“Het is vooruit of achteruit,” klinkt de socialistische slogan ferm. De Brusselse kiezer koos niet voor het eerste en gaf de partij zondag zo een forse tik. Fouad Ahidar nam bij zijn afscheid van de partij meer kiezers mee dan verwacht en ook de groene groei lijkt gestut met kiezers van de socialisten.
Vooruit verliest een derde van de stemmen: 'Teleurstellend'
Nog voor de verkiezingsresultaten er waren, leek Vooruit.brussels in het hippe Plein Publiek aan de Kunstberg – waar de partij de uitslag volgde – al in het defensief te zitten. De drie zetels in het Brussels parlement vasthouden, was wat telde. Daar hadden de militanten en vrijwilligers goede hoop op. “We hebben hier veel opkomend talent uitgespeeld dat het denk ik goed zal doen,” klonk het bij een medewerker. “Dat is belangrijk in Brussel, waar je echt verder moet gaan dan ‘Dansaertvlamingen’.”
Ook het feit dat koopkracht, misschien wel hét thema van de campagne, aan Vooruit kleeft, gaf hoop. “Dat soort nationale thema’s, maar ook onze sterke kopstukken zijn waarom mensen Vooruit kiezen,” klinkt het bij een andere militant. “Ans Persoons (lijsttrekker voor het Brussels parlement, red.) heeft als schepen mooie dingen verwezenlijkt en mensen zijn vast en zeker ook de prestaties van Pascal Smet (tweede op de gewestlijst) niet vergeten.” Het ontslag als staatssecretaris van die laatste in juni vorig jaar na het bezoek van een Iraanse delegatie was voor de kiezers geen issue, klonk het her en der.
De partij kon uiteindelijk slechts 10 procent van de Nederlandstalige kiezers overtuigen, bleek zondagavond. Dat is 5 procent minder dan in 2019, toen de partij ook al klappen kreeg.
Achillespees
De achillespees van de Brusselse Vooruitafdeling: het vertrek afgelopen december van stemmenkanon Fouad Ahidar, nadat hij in opspraak kwam omdat hij de de terroristische aanval van Hamas op Israël minimaliseerde. Ahidar haalde bij de vorige verkiezingen nog 2.400 stemmen. Zijn Team Fouad Ahidar scoorde zondag een verbazingwekkende 16 procent en haalde zijn voormalige partij daarmee ruimschoots in.
“Groen heeft het verlies van Ecolo voor een stuk opgevangen, de PVDA stijgt en ik had niet gedacht dat Fouad het zo goed zou doen,” geeft Persoons zondagavond grif toe. “Ik ben teleurgesteld, want we hebben een fijne en mooie campagne gevoerd met heel geëngageerde Brusselaars. Natuurlijk wil ik Groen en Fouad wel proficiat wensen met hun overwinning: ze hebben dat heel goed gedaan.”
Verder is de Brusselse Vooruit-afdeling zondagavond karig met commentaar. Rond 22u45 heeft het voltallige team zich al teruggetrokken in het campagnegebouw aan de Vlaamse Steenweg, vernam BRUZZ.
Keihard gewerkt
Aan de Kunstberg gaat het feestje ook zonder hen verder. “Nationaal gezien hebben we het niet slecht gedaan,” verklaart Tibo, een Brusselse student die als vrijwilliger meehielp in de Brusselse campagne en als enkeling bleef plakken.
“Het resultaat in Brussel is teleurstellend,” analyseert hij. “Maar dat lag niet aan ons, want wij hebben als team echt keihard gewerkt.” Wanneer we hem vragen naar de oorzaken van het verlies, klinkt het dat Vooruit het thema 'wonen' weliswaar fors op de kaart zette, maar zich rond Israël en Palestina misschien onvoldoende kon profileren. “Nochtans was Caroline (Gennez, red.) de eerste die daarvoor op tafel sloeg, maar PVDA heeft het thema ontegensprekelijk geclaimd. Sociale media zijn de oorzaak: daar zijn de extremen erg sterk en dat heeft bij de stemmen van first time voters zeker meegespeeld.”