De redactie van BRUZZ heeft in de week van 7 maart de 23 Nederlandstalige parlementsleden uit Brussel beoordeeld op basis van het parlementair werk en hun impact in het parlementair halfrond en daarbuiten. Daarbij werden de vragen, de interpellaties en de schriftelijke vragen, net zoals de resoluties en het wetgevend werk kwantitatief en kwalitatief in de weegschaal gelegd.
Het rapport van Cieltje Van Achter (N-VA)
Waarvan moet je haar kennen?
Fractieleider voor de N-VA en een van de belangrijkste oppositiestemmen in het Brussels parlement. Ze kaart met de regelmaat van de klok de dysfuncties van het Brussels Gewest aan. Daarbij was vooral minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) kop-van-jut, die worstelt met een desastreuze begroting en oplopende schuld.
Van Achter was ook actief in de commissies Mobiliteit en Leefmilieu waar ze kritische vragen stelde over SmartMove of recenter over de renovatieplicht voor eigenaars.
Ze mist soms trefzekerheid en kiest vaak voor het argument dat Vlaanderen het beter doet (waar de N-VA de regering leidt). Dat laatste draagt niet altijd bij tot de kracht van haar betoog. Tegelijk probeerde Van Achter de N-VA aanvaardbaar te maken bij de Franstaligen en te tonen dat de Vlaams-nationalisten klaar zijn om mee te besturen in de hoofdstad.
Haar rol als voorzitter van de Ubercommissie, waar ze trachtte boven het gewoel te staan, kan daartoe hebben bijgedragen.
Zien we haar terug?
Ja. Ze is lijsttrekster voor het Brussels parlement.
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek , Cieltje Van Achter , N-VA