| Wie isolatiewerken laat uitvoeren, kan vandaag beroep doen op de Renolution-premies van de overheid.

Leisterh wil energiepremies vervangen door renteloze leningen

Renée Vervaet
© BRUZZ
09/07/2024

De Brusselse MR wil, behalve in Good Move, ook snoeien in die andere groene maatregel: de ‘Renolution’-energiepremies. Die zijn volgens formateur David Leisterh (MR) “gezien de desastreuze budgettaire situatie van het Gewest te genereus.” Hij kijkt in de richting van renteloze leningen om de woningen in Brussel energiezuiniger te maken.

Het Gewest deelt al enkele jaren premies uit aan eigenaars die allerlei soorten energiebesparende werken hebben laten uitvoeren, zoals dak- en gevelisolatie, de aansluiting van een warmtepomp of het conform maken van de elektriciteitsinstallatie. De bedragen van de premies lopen uiteen, waarbij gekeken wordt naar het gezinsinkomen. De premies worden pas toegekend wanneer de werken zijn uitgevoerd.

'Premies schieten doel voorbij'

Dat is volgens Leisterh niet het juiste beleid, zei hij onlangs in L'Echo. “Vooral mensen die de werken kunnen betalen, maken gebruik van de premies. Het duurt bovendien erg lang voor men de premie ontvangt en er gaat een zware administratieve procedure aan vooraf.”

“Veel mensen die het niet nodig hebben, maken er gebruik van. Zo schieten de premies hun doel voorbij. En de schatkist van het Gewest is niet oneindig.”

In de vorige jaren steeg het budget voor de premies juist ieder jaar. In 2019 maakte de Brusselse regering er nog 18 miljoen euro voor vrij. In 2023 was dat in totaal 53 miljoen euro. Dat budget was in mei 2023 al uitgeput door het groeiend aantal aanvragen. Ook na herhaaldelijke verhoging van het budget daarna raakte het op korte tijd opnieuw helemaal opgesoupeerd.

Leisterh wil de premies vervangen door renteloze leningen. “Dit zal het mogelijk maken om veel meer mensen te helpen en zo de renovatie van gebouwen te versnellen. Concreet betekent dit dat mensen die willen renoveren toegang krijgen tot een renteloze lening met een garantie van het Gewest.”

Kleinere budgettaire impact

“Dit systeem zal ook geld kosten,” benadrukt de woordvoerder van Leisterh, Yassine Rafik, tegenover BRUZZ. “Maar de budgettaire impact zal veel kleiner zijn dan de huidige premies.”

Wat er moet gebeuren met gezinnen met lage inkomens, is nog onduidelijk. In het partijprogramma van MR staat dat subsidies voor mensen die er echt nood aan hebben, behouden moeten worden. Maar dat onderdeel staat volgens Rafik momenteel niet in het voorstel van de partij.

“We moeten eerst bekijken wat hiervan de budgettaire impact is,” stelt de woordvoerder. “Voorts zullen gezinnen die een energierenovatie laten uitvoeren na enkele maanden al een positieve impact voelen op hun energiefactuur.”

"Zou momentum doorbreken"

Volgens minister van Klimaattransitie Alain Maron (Ecolo) zou het afschaffen van de stimuleringsmaatregelen en ze vervangen door leningen “het Renolution-momentum doorbreken en verhinderen dat we onze lang gestelde doelen bereiken.” Hij verwijst ook naar het reeds bestaande 'Ecoreno'-krediet, een renovatielening bij het Woningfonds die, in functie van het inkomen, een rente bedraagt tussen 0 tot 1 procent.

Voor Katelijne D’Hauwers, directeur van de Verenigde Eigenaars, valt er voor beide maatregelen iets te zeggen. “Het voordeel van renteloze leningen is dat het een financiering vooraf is, en er dus geen voorfinanciering nodig is. Dat gaat er in veel gevallen meer toe aanzetten om de werken effectief te laten uitvoeren. Voor mensen die het wat breder hebben, zijn de premies dan weer voordeliger,” vertelt D’Hauwers.

“We staan voor beide systemen open. Wat wij belangrijk vinden, is de financiële ondersteuning van wie werken moet laten uitvoeren. Op voorwaarde dat de administratieve last niet te hoog is, wat we wel vaker horen.”

Formateur aan Nederlandstalige kant Elke Van den Brandt (Groen) wenste hier, in het licht van de regeringsonderhandelingen, niet op te reageren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni