Fouad Ahidar neemt rol van formateur op: 'Ik bel vandaag iedereen om samen te zitten'

© Belga - BRUZZ
16/09/2024
Updated: 16/09/2024 18.01u

Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar) neemt maandagnamiddag contact op met Groen, Vooruit, Open VLD, N-VA en CD&V met het oog op de vorming van een Nederlandstalige meerderheid voor de nieuwe Brusselse regering. Hij wil zich opwerpen als 'verzoener', nadat Elke Van den Brandt (Groen) vorige vrijdag aankondigde te stoppen als formateur.

Vorige vrijdag wierp Elke Van den Brandt (Groen) de handdoek in de ring na een vertrouwensbreuk met MR, de grootste partij aan Franstalige kant. MR, PS en Les Engagés hadden een voorstel van ordonnantie ingediend om de verstrenging van de lage-emissiezone (LEZ) uit te stellen, buiten haar weten om. Vooruit, PVDA en Team Fouad Ahidar dienden daarvoor vervolgens ook een voorstel in.

De teksten werden maandagvoormiddag in overweging genomen door het Brussels parlement en zullen woensdag om 9 uur ter sprake komen in de commissie Leefmilieu.

De eenzijdige stap van de Franstalige partijen legde voor Groen een bom onder de formatie. Ook andere Nederlandstalige partijen hebben kritiek op de gang van zaken.

'Verzoener'

Fouad Ahidar wil nu dat de formatiediscussie wordt hervat. "Ik wil optreden als verzoener. Voor mij moet Groen deel uitmaken van de toekomstige meerderheid. Groen moet dus terug aan tafel komen," zo zei hij maandag tegen Belga in de wandelgangen van het Brussels parlement.

Voor Ahidar moeten de taalevenwichten hersteld worden. "Iedereen zal water bij de wijn moeten doen," zei hij. "Zo zijn er verschillende meningen over de LEZ en het mobiliteitsplan Good Move." Voor Team Fouad Ahidar blijft Groen de eerste partner. "We hadden van het begin één blok moeten vormen," besloot hij.

Ahidar zei afgelopen vrijdag na de aankondiging van Van den Brandt al dat hij klaar staat om de rol van formateur aan Nederlandstalige kant in Brussel over te nemen. Zijn lijst behaalde in juni drie zetels in het Brussels parlement en werd zo, na Groen, de tweede grootste fractie bij de Nederlandstaligen.

Persoons (Vooruit): 'Iedereen moet over schaduw heen stappen'

Ans Persoons (Vooruit) herhaalde vandaag dat er zo snel mogelijk een meerderheid gevormd moet worden. "Iedereen moet over zijn schaduw heen stappen," vindt ze. "Iedereen was verrast door de stap van Groen, maar het is onze taak om oplossingen te vinden," aldus Persoons, die zich "constructief" wil opstellen en met iedereen wil praten. "Ik hoop dat we niet moeten wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen. Die zouden hier geen rol mogen spelen. Werken aan de leefbaarheid van de stad kan enkel aan de onderhandelingstafel," besloot ze.

Voor Benjamin Dalle (CD&V) zijn "MR en Groen tot elkaar veroordeeld." Wat de Franstaligen gedaan hebben - eenzijdig een voorstel indienen voor het uitstel van de verstrenging van de LEZ - is voor Dalle onaanvaardbaar, "maar het is aan Elke Van den Brandt om een meerderheid te vormen."

Sven Gatz (Open VLD) erkende dat de kaarten nog moeilijker liggen sinds vrijdag. "Het is nu wachten op de volgende stappen," klonk het eerder berustend.

Van Achter (N-VA): 'De Franstaligen hebben met vuur gespeeld'

Cieltje Van Achter, fractieleider voor N-VA in het Brussels parlement, is niet te spreken over de gang van zaken bij de Brusselse formatie. Volgens haar zit de formatie aan Nederlandstalige kant helemaal strop sinds het stoppen van Elke Van den Brandt: "Dit is echt een impasse."

"We zijn nu drie maanden na de verkiezingen, en hebben nog geen gesprekken over regeringsonderhandelingen, weten nog niet met wie we aan tafel zitten en vrijdag heeft zelfs de formateur aan Vlaamse kant gezegd dat ze de handdoek in de ring gooit. Dat is ongezien," reageert Van Achter vandaag bij BRUZZ.

“Ik maak mij grote zorgen, want er zijn heel wat dossiers waar de Brusselaars, en ik ook, antwoorden voor willen hebben. Rond de begroting, veiligheid, netheid... De Franstaligen hebben met vuur gespeeld en de Nederlandstaligen miskend door hun voorstel over de lage-emissiezone zomaar in te dienen. Ik snap dus dat er een gebrek aan vertrouwen is naar de Franstaligen toe. Maar aan de andere kant begrijp ik ook de frustratie van de Franstaligen over het gebrek aan Nederlandstalige meerderheid. Die is ook terecht."

Van Achter (N-VA) had maandag in de vooravond nog geen uitnodiging van Fouad Ahidar ontvangen, maar verwijst tegenover persbureau Belga naar het veto dat N-VA tegen zijn partij heeft uitgesproken, "omdat zijn basisprincipes lijnrecht tegenover de onze staan. Ik zie geen reden om dat veto op te heffen, integendeel zelfs."

De Beukelaer (Les Engagés): 'MR en Groen moeten snel opnieuw samenzitten'

Christophe De Beukelaer, Brussels kopstuk van Les Engagés, roept MR en Groen op om samen te werken en snel opnieuw rond de tafel gaan zitten, zei hij maandagvoormiddag in de wandelgangen van het Brussels parlement aan Belga. Op LN24 pleitte hij er bovendien voor om de Brusselse instellingen te herdenken en grondig te vereenvoudigen. Dat geldt voor hem ook voor het Brusselse kiessysteem.

Kan Team Fouad Ahidar een plaats hebben in de Brusselse regering? De Beukelaer ziet daar twee problemen: Team Fouad Ahidar heeft een erg 'communautaire campagne' gevoerd, ook al beweert Ahidar dat dit niet blijkt uit zijn programma; en Ahidar trekt ontgoochelde mensen aan uit andere partijen. "Daarom heb ik vragen over de samenhang van zijn project," zo legt De Beukelaer aan Belga uit. "Maar we zullen zien wat de andere partijen doen."

"De Brusselse instellingen zitten aan Vlaamse kant geblokkeerd door het kiessysteem, dat door sommige partijen geïnstrumentaliseerd is. Dat is hier niet voor bedacht"

Christophe De Beukelaer

Fractieleider van Les Engagés in het Brussels parlement

Christophe De Beukelaer (Les Engagés) tijdens zijn eedaflegging in het Brussels parlement op 25 juni 2024

Voor het kopstuk van Les Engagés moeten er ook lessen getrokken te worden uit de huidige blokkering. "Er dringt zich een diepgaande reflectie op over de toekomst van de Brusselse instellingen. Dat komt omdat het spel aan Vlaamse kant geblokkeerd is door het kiessysteem, dat door sommige partijen geïnstrumentaliseerd werd." Hij verwijst daarbij naar Team Fouad Ahidar, dat in de Nederlandse taalgroep opkwam maar door de vele Franstalige stemmen meteen de tweede Nederlandstalige fractie werd met 3 zetels op 17. "Het systeem is hier niet voor bedacht. Dat moet evolueren."

Voor de fractieleider van Les Engagés moet een nieuw systeem wel de Nederlandstalige aanwezigheid in Brussel garanderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni