Resultaten 13.10

Anderlecht: Van Goidsenhoven (MR) nipt groter, Fabrice Cumps (PS) blijft burgemeester

Maarten Goethals
© BRUZZ - Belga
13/10/2024
Updated: 14/10/2024 15.43u

Peter Dhondt/BRUZZ

| Gemeenteraadsverkiezingen 13 oktober 2024: affiches van Guy Wilmart en Fabrice Cumps op de lijst PS+ Vooruit*

Verrassing van formaat in Anderlecht, Fabrice Cumps van PS blijft er burgemeester. Hij vormt een meerderheid met de kartellijst van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), die nipt groter wordt, de liberale kandidaat-burgemeester haalt ook een pak meer voorkeurstemmen. Meerderheidspartij Ecolo-Groen krijgt een historische pandoering. Het eclatante succes van Team Fouad Ahidar (7 zetels uit het niets) tempert dan weer de vooruitgang van de communisten.

Grimmige discussies over Good Move, drugsgeweld in de straten, zwaar protest tegen de aanleg van een zwemvijver in Neerpede… Zittend burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps (PS), krijgt een tik op de vingers van zijn inwoners. Hij moet, ten opzichte van de vorige lokale verkiezingen in 2018, een zetel inleveren.

Zijn grote concurrent, Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) tekent een forse sprong op van 12 naar 15 zetels, en geeft extra glans aan de 'blauwe golf' in Brussel. Hij haalt even veel zetels als PS, zijn kartellijst wordt zelfs de grootste lijst in Anderlecht met 27,3 procent van de stemmen. De liberaal profiteerde duidelijk van de gepolariseerde campagne, en van de strategische samenwerking met Open VLD, CD&V en Les Engagés.

Van Goidsenhoven was al eens burgemeester van Anderlecht tussen 2007 en 2012.

Veiligheid en Netheid

Ontslagnemend schepen Bieke Comer (Vooruit) (van onder andere Nederlandstalig Onderwijs en Financiën) blikt maandag kort vooruit op wat de nieuwe coalitie in Anderlecht van plan is. “Tijdens de campagne is duidelijk gebleken wat de twee prioriteiten moeten zijn in Anderlecht, dat zijn veiligheid en netheid. Daar zal het voor ons de komende zes jaar allemaal rond draaien.”

Dat Fabrice Cumps burgemeester blijft en het niet Gaëtan Van Goidsenhoven wordt, vindt Comer logisch. “Los van de lijsten, als je kijkt naar welke partijen in de gemeenteraad zullen zetelen, dan heeft de PS meer zetels dan de MR, en komt het burgemeesterschap die partij ook toe.”

Of Comer ook schepen blijft, ligt nog niet vast. “De verdeling van de schepenambten is nog niet gebeurd. Maar Vooruit heeft recht op één schepenambt, en ik ben zeker kandidaat om dat te doen.”

De toekomstige coalitie is verder van plan om vooral te werken aan huisvesting. Ze "herbevestigen hun standpunt over de voorgestelde zwemvijver in Neerpede", een project dat de ecologisten na aan het hart ligt.

Gemeenteraadsvoorzitter met 5000 stemmen

Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) heeft voor het eerst gereageerd op de opvallende wending bij de coalitievorming in Anderlecht in een video op X, het voormalige Twitter. Van Goidsenhoven toont zich tevreden en dankbaar voor zijn 5.520 voorkeurstemmen, waarmee hij mijlenver voorligt op Fabrice Cumps.

“Ik ben erg verheugd over mijn score. Ik denk dat dat ervoor heeft gezorgd dat we, na zes jaar oppositie, in de meerderheid zijn kunnen stappen. Dat zullen we onthouden.”

Toch is hij ook teleurgesteld. Met zijn uitstekende persoonlijke score had hij een stevig mandaat voor de burgemeesterssjerp. Maar dat was buiten de PS gerekend. “We waren niet ‘incontournable’ tijdens de verkiezingsavond”, gaat hij verder. “De krachten op links waren met meer, daar moeste we moesten mee rekening houden bij het vormen van een nieuwe meerderheid die de bladzijde kan omdraaien.”

“In die context heb ik jammer genoeg het burgemeesterschap niet kunnen claimen. Desondanks kunnen we zo mee de gemeente veranderen. En werken aan het herstellen van de veiligheid en netheid en levenskwaliteit in Anderlecht. Dat is belangrijk voor ons.”

Van Goidsenhoven zal de komende zes jaar de rol van gemeenteraadsvoorzitter op zich nemen.

(Lees verder onder de tweet)

@GaetanVanGoids op X.com

Ecolo en Défi incasseren

Ook de andere coalitiepartner, Ecolo-Groen, moet een prijs betalen voor het beleid, dat bij tijd en wijle hevige reacties losweekte, tot en met zelfs persoonlijke bedreigingen aan het adres van schepen Susanne Müller-Hübsch. De groene fractie moet een verlies van een dikke zeven procent incasseren, en halveert simpelweg: van 8 naar 3 zetels, het slechtste resultaat in twintig jaar tijd.

Müller-Hubs wist naar eigen "dat het niet makkelijk ging worden", zegt ze in een eerste reactie aan BRUZZ. "De onderwerpen waarmee de partij werkte, waren nogal zichtbaar en weekten veel reacties los." Ze doelt dan specifiek op Good Move en het burgerlijk verzet ertegen.

Zelfde verhaal voor Défi, de derde partner in de aftredende coalitie: verdwijnt volledig van de radar (en bevestigt een Brussel-brede tendens).

In Anderlecht is er maandagochtend uiteindelijk een akkoord bereikt over een coalitie met PS-Vooruit enerzijds en MR-Engagés-CD&V-Open VLD anderzijds. Dat hebbe Fabrice Cumps en Gaëtan Van Goidsenhoven, samen bekendgemaakt. De twee lijsten behaalden 30 van de 47 zetels. Fabrice Cumps blijft dus burgemeester. Gaëtan Van Goidsenhoven wordt voorzitter van de gemeenteraad.

Het initiatiefrecht om een nieuwe coalitie te vinden lag door zijn persoonlijke score bij Van Goidsenhoven. Hij haalde met 5.520 voorkeurstemmen een veel sterker mandaat dan Fabrice Cumps, met 3.412 naamstemmen. Maar over veel opties leek de Anderlechtse liberaal niet echt te beschikken. De meest logische is een samenwerking met PS+Vooruit: dat geeft niet alleen een comfortabele meerderheid van dertig op 47 zetels, ook in het verleden vormden de socialisten en liberalen een werkbare meerderheid. Alle andere constructies - met de communisten en Team Fouad Ahidar erbij - leken ideologisch en politiek niet logisch.

PS houdt stand

Voor Van Goidsenhoven dreigde ook het gevaar dat de socialisten een strategisch verband zouden sluiten met Team Fouad Ahidar, Ecolo-Groen en PTB-PVDA. Zo zouden samen aan een meerderheid kunnen komen zonder liberalen in beeld. Maar die piste blokte Bieke Comer (Vooruit) zondagavond al af: "Eerst met de MR spreken. De twee fracties zijn zodanig gelijk dat het met die twee lijsten zal moeten gebeuren."

Fabrice Cumps was toen nog voorzichtiger, hij wees op het duidelijk mandaat voor links beleid. "Het is vijftig-vijftig", zegt hij. "Het is een mooie overwinning van de PS. Veel mensen hebben in Anderlecht links gestemd. Er is draagvlak voor een links project."

Hoe keek Comer trouwens naar het minimale verlies van socialisten in Anderlecht? "PS+Vooruit deed het goed, gezien de omstandigheden", vindt ze. "De lijst van Van Goidsenhoven had op rechts geen enkele concurrentie, wij hadden de groenen, Team Fouad Ahidar en PTB-PVDA en hielden toch stand."

(Lees verder onder de video)

Fabrice Cumps (PS) analyseert de eerste resultaten van Anderlecht, samen met BRUZZ-journalist Kevin Van den Panhuyzen

Dezelfde electorale vijver

Grote verrassing is Team Fouad Ahidar: die lijkt zijn winst bij de gewestverkiezingen van juni te verzilveren met een sprong van 14 procent uit het niets (ongeveer het equivalent van 7 zetels). Anderlecht komt in het lijstje van wingewesten, naast Molenbeek en Jette. Allicht tempert die winst de geringe vooruitgang van de communisten van PTB-PVDA, die op iets hoger mikten, maar mogelijk uit dezelfde electorale vijver vissen, en daarom stranden op evenveel zetels als de vorige keer (7 namelijk). Bovendien: "In de strijd tegen de MR zagen veel linkse stemmers PS+Vooruit als een beter alternatief dan de PTB-PVDA", geeft Comer als extra verklaring.

"The best is yet to come", vatte Chadi Cherfan het overwinningsgevoel bij Team Fouad Ahidar samen voor de camera van BRUZZ. "Iedereen in de ploeg werkte heel hard voor dit resultaat", vult de nummer twee van de lijst aan, Najima El Araoui. "Het kwam niet uit het niets." De fractie, met het steunkleur paars, steekt niet onder stoelen of banken dat ze graag wil meebesturen in Anderlecht, maar spreekt geen voorkeur uit van geprefereerde eerste partij. "De MR of de PS? Hangt ervan af wat ze te bieden hebben."

(Lees verder onder de video)

Chadi Cherfan, lijsttrekker van Team Fouad Ahidar in Anderlecht, voor de camera van BRUZZ-journalist Kevin Van den Panhuyzen.

N-VA verliest zetel

De N-VA verliest net wel haar zetel in de gemeenteraad, mogelijk door de vreemde keuze om Gilles Verstraeten niet uit te spelen als kopman in de gemeente. Andere Nederlandstaligen die wél gaan zetelen zijn naast Bieke Comer (PS+Vooruit) en Susanne Müller-Hübsch (Groen): Safouane Akremi (PS+Vooruit), Tina Schuermans (Groen) en Anne Mertens (MR+Open VLD+CD&V+Les Engagés).

Bieke Comer raakte voor Vooruit verkozen in de gemeenteraad van Anderlecht

Verkiezingsresultaten uit Anderlecht

Volg hier de resultaten uit jouw gemeente. De grafiek wordt automatisch vernieuwd telkens er nieuwe resultaten binnenkomen.

Klik in de grafiek van de zetelverdeling op een kleurvlak om de vergelijking van een partij met het aantal zetels bij de vorige verkiezingen te zien.

Hoe werd er op 13 oktober gestemd in de 19 Brusselse gemeenten? Ontdek de resultaten uit alle gemeenten.

Gemeenteraads­verkiezingen: wat na 13 oktober

De stemmen zijn uitgebracht, de kaarten geschud. Hoe gaat het nu verder in de 19 Brusselse gemeenten? Lees hier de analyse van onze gemeente-experten voor elk van de 19 gemeenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni