Zondag ontpopte Team Fouad Ahidar zich tot een van de grootste verrassingen van de afgelopen verkiezingen. De partij wist drie zetels in het Brussels parlement te verzilveren, en eentje in het Vlaams Parlement. Vraag is nu of Team Fouad Ahidar mee aan de knoppen van de Brusselse regering mag zitten, en met wie.
Fouad Ahidar na succes van partij: ‘Op korte tijd uitgegroeid tot grote familie’
Fouad Ahidar mikte deze verkiezingen op regeringsdeelname met zijn eigen partij. De uitslag van zondag wees alvast een gunstige positie uit: zijn partij werd de tweede grootste aan Nederlandstalige kant in het Brussels gewest na Groen. De verhoopte twee parlementaire zetels werden er uiteindelijk vier: drie in het Brussels parlement, en één in het Vlaams parlement.
Het resultaat kwam bij velen als een verassing, ook bij Ahidar zelf: "Dat onze campagne zo’n groot succes ging zijn, had ik niet verwacht," vertelt hij maandag aan BRUZZ. De opstart van de partij bleek dan ook een uitdaging. "Op onze lijsten staan heel wat politiek onbekende gezichten, die elkaar vooraf nog niet kenden. Het was een uitdaging om op korte tijd iedereen op dezelfde lijn te krijgen. Maar intussen zijn we uitgegroeid tot een grote familie."
Naamsbekendheid
Aan de samenwerking tussen Ahidar en Vooruit kwam eind vorig jaar een einde. Eerder waren er tussen hem en de partij al enkele strubbelingen, onder meer na zijn afwijkende stem rond het onverdoofd slachten en zijn uitlating over de aanslag van Hamas 7 oktober, die hij een "kleine reactie" noemde. Ahidar zelf gaf aan Vooruit verlaten te hebben uit onvrede met enkele partijpunten, het leiderschap en het uitblijven van reactie na de "racistische uitlatingen van Conner Rousseau."
De politieke ervaring van Ahidar speelde allicht een rol bij het succes van zondag. Fouad Ahidar begon zijn politieke carrière in 1999 op het kabinet van toenmalig Vlaams minister Bert Anciaux (ID21). Sinds 2004 zetelde hij in het Brussels parlement, eerst voor Spirit en later voor sp.a/Vooruit. Tot december vorig jaar was hij voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). "Mijn kiezers kennen me, en weten waarvoor ik sta. Het is trouwens om die reden dat Team Fouad Ahidar als naam voor de partij werd gekozen."
Tijdens de campagne zette Ahidar in op persoonlijke ontmoetingen met de kiezer. "Ik heb het hele gewest doorkruist, per fiets of met het openbaar vervoer, om in zoveel mogelijk verschillende wijken rond te gaan." Ook via sociale media bereikte de partij een aanzienlijk aantal potentiële stemmers. Hun Tiktok-filmpjes haalden regelmatig duizenden kijkers.
Regeringsdeelname
Ahidar heeft nu de ambitie om in de Brusselse regering te stappen. Daar wil hij vooral inzetten op huisvesting en sociale aangelegenheden, laat hij weten. "Iedereen heeft het recht op een dak boven zijn hoofd, en een warme maaltijd." Ook veiligheid behoort tot de prioriteiten, al moeten de strategische lijnen voor dat thema nog uitgezet worden.
Of en met wie Team Fouad Ahidar in de Brusselse regering zal stappen, is voorlopig nog afwachten. Bepaalde partijpunten staan lijnrecht tegenover die van grote overwinnaar MR, zoals de toelating van hoofddoeken in openbare ambten en onverdoofd slachten.
M’Hamed Kasmi, lijsttrekker voor Team Fouad Ahidar voor het Vlaams parlement, verwoordt het als volgt: "De komende dagen zullen we bekijken wat de mogelijkheden zijn. Maar op bepaalde vlakken zullen we wel veto’s moeten stellen."
Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek , Fouad Ahidar , Team Fouad Ahidar