Rv

| Chadi Cherfan, lijsttrekker van Team Fouad Ahidar in Anderlecht (archief).

Klacht van Team Fouad Ahidar voor vermeende kiesfraude in Anderlecht afgewezen

TB
© BRUZZ
14/11/2024

Het rechtscollege van het Brussels parlement heeft zich donderdag uitgesproken over de klacht van Team Fouad Ahidar over kiesfraude in Anderlecht. Eén klacht heeft het college onontvankelijk verklaard, de twee andere ongegrond. De lokale lijsttrekker overweegt om in beroep te gaan bij de Raad van State.

Drie leden van Team Fouad Ahidar in Anderlecht hadden eind oktober klacht ingediend wegens kiesfraude bij het rechtscollege van het Brussels Gewest.

Het rechtscollege bestaat uit negen leden (zes Franstaligen en drie Nederlandstaligen) die door het parlement worden benoemd op voorstel van de regering. De leden zijn geen volksvertegenwoordigers. Als de verkiezingen niet correct zouden verlopen zijn, kunnen ze bijvoorbeeld de zetelverdeling wijzigen, gemeenteraadsleden benoemen of hen hun mandaat ontnemen en zelfs verkiezingsuitslagen nietig verklaren.

Het Anderlechtse Team Ahidar had klacht ingediend omdat volgens hen de gemeenteraadsverkiezingen in Anderlecht niet correct zijn verlopen. Zo zou het tellen van de stemmen in acht kiesbureaus abnormaal lang hebben geduurd. Volgens Anderlechts-lijsttrekker Chaid Cherfan was er ook geknoeid met volmachten en werden in het kiesbureau mensen nog aangesproken door partijmilitanten. De lokale politicus wijst voor die problemen met een beschuldigende vinger naar de PS.

Maar het rechtscollege heeft Cherfan ongelijk gegeven. Van de drie klachten is er donderdag één onontvankelijk verklaard, de overige twee zijn beoordeeld als ongegrond. Maar Cherfan doet de redenering van het college af als ‘uitvluchten’.

De man kan tegen de uitspraak nog in beroep gaan bij de Raad van State en naar eigen zeggen denkt hij er nog over na, maar neigt zijn voorkeur naar het aantekenen van beroep, zo laat hij aan BRUZZ weten.

Verdachte volmachten

Anderlecht is niet de enige Brusselse gemeente waar sommige politici zich vragen stellen bij het eerlijk verloop van de stembusgang. Het rechtscollege buigt zich namelijk ook over een klacht wegens vermoedelijke kiesfraude in Sint-Joost-ten-Node. Ook daar ligt Team Fouad Ahidar mee aan de basis van de klacht, maar daar heeft de partij ook de steun van PS en Ecolo-Groen.

Volgens de drie partijen zou er in Sint-Joost misbruik zijn gemaakt van volmachten. Het percentage stemmen per volmacht zou er op 13 oktober meer dan vier keer hoger hebben gelegen dan in buurgemeente Schaarbeek.

In 2018 werd er bovendien een gelijkaardige klacht beoordeeld door het rechtscollege, toen gericht tegen de PS van Emir Kir. Maar het college vond die klacht toen onontvankelijk omdat het probleem 'niet groot genoeg' was. Bovendien werden er problemen vastgesteld met slechts 7 van de 127 betwiste volmachten.

Ook in verschillende Vlaamse gemeenten wordt mogelijk misbruik van volmachten onderzocht. De uitspraak van het Brussels rechtscollege staat gepland voor volgende week dinsdag.

Naast de klachten bij het rechtscollege, dat kiesuitslagen kan aanpassen, hebben alle betrokken partijen voor zowel Anderlecht als Sint-Joost een klacht neergelegd bij het parket. Die voeren een juridisch onderzoek naar mogelijke fraude en kunnen eventuele plegers strafrechtelijk vervolgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Anderlecht kiest , Politiek , chadi cherfan , Rechtscollege , kiesfraude , Brussels Parlement , gemeenteraadsverkiezingen 2024

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni