ULB-professor Jean-Philippe Schreiber roept Franstalige Brusselaars op om Open VLD, Vooruit of Groen te stemmen. Het is voor hem de enige manier om te vermijden dat Vlaams Belang of N-VA Brussel "blokkeren".
ULB-professor aan Franstaligen: 'Stem op Nederlandstalige lijst'
"De peilingen tonen het: het zal extreem moeilijk worden om een Brusselse regering te vormen zonder er ofwel N-VA of Vlaams Belang in op te nemen", schrijft historicus en religiespecialist Jean-Philippe Schreiber op zijn Facebookpagina met 2.500 volgers.
"Een regering met extreemrechts is onvoorstelbaar voor de Franstaligen en eigenlijk zou dat ook voor de nationalisten moeten gelden. Het zou een beetje zijn als de wolf in de schapenstal laten, zodat die de schapen ongestraft kan oppeuzelen (…)"
"De enige manier om dat onverteerbare scenario te af te wenden, lijkt om een significant aantal Brusselaars te overtuigen om voor een Vlaamse politieke partij te stemmen in plaats van voor een Franstalige op 9 juni", vervolgt de professor.
Schreiber roept daarom op om Vooruit, Groen of Open VLD te stemmen, volgens hun eigen politieke overtuiging, zodat de drie een regering kunnen vormen aan Nederlandstalige zijde. Een politieke blokkering na de verkiezingen zou een catastrofe zijn voor het Brussels gewest, aldus nog de historicus.
'N-VA in de Brusselse regering laten zou een beetje zijn als de wolf in de schapenstal laten, zodat die de schapen ongestraft kan oppeuzelen'
professor ULB
De oproep van Schreiber kwam er kort na een opiniebijdrage eerder deze maand van vier Franstalige academici (van ULB, Saint-Louis en UCL) in Le Soir. Daarin hadden die op het risico van een institutionele blokkering van Brussel gewezen als Vlaams Belang en N-VA goed scoren. De twee partijen komen nu geregeld als grootste Nederlandstalige formaties uit de bus in peilingen (die wel een veel te grote foutenmarge hebben om betrouwbaar te zijn).
Staatshervorming
Een anderstalige stem voor een Nederlandstalige lijst was voor de auteurs één mogelijke manier om een institutionele blokkering te vermijden. Zo'n blokkeringsscenario zou er bijvoorbeeld kunnen komen als N-VA de grootste partij wordt en beslist om Brussel "te gijzelen en een staatshervorming af te dwingen", klinkt het nog in de bijdrage.
Diezelfde academici geven meteen ook mee dat N-VA zich niet per se zo moet opstellen. Ook een scenario waarbij de partij constructief meewerkt aan een Brusselse regering hoort voor hen tot de mogelijkheden. Zo bekijkt ook politicologe Caroline Sägesser (ULB/CRISP) het. "Vroeg of laat zullen de Franstaligen wel moeten toegeven dat het geen catastrofe is om met de N-VA over een Brusselse regering te praten."
'Ook Vlaams Belang kan Franstalige stemmen krijgen. Ze profiteren alvast van een akkoord met het extreemrechtse Chez Nous, dat niet opkomt in Brussel'
politicologe
Ook voor de vorige gewestverkiezingen in 2019 circuleerden al eens oproepen in Franstalige middens om Nederlandstalig te stemmen. Toen vervolgens bleek dat het aantal stemmen op Nederlandstaligen lijsten een recordaantal bereikte (net geen 70.000), waren die oproepen één van de verklaringen die werden aangehaald voor de plotse stijging.
Chez Nous
N-VA maakt zich niet meteen zorgen over oproepen om voor Nederlandstalige concurrenten te stemmen. "Er zijn ook Franstaligen die oproepen om N-VA te stemmen", reageert gewestelijk lijsttrekster Cieltje Van Achter.
Politicologe Sägesser wijst erop dat ook Vlaams Belang een Franstalig publiek kan bekoren. "De partij profiteert alvast van een akkoord met het extreemrechtse Chez Nous, dat niet opkomt in Brussel om Vlaams Belang er niet voor de voeten te lopen."
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek , nederlandstalige lijst , Jean-Philippe Schreiber , Gewestverkiezingen 2024 , N-VA , Vlaams Belang , Chez Nous
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.