De Brusselse woningmarkt kreunt onder de hoge prijzen. De huurprijzen schoten de afgelopen jaren de hoogte in. Het is niet meer ongewoon dat Brusselaars meer dan 30 procent van hun inkomen afstaan aan huurgeld. Betaalbaar wonen is dan ook een hot topic bij de verkiezingen van 9 juni.
Brussel kiest: betaalbaar wonen staat onder druk
Brussel Kiest: de grootste uitdagingen in zes afleveringen
Naar aanleiding van de verkiezingen van 9 juni 2024 focust BRUZZ de komende weken in zes afleveringen op de grootste uitdagingen van Brussel. Te beginnen met: de centen. Check de debatten met politici en experts over de thema’s online, op televisie en op radio.
De gemiddelde huurprijs in Brussel is de voorbije twee jaar met 14 procent gestegen. Linkse partijen willen een rem zetten op die explosieve stijging. Volgens Pieter-Paul Verhaeghe, professor Sociologie aan de VUB, moet de Brusselse overheid de markt meer reguleren: “We kunnen werken met referentiehuurprijzen. Dat we voor een bepaald type woning in een bepaalde wijk kijken wat een redelijke huurprijs zou kunnen zijn.”
*lees verder onder video
50.000 gezinnen op wachtlijst
De vastgoedsector zelf staat huiverachtig tegenover huurprijsregulering. Zelfs projectontwikkelaar Belgian Land dat van betaalbare woningen bouwen zijn stokpaardje heeft gemaakt zit met de nodige twijfels. "We zitten in een economische context waarin andere kosten alleen maar toenemen en we moeten rekening houden met verschillende energiemaatregelen. Wanneer een eigenaar dan moet vasthouden aan een maximale huurprijs beschikt die misschien niet meer over de nodige middelen om werken uit te voeren."
Prijsregulering is ook niet de enige oplossing, benadrukt Verhaeghe. Ook het aanbod aan woningen moet worden uitgebreid, en dan vooral sociale woningen. Er is de afgelopen jaren een inspanning geleverd en er zijn 3000 woningen bijgebouwd. “Maar dat is niet genoeg. Er staan 50.000 gezinnen op de wachtlijst. Aan dit tempo duurt het minstens 16 jaar voordat de wachtlijst is weggewerkt.”
Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel Kiest 2024 , woningmarkt , Brussel kiest: de stenen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.