Anderlecht Autrement

| Lijsttrekker Mohamed Ouamara (links) met Mélanie Speroni en Moussa Messaoudi, kandidaten voor Anderlecht Autrement bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024.

Anderlecht Autrement trekt naar kiezer: 'Klassieke politici leven niet in onze realiteit'

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
07/09/2024

Uit het wijkcomité Vigilance Cureghem ontstaat de burgerpartij Anderlecht Autrement. Burgeractivist Mohamed Ouamara, een mondige criticus van het gemeentebestuur, zet zo zelf de stap naar de politiek.

Eigenlijk voelt hij zich geen politicus - "Dat is niet mijn droom" - maar na een jaar twijfelen zet hij nu toch de stap, op aandringen van zijn omgeving. Mohamed Ouamara, de voorbije jaren het gezicht van het wijkcomité Cureghem Vigilance in de moeilijke Anderlechtse wijk Kuregem, wordt de lijsttrekker van de nieuwe burgerpartij Anderlecht Autrement.

"Ze liggen in elkaars verlengde, het is het logische vervolg", legt hij uit. "Het enige verschil is dat Anderlecht Autrement ook andere wijken van Anderlecht vertegenwoordigt, zoals Sint-Guido. Want we stellen vast dat de problemen dezelfde zijn: de overlast van crackdealers, vuilnis op straat en verwaarloosde parken en openbare ruimten."

"Onze leefomgeving is hard. Er is de voortdurende angst om overvallen te worden. We leven niet in onze wijk, we ondergaan de wijk. Dan zijn er drie opties: de ogen sluiten voor alles wat foutloopt, verhuizen of je ertegen verzetten en er proberen iets aan te doen. Ik kies voor de derde optie."

De stap naar de politiek is ingegeven door een gebrek aan gehoor bij de traditionele partijen. De activistische burger interpelleerde de voorbije jaren meermaals het gemeentebestuur tijdens de openbare zittingen van de gemeenteraad, maar had steeds het gevoel dat het bestuur de veiligheids- en netheidsproblemen in de Anderlechtse volkswijken niet onder ogen wou zien.

Er zijn drie opties: de ogen sluiten, verhuizen of er proberen iets aan te doen. Ik kies voor de derde optie."

Mohamed Ouamara

lijsttrekker Anderlecht Autrement

Good Move

Ouamara was met Vigilance Cureghem een van de felste tegenstanders van Good Move, het mobiliteitsplan dat in Kuregem uitgetest werd en twee jaar geleden weer ingetrokken werd na zware buurtprotesten.

"Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Want als je elke dag geconfronteerd wordt met drugsoverlast en vuile straten, is verkeerscirculatie echt niet de prioriteit."

Het dossier illustreert voor Ouamara de "deconnectie" van de politieke beslissers met de buurt.

"Ik heb de oefening gemaakt. Van de 47 gemeenteraadsleden in Anderlecht komen er amper 2 uit Kuregem. De meesten wonen in wijken als Neerpede of Veeweide. Eigenaar zijn van een huis met de luxe van een eigen tuin is echter iets helemaal anders dan huurder zijn zonder eigen garage."

Ouamara heeft ook zo zijn eigen theorie waarom Kuregem een testwijk werd voor Good Move. "Uit statistieken blijkt dat heel weinig mensen in Kuregem gaan stemmen. Er zijn hier dus ook geen stemmen te verliezen."

500 euro

Anderlecht Autrement, deels geïnspireerd op de nieuwe partij Molenbeek Autrement van Ahmed El Khannous (ex-Les Engagés) in het naburige Molenbeek, hoopt op 13 oktober de verrassing te kunnen zijn. Ook al is de concurrentie groot en zijn de middelen beperkt. "We voeren campagne met een budget van amper 500 euro, maar voorlopig lukt dat."

Cijfers of prognoses voor het kiesresultaat heeft Ouamara niet meteen in zijn hoofd. "Een vriend van mij wees erop dat ik technisch gezien kandidaat-burgemeester ben. Daar had ik nog niet echt bij stilgestaan. Maar we willen in elk geval in de gemeenteraad komen en zoveel mogelijk wegen op het beleid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Anderlecht kiest , Anderlecht Autrement , Cureghem Vigilance

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni