DVLKO

Vlaamse vzw’s in Brussel bezorgd over strakke deadline voor meerjarenplan

SVG
© BRUZZ
28/02/2025

Er heerst ongerustheid bij de Vlaamse vzw’s die in Brussel werken rond jongeren en welzijn. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) vraagt hen om tegen 31 mei een meerjarenplan in te dienen, maar volgens de sector is dat te kort dag. “Wij hebben de handen vol en moeten ons nu hiermee bezighouden.”

Het uitblijven van een Brusselse regering speelt ook het Vlaams-Brusselse middenveld parten. Dat middenveld sluit in normale tijden elke vijf jaar een convenant af met de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Dat is een soort van contract waarin de vzw’s hun beleid voor de toekomst verduidelijken en waarmee de Vlaamse Gemeenschapscommissie, het orgaan dat in Brussel bevoegd is voor taken van de Vlaamse Gemeenschap, zich engageert om dat te financieren.

Maar niemand had gedacht dat er bijna negen maand na de verkiezingen nog altijd geen Brusselse regering zou zijn. En zolang die er niet is, kan er ook geen VGC-college, het uitvoerend orgaan binnen de VGC, worden geïnstalleerd.

Het college in lopende zaken, met Elke Van Den Brandt (Groen) als collegevoorzitter en Sven Gatz (Open VLD) en Ans Persoons (Vooruit) als collegeleden, lijkt een versnelling hoger te willen schakelen en heeft voor de beleidsdomeinen Jeugd en Welzijn gevraagd aan de vzw’s om alvast de convenanten voor de periode 2026-2030 voor te bereiden. De vzw’s moeten tegen 31 mei hun meerjarenplan klaar hebben.

'Geen kader'

De vraag leidt tot bezorgdheid in de sector. “Dat is niet alleen heel kort dag,” zo klinkt het bij een grote speler in de jeugdsector, “het roept ook vragen op over welke richting dat beleidsplan moet inslaan. Er is geen decretaal kader zoals in Vlaanderen dus gebeurt dat in overleg met het VGC-college en op basis van beleidsnota's. Maar dat college zit in lopende zaken. Net zo goed schrijven we een beleidsplan, dat vervolgens door een nieuw collegelid van tafel wordt geveegd.”

Ook bij andere verenigingen is er grote ongerustheid, of zelfs onbegrip. “Kan dit eigenlijk wel? Het VGC-college is in lopende zaken en bereidt hiermee nieuw beleid voor.” De vraag komt ook erg ongelegen, zo klinkt het bij een andere vzw, “we hebben de handen vol. Brussel staat in brand, en dan moeten we ons hier nu over buigen?”

Er is daarom bij de meeste verenigingen een vraag om de huidige convenanten, die lopen tot eind dit jaar, te verlengen met een jaar, tot er een nieuw college is. “In het verleden is dat nog gebeurd.” Zo zou ook het schrijven van het meerjarig beleidsplan met een jaar kunnen worden uitgesteld, en kunnen de verenigingen rekening houden met de beleidslijnen van de nieuwe toekomstige meerderheid en het nieuwe budgettaire kader.

Opening

De kwestie kwam ook aan bod in de Raad van de VGC, bestaande uit de Nederlandstalige Brusselse parlementsleden, vorige week. Daar stelde raadslid Jan Busselen (PVDA) een vraag over de moeilijkheden met de convenanten. Er leek in het antwoord van het college een opening te zijn vanuit het college om de convenanten te verlengen met één jaar,

“Er is inderdaad een opening gecreëerd tijdens de raadszitting, maar het is nog niet beslist,” zo klinkt het nog bij een vzw. Er was, na die raadszitting van vorige week vrijdag, ook nog een vergadering van de jeugdverenigingen met het kabinet van VGC-collegelid Ans Persoons, maar volgens verenigingen bleef het VGC-college ook hier achter haar beslissing staan met de vraag om tegen 31 mei een meerjarenplan op te stellen.

In de entourage van collegevoorzitter Elke Van Den Brandt (Groen) hebben ze begrip voor de druk die er nu op de verenigingen staat door de strakke deadline. "Maar we moeten er redelijkerwijs toch vanuit gaan dat we over twee maanden een regering hebben. Het kan geen kwaad om de voorbereiding al te starten."

Als er op eind april geen regering is, kunnen de convenanten alsnog met een jaar verlengd worden, klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni