Portret

Wie zijn de verkozenen voor Team Fouad Ahidar? 'Nederlands is essentieel voor een baan'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
13/06/2024

Ivan Put

| Op de voorgrond: Najima El Arbaoui en Ilyas El Omari.

Team Fouad Ahidar verzilverde tijdens de verkiezingen onverwacht vier zetels, drie in het Brusselse en één in het Vlaams parlement. Lijsttrekker Fouad Ahidar hoeven we niet meer aan u voor te stellen, maar wie zijn Najima El Arbaoui, Ilyas El Omari en M’hamed Kasmi? Een portret.

Najima El Arbaoui: 'Van jongeren ondernemers maken'

Op plaats twee stond de tweetalige Najima El Arbaoui, ze haalde 1.876 voorkeurstemmen. El Arbaoui groeide op in het Limburgse Dilsem-Stokkem, studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Gent, woonde achtereenvolgens in Brussel, Meise en Anderlecht, en is onderneemster. Ze is 38 en alleenstaande moeder van een zoon van 9.

"Ik kom uit een gewoon arbeidersgezin", zegt ze aan BRUZZ. "Mijn mama was huisvrouw, mijn papa heeft in de mijnen gewerkt." Beide ouders kwamen uit Marokko en hebben elkaar in België leren kennen.

Ondernemers

El Arbaoui noemt zich in de eerste plaats een onderneemster. Ze is ICT-consultant en doet in vastgoed in Dubai. "En ik help jonge mensen. Ik geef hen kansen en maak van hen ondernemers. Dat financier ik allemaal zelf." Het is dan ook wat ze als politica wil realiseren deze legislatuur. “Ik wil meer jongeren stimuleren om zelfstandige te worden."

64313141-najimaelarbaoui.jpg

Najima El Erbaoui

Als onderneemster had ze vroeger een lidkaart van de MR, toch was politiek geen evidentie. "Fouad Ahidar heeft het een paar keer voorgesteld maar ik zei altijd neen", lacht ze. "Maar ik help graag mensen en hij zei me dat ik zo nog veel meer mensen kon helpen, dus dacht ik: oké, waarom niet?"

Ze kent Ahidar al 15 jaar, via haar ex-man. "Ahidar is een heel respectvolle man met een goede reputatie. En zijn ideeën komen overeen met die van mij", verklaart ze haar keuze voor hem.

Als alleenstaande moeder heeft ze ook vzw Noujoum opgericht, waarmee ze jongeren ondersteunt en alleenstaande moeders naar eigen zeggen "wakker maakt". "Ik zeg dat ze zeker niet op een uitkering moeten vallen. Ik ben tegen mensen die niet werken, een echte blauwe dus. De PS laat mensen slapen, maar daar kan ik niet tegen."

Scheiden

Het is in die context dat een filmpje vanop haar Instagrampagina, waarin ze vrouwen afraadt om te scheiden, plots veel gedeeld werd. Koren op de molen van politieke tegenstanders, die er een islamagenda in zien. Ten onrechte, zegt ze. "Mijn vader en moeder waren gescheiden toen ze elkaar leerden kennen, ik ben gescheiden... Als het echt niet gaat, kan scheiden zeker wel."

"Maar ik vind dat mensen tegenwoordig voor het minste uit elkaar gaan, terwijl je geduld moet hebben. Ook is het financiële en mentale als alleenstaande echt niet gemakkelijk, zo kan ik getuigen, en daar moet je je bewust van zijn. Met mijn vzw ondersteun ik net die vrouwen die hun leven na een scheiding weer willen opbouwen." Ze was dan ook geschrokken van de vele reacties nadat het filmpje breed gedeeld werd. "Daar zaten ook veel racistische commentaren bij, wat me choqueerde. In de business heb ik dat nog nooit gehad."

Dat ze met Team Fouad Ahidar verkozen is, was dan weer geen verrassing voor haar. "Heel veel mensen steunden me, ik had het wel verwacht." Haar favoriete coalitie? "Groen, Team Fouad Ahidar en Open VLD, die laatste natuurlijk omwille van de liberale accenten." Dus aan Franstalige kant graag de MR? “Dat is moeilijk voor mij,” zegt ze, "want ze zijn tegen twee punten waar ik voorstander van ben: de vrijheid om een hoofddoek te dragen in administraties en het onverdoofd slachten. Als mensen dat willen, laat hen toch gewoon die keuze? Laat ze gewoon zijn en werken."

Het veelbesproken filmpje waarin ze vrouwen die willen scheiden, vraagt om toch twee keer na te denken.

Ilyas El Omari: 'Nederlands leren'

Op plaats drie stond Ilyas El Omari (34) uit Evere, die 1.802 voorkeurstemmen haalde. El Omari is geboren in Elsene, waar hij de gemeentelijke Jeugdraad nog heeft voorgezeten. "Ik ben de zoon van een slager", zegt hij, "In 2017 werd ik bestuurder van mijn eerste bedrijf, een transportbedrijf."

El Omari heeft nu verschillende bedrijfjes in de medische sector, horeca, bouw en transport. Eind vorig jaar nam hij nog de slagerij in de Marollen over. El Omari is single en heeft geen kinderen. "Ik hou van paardrijden, golfen, zwemmen en ik bezoek graag musea en neogotische kerken", klinkt het.

910f64d3-ilyaselomari.jpg

Ilyas El Omari via Facebook

Zelf omschrijft hij zich als een zakenman met een sociaal hart. Zijn politieke prioriteit: de werkloosheid verminderen door te focussen op het leren van Nederlands. "Dat is essentieel voor het vinden van een baan", zegt hij. "Daarnaast moeten we werkzoekenden begeleiden om zelf initiatief te nemen."

