Bernard Clerfayt (Défi)

Belgaimage

| Bernard Clerfayt (Défi), ontslagnemend Brussels minister.

Défi-kopstuk Clerfayt heeft 'geen interesse' in Brusselse minderheidsregering

JB
© BRUZZ
04/04/2025

Net zoals Défi-voorzitter Sophie Rohonyi ziet ontslagnemend Brussels minister en partijkopstuk Bernard Clerfayt een gewestelijke minderheidsregering niet zitten. Toch blijft de MR er achter de schermen alles aan doen om de pro-Brusselse partij het hof te maken.

“Geen interesse.” In een reactie aan BRUZZ windt minister Clerfayt (Défi) er geen doekjes om: ook hij past voor een Brusselse minderheidsregering.

“De nieuwe regering moet kunnen rekenen op een echte meerderheid in het parlement om de zware maatregelen te nemen waartoe de budgettaire toestand ons noopt”, vindt Clerfayt. “Wij zijn altijd partners om oplossingen te vinden, maar met serieuze voorwaarden om Brussel echt te kunnen besturen. Met een meerderheid, dus.”

Défi stelde deze week zelf voor om werk te maken van een coalitie met MR, Les Engagés, Ecolo en Défi enerzijds en Groen, Open VLD, Vooruit en CD&V anderzijds. Op die manier zouden de PS en de N-VA aan de kant worden geschoven.

'Tweekoppig monster’

Toch blijft in de entourage van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Brussels kopstuk David Leisterh (MR) het vizier gericht op Défi. Volgens de MR liggen de slaagkansen van een onuitgegeven Brusselse minderheidsregering met MR, Les Engagés, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit in handen van de francofone, pro-Brusselse partij.

Défi kreeg bij de verkiezingen van afgelopen jaar evenwel zware klappen en verloor ruim twintigduizend stemmen. Voor de camera's laat de gehavende partij dan ook duidelijk weten dat het voor haar geen optie is om mee te gaan in het plannetje van Bouchez. Steun geven aan een regering met een minderheid aan Franstalige kant én met de aanwezigheid van de N-VA: voor het vroegere FDF is dat niet meer dan een “tweekoppig monster”, aldus nieuwbakken voorzitter Sophie Rohonyi deze week bij BX1.

"De N-VA is een probleem en uiteraard geen voorkeurspartner. Maar de urgentie is enorm en de uitdagingen zijn gigantisch."

Goedgeplaatste bron binnen Défi

Trofeeën

Achter de schermen blijft de MR aan de mouw van Défi trekken. Daarvoor bewandelen de Franstalige liberalen verschillende paden.

Als Défi bij een geheime stemming voor een Brusselse minderheidsregering zou meehelpen, zou er bijvoorbeeld bekeken kunnen worden hoe de partij in ruil de komende jaren een aantal trofeeën kan binnenhalen via het parlement. Het zou dan kunnen gaan over financiering voor Brussel of werkgelegenheidsmaatregelen.

Een andere piste – waarin Bouchez bedreven is – houdt in dat de MR zou proberen om Défi-parlementsleden te overtuigen om de overstap naar de MR-fractie te wagen. Vorig jaar wisselde parlementslid Ludivine de Magnanville Défi al in voor de MR.

Zeker nu de partij afgestraft werd bij de verkiezingen, nog maar één verkozene overhoudt in de Kamer en vijf zitjes in het Brussels parlement, én intern verscheurd is na het vertrek van 'godfather' Olivier Maingain, hoopt Bouchez nog een aantal overlopers te strikken.

Daarbij heeft hij een verleidelijk lokkertje onder de arm: verkiesbare plaatsen bij de volgende gewestelijke en lokale verkiezingen. Défi-verkozenen beseffen immers maar al te goed dat hun zieltogende partij in 2029 weleens helemaal van de kaart geveegd kan worden als ze de komende jaren in de oppositie wegkwijnt.

Verantwoordelijkheidszin

Daarnaast speelt de MR ook in op de Brusselse verantwoordelijkheidszin bij Défi. Ex-formateur David Leisterh maakte donderdag zijn mediacomeback bij LN24 en zei te begrijpen dat de aanwezigheid van de N-VA gevoelig ligt voor de partij. “Maar Défi is ook een partij waarvoor Brussel centraal staat en die erg bezorgd is over de staat van het gewest.”

Die echo’s vangt onze redactie ook op bij een goedgeplaatste bron binnen Défi. “De N-VA is een probleem en uiteraard geen voorkeurspartner, maar de urgentie is enorm en de uitdagingen zijn gigantisch. Ik denk wel dat we niet enkel steun moeten geven van buitenaf, maar best ook in de regering stappen."

Nog een extra argument hiervoor is dat de partij in financiële ademnood zou zitten. Een bemand kabinet en extra zichtbaarheid zijn dan geen overbodige luxe.

Baarlijke duivel

Met Défi aan boord zou de Brusselse minderheidsformule 44 van de 89 zetels tellen. Wheelen en dealen om een meerderheid te vinden in het halfrond, wordt zo een pak minder complex met globaal slechts één zetel extra die moet worden gevonden. Voor beslissingen binnen de Cocof en GGC zijn dan weer drie extra zetels nodig.

De vraag is of het voor de partij op lange termijn aangewezen is om met de N-VA in zee te gaan, een partij die Défi altijd heeft bestempeld als baarlijke duivel en die mijlenver verwijderd is van de Défi-visie van een sterk autonoom Brussel.

Tegelijkertijd lijkt de MR klaar om de ex-kartelpartner kopje onder te duwen als ze stokken in de wielen steekt van Bouchez' formatieplan. Zo lijkt Défi in beide scenario's weinig te kunnen winnen.

Brussel zonder regering

Meer dan 9 maanden na de verkiezingen is een politiek akkoord in Brussel verder weg dan ooit. BRUZZ vraagt zich af ‘Hoelang nog?’ en toont de impact van de impasse in feiten, cijfers en meningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek , Brussel zonder regering , Bernard Clerfayt , Défi , MR , Brusselse formatie , Brusselse minderheidsregering

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni