| Verkiezingsaffiches kunnen al eens de volledige vitrine van een handelszaak bedekken.

Sint-Gillis verbiedt affiches aan handelszaken, tegen de zin van PS

KH, NS
© BRUZZ
04/07/2024

Sint-Gillis staat geen affiches meer toe aan handelszaken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. De gemeente wil zo vermijden dat politici handelaars intimideren om toch maar een affiche op te hangen. De PS van burgemeester Jean Spinette toonde zich tegenstander van het verbod, dat met een wisselmeerderheid werd gestemd.

De gemeenteraad besliste afgelopen donderdag om verkiezingspubliciteit te bannen in en aan winkels. Het nieuwe reglement komt er op voorstel van de Ecolo/Groen-fractie en werd aangenomen met een wisselmeerderheid. Meerderheidspartij PS was tegen, maar oppositiepartijen PTB/PVDA en MR sloten zich aan bij de wijzigingsvoorstellen.

Het verbod geldt voor de affiches op de gevels van handelszaken, terrassen en de vitrines, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Die maatregel werd genomen “om de rust van de handelaren te garanderen, en te vermijden dat ze onderwerp worden van druk en intimidatie tijdens de verkiezingsperiode”, zo valt te lezen in de nieuwe tekst van het reglement.

"Voor de PS zijn raamaffiches aan winkels een manier om hun grondgebied af te bakenen, ze tonen ermee wie de dominante factor is in een gemeente"

Didier Milis

fractieleider MR in Molenbeek

Ook in de gemeente Molenbeek werd een soortgelijk verbod gestemd, ook daar tegen de zin van de PS en met steun uit de oppositie. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) wil nu nog dat de gewestelijke voogdijoverheid zich over de wettigheid van het verbod buigt, maar het verbod is ondertussen wel van kracht.

"De PS is ervan overtuigd dat die affiches een belangrijk communicatiekanaal met hun kiezers vormen", zegt Molenbeeks MR-fractieleider Didier Milis. "Het is voor hen een manier om hun grondgebied af te bakenen, ze tonen ermee wie de dominante factor is in een gemeente."

Van het kabinet van burgemeester Moureaux ontvingen we op het moment van publicatie geen antwoord op vragen over het dossier.

'Visuele verontreiniging'

Ook Anderlecht verbiedt verkiezingsaffiches aan winkels. In Vorst is er geen echt verbod, maar verbinden alle partijen zich er wel toe om niet te afficheren aan winkels. Dat is al zo sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De twee gemeenten - telkens ook met de PS in de meerderheid - zetten die stappen om de openbare netheid te vrijwaren en ‘visuele verontreiniging’ te vermijden.

Lang niet alle Brusselse gemeentes voeren een verbod in. In de Stad Brussel is het bijvoorbeeld wel toegelaten om verkiezingsaffiches op te hangen in commerciële ruimtes.

Een reden waarom geen verbod werd ingevoerd, werd niet gespecifieerd door het gemeentebestuur.

Ook in Schaarbeek mogen handelaars verkiezingsaffiches aan hun toonbank hangen. In het reglement wordt wel benadrukt dat "handelaars het recht hebben om affiches te weigeren.” De dienst Middenstand zal hen daarover informeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel-Stad , Sint-Gillis , Sint-Gillis kiest , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni