Défi blijft pleiten voor een Brusselse regering zonder Nederlandstalige meerderheid in het parlement. Dat laat de partij weten na afloop van een vergadering met de Franstalige partijen over de geblokkeerde Brusselse formatie.
Défi blijft pleiten voor regering zonder Nederlandstalige meerderheid
Défi, dat opkomt voor de belangen van Franstaligen en vooral in Brussel nog een basis heeft, pleit al een tijdje voor een regering met een meerderheid in het Brusselse Parlement maar zonder meerderheid in de Nederlandse taalgroep. Volgens de partij is die mogelijkheid vervat in een bijzondere wet. "Als die oplossing niet aanvaard wordt, is dat de verantwoordelijkheid van de andere partijen, met name de PS, Les Engagés en MR, die een simpele uitweg uit de impasse op die manier zouden weigeren", klinkt het in een persbericht.
Dat werd maandag verstuurd na afloop van een vergadering met de Franstalige kopstukken over Brussel. Die kwam er na een oproep van formateur David Leisterh (MR) en zijn voorzitter Georges-Louis Bouchez.
Interne verdeeldheid
De Franstalige Brusselse formatie zit helemaal geblokkeerd sinds de PS de deur dichtdeed voor een samenwerking met N-VA, die aan Nederlandstalige kant samen met Groen, Vooruit en Open VLD deel zou uitmaken van de Brusselse meerderheid. De Nederlandstalige partijen sturen bovendien aan op een aantal institutionele hervormingen zoals een fusie van gemeenten, politiezones en OCMW's, maar daar staan de Franstalige socialisten niet voor te springen.
De PS kan in principe vervangen worden door Ecolo en Défi, maar de Franstalige groenen willen niet. Défi is dan weer zwaar intern verdeeld sinds oud-voorzitter Olivier Maingain de partij vorige week verliet uit onvrede met de Brusselse strategie.
Pasmunt
Bovendien wil Défi niet meestappen in de institutionele hervormingen die de Nederlandstalige partijen op tafel leggen en waar ook MR oren naar heeft. Brussel "mag geen pasmunt worden in de federale onderhandelingen", zegt de partij daarover. MR-voorzitter Bouchez onderhandelt federaal immers met de N-VA over een nieuwe regering. "Elke poging tot vereenvoudiging in Brussel moet gebeuren in het belang van de Brusselaars, en niet omdat de Vlaams-nationalisten het eisen."
Toch sluit Défi de deur voor Brusselse regeringsdeelname niet helemaal. De partij vraagt immers een onderhandelingsnota van Leisterh over de "budgettaire en socio-economische noden".
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Brussel kiest: Brussels parlement , brusselse formatie , Défi , Sophie Rohonyi