Oudergem. Elke partij heeft zo haar eigen ideeën om de gemeente voor jongere generaties aantrekkelijker te maken: van een nieuw gemeenteplein installeren (Ecolo-Groen) tot de programmatie van het cultuurcentrum moderniseren (PS), de pleintjes in de wijken heraanleggen (Open VLD-MR) en het aanbod activiteiten vergroten (Liste Citoyenne 1160).
"Dertig jaar geleden ging ik hier naar school. Sindsdien is Oudergem geen spat veranderd."
Een andere terugkerende klacht bij de partijen in de oppositie is het gebrek aan transparantie. De gemeenteraad duurt vaak niet langer dan twintig minuten, waarbij er vaak geen echt debat tussen de gemeenteraadsleden plaatsvindt: de meeste beslissingen zijn al genomen door het schepencollege. Zowel de Liste Citoyenne 1160 als Groen en Ecolo wil de gemeenteraad online uitzenden, in de hoop een meer democratisch debat op gang te helpen. “Alles wordt op dit moment achter gesloten deuren besloten. Oudergem heeft een echt debat nodig,” zegt Elise Willame van Ecolo-Groen.
De Vlaamse schepen
De Vlamingen hebben het niet gemakkelijk in Oudergem, waar burgemeester Gosuin sinds 1995 de scepter zwaait. Sinds 2012 zit er voor het eerst in 36 jaar een Nederlandstalige schepen in het college: Dirk Hoornaert (Samen). Die is niet ontevreden over zijn eerste bestuursperiode. Hij mocht het gemeenschapscentrum inhuldigen, en kreeg de nieuwe locatie van de Nederlandstalige bib in zijn begroting. Ook zette hij een lokaal cultuurbeleidsplan op. Hamvraag is of er nog een Nederlandstalige zal worden verkozen. De Vlamingen komen versnipperd op. Dat zou hen weleens zuur kunnen opbreken.
Hoe scoort burgemeester Gosuin op de baro(n)meter?
Didier Gosuin (Défi ) combineert zijn regionale verantwoordelijkheden vlotjes met het lokaal bestuur. Hij was al schepen in 1977 en vele keren minister. Sinds 1995 is hij onafgebroken burgemeester. Het zag ernaar uit dat hij de fakkel zou doorgeven aan Christian Magdelijns, maar die zag dat zelf niet zitten. “Ik ben wel degelijk op zoek naar nieuw bloed,” aldus Gosuin.
Politiek landschap
Lees meer over: Oudergem , Kiest 2018: Oudergem , gemeenteraadsverkiezingen 2018 , Didier Gosuin
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.