Nederlands

Deze klemtoon op het Nederlands wil nog niet zeggen dat El Omari zelf de taal tot in de puntjes beheerst. Volgens Ahidar zal El Omari nog een intensieve cursus Nederlands moeten volgen.

Een telefonisch gesprek in het Nederlands hield El Omari af, de input voor dit portret verliep grotendeels via WhatsApp-berichtjes, in het Nederlands. "Mijn kennis van het Nederlands is goed, maar de politieke taal beheers ik nog niet volledig", schrijft hij. "Deze zomer ga ik hier hard aan werken, geen vakantie voor mij!"

Over zijn favoriete coalitie wil El Omari zich niet uitlaten. "We zijn nog aan het onderhandelen. Maar in het algemeen kan ik zeggen dat het mijn doel is om te strijden voor een betere toekomst en meer sociale cohesie in Brussel."

In de slagerij van de ouders van Ilyas El Omari, waar gepleit wordt voor het behoud van ritueel slachten.

M’hamed Kasmi: 'Jongeren motiveren'

In het Vlaams parlement wordt M’hamed Kasmi een van de zes parlementsleden uit Brussel. Hij haalde 3.045 stemmen.

Kasmi is 42 en groeide op in het West-Vlaamse Waregem. Van daaruit pendelde hij elke dag naar de Brusselse school Anneessens Funk, waar hij het vak industriële elektriciteit onderwijst in het beroepsonderwijs. Maar in 2017 raakte hij het pendelen beu en verhuisde met zijn gezin naar Brussel. Nu woont hij in Laken.

3f865a94-kasmi-683x1024.jpg

M'hamed Kasmi

Kasmi heeft er al een politieke carrière opzitten. Eerst in Waregem, waar hij zowel op de gemeentelijke als provinciale lijst veel stemmen haalde voor het toenmalige sp.a. In Brussel kwam hij ook op voor sp.a/change.brussels, maar ging daar weg. “Met Ans Persoons had ik een goeie band, zij is een prachtig persoon. Maar met Pascal Smets manier van werken had ik meer moeite. Zijn wil is wet.”

Hij trok naar Be.One, de partij van Dyab Abou Jahjah. Die kwam dit jaar opnieuw op met Viva Palestina, maar Kasmi koos toch voor Team Fouad Ahidar.

West-Vlaams bloed

"Viva Palestina is een one-issuepartij", zegt Kasmi. “Begrijp me niet verkeerd, wat daar gebeurt is heel erg. Maar we zitten hier in België, hier zijn andere problemen.”

Goed onderwijs is de topprioriteit voor Kasmi, een domein waar hij zich in het Vlaams parlement zijn tanden in wil zetten. "We moeten extra plaatsen voorzien, scholen bijbouwen en leerkrachten vinden, maar ook jongeren motiveren. Hen uitleggen dat het de enige weg is naar succes. In alle bescheidenheid durf ik zeggen dat ik dat goed kan, door correct, streng maar ook eerlijk te zijn met hen. En het goede voorbeeld te geven door keihard te werken en zelf gemotiveerd te zijn - op dat gebied stroomt het West-Vlaams bloed mij door de aderen (lacht)."

"Maar je moet hen ook een doel geven, want sommige jongeren vinden geen werk ook al hebben ze een diploma, omdat ze niet voldoende Nederlands kunnen. Daarom reik ik de hand uit naar het Franstalig onderwijs. En daarom ben ik ook kandidaat-schepen van Onderwijs in de Stad Brussel. Ik heb een groots project voor ogen."

Verschillende politici zoals Hannelore Goeman (Vooruit.brussels), Guy Vanhengel (Open VLD) en Alexia Bertrand (Open VLD) hebben zich intussen negatief uitgelaten over Team Fouad Ahidar. "Ach, dat is gewoon campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen”, relativeert Kasmi.

Compromis voor Good Move

Over een favoriete coalitie in Brussel wil hij zich niet uitlaten, behalve dat hij hoopt mee in de coalitie te zitten. "Groen is zeker een partij waarmee we kunnen samenwerken, dat zijn mensen die het ook goed voorhebben met de Brusselaar. Rond Good Move gaan we een compromis moeten vinden, maar ook wij vinden veilig fietsen belangrijk.”

In elk geval hoopt ook Kasmi op een nieuwe wind aan Franstalige kant. "Als dezelfde klassieke partijen blijven, gaat er nooit iets veranderen. Zijn de MR-standpunten rond onverdoofd slachten voor hem dan wel verteerbaar? "Dat was voor de MR gewoon campagnevoeren. Hoeveel van de honderden pagina’s aan partijstandpunten kun je binnenhalen? Twintig procent? Bovendien moeten we eerst goed bestuderen wat onverdoofd slachten nu precies inhoudt."

Wat opvalt bij de drie de kandidaten is de eerder blauwe taal, terwijl Fouad Ahidar zelf van Vooruit komt. "Of we links of rechts zijn? Ach, dat is achterhaald. Op het gebied van huisvesting zijn we misschien eerder links, op het gebied van veiligheid centrum-rechts. Als iemand al twintig keer is opgepakt, ja sorry, dan moet je daar streng voor zijn."

In het Vlaams parlement ziet hij liever Vlaams Belang én N-VA in de oppositie. "Maar ik snap dat dan te veel kleine partijen overblijven voor een regering", zegt hij. “Dus wellicht wordt het N-VA, Vooruit en CD&V. Zoveel andere opties zijn er ook niet."

In het filmpje pleit M'hamed Kasmi ervoor om de pendelaars meer te laten bijdragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Brussel-Stad , Evere , Laken , Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel kiest: Vlaams Parlement , najima el arbaoui , ilyas el omari , M'Hamed Kasmi

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